bugün

mısır memlük devletindeki hafif zırhlı memlük süvarilerine verilen isimlerden biri.
cündi süvari sipahi askeri. at üzerinde kılıç mızrak kullanma becerisi yüksek olan süvarilere verilen ad; osmanlı devletinin kuruluş yıllarından başlayarak cündilerin yetiştirilmelerine önem verilirdi.

mehmet 1 çelebi cündiliği yayma ve geliştirmek için amasya ve merzifon da iki cündi bölüğü kurdurdu. amasya nın bamyası, merzifon un lahanası ünlü oyduğundan, padişah amasyada ki bölüğe bamyacı, merzifonda ki bölüğe lahanacı adlarını verdi. her iki bölük eğitimini iki kent arasında bulunan suluova da yapardı.

cündilik eğitimini daha sonra sarayda da yapılmaya başlandı topkapı sarayında kıztaşı çevresinde gülhane de, beşiktaş sarayın daki çinili eydandabinicilik, cirit atma, kılıç kullanmavb. eğitimi yaptırılır, buralarda başarı gösterenler cündi ağalarının onayıyla keskinler sınıfına yükselirdi keskin cündiler, padişah huzurunda ve saltanat binişlerinde gösteriler yaparlardı binişlerinde cirit oynayanlar atiye ile ödüllendirilir, cündi ağaları bayramların ikinci günü sadrazamlardan özel bahşiş alırlardı.
güncel Önemli Başlıklar