bugün

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu sorundan muzdarip insan sayısında ciddi artış olduğu ifade ediliyormuş.

(bkz: https://indyturk.com/node...de-yüzde-30-artış-yaşandı)
ülkenin yüzde 70'inde olan ancak nedense hiç dile getirilmeyen diş rahatsızlığı. mutlaka tedavi ettirmelisiniz.
Haftanın min. 2-3 günü uyandığımda dişlerimi sıkarak uyanıyorum.Şöyle düşünün ağzını sıkabildiğiniz kadar sıkın. O şekilde bütün gece uyuduğunuzu düşünün.işte kalktığımda inanılmaz acı ve ağrı ile uyanıyorum.
Sebep?inanın bilmiyorum.
genellikle uyku esnasında oluşan veya kendinizi gergin hissettiğiniz
anlarda güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır.
Dişlerde aşınmaya ve çatlamaya, ağız içi restorasyonların kırılmasına, dudak ve yanaklarda yaralara hatta ilerlerse diş ve eklem kayıplarına neden olabilir.
Özellikle sabahları oluşan çok şiddetli baş ve çene ağrısının sebebi de bu olabilir.
Stresi azaltmak dışında pek bi çaresi olmasa da yapılan bir gece plağı dişler arasında yastık görevi görür.
eklem agrisina nedne oluyor. evet.
şiddetli baş ağrılarınız dinmek bilmiyorsa ve migreniniz varsa o değilde dişlerinizi sıkmanızın suçlu olduğunu öğrendiğiniz hadisedir. kas kasılmalarına ve boyun kaslarında sertleşmenin nedenidir. çenenizden çıkan tak tuk seslerin ve çene eklemi problemlerininde sebebi bu mendebur şeydir. eğer dişçiniz size dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz diyorsa mutlaka onu ciddiye alıp bir gece plağı yaptırmalısınız demektir. ve her gece plağı alçı gibi bir şeyle ağzınızın kalıbı alınarak size göre yapılmalıdır.
Diş etinde apseye sebebiyet verir mi merak edilen durumdur.
en önemli sebebinin strestir.
sebebini çözemediğim rahatsızlıktır.

bir doktora görünmek şart olmuştur zira sabahları müthiş bir çene ağrısına sebep olmaktadır.
sabah kalktığında dişlerin acımasina sebep olur. sinir, stres, dengesiz beslenme gibi nedenleri vardır. bendeki nedeni henüz çözemedim.
diş hastalıkları içinde en karmaşık, en yıkıcı etkiye sahip ve en yaygın olarak görülenidir.

http://www.pratiksaglik.o...kmagcrdatma-bruksizm.html
günlerdir çektiğim dayanılmaz çene ağrılarını 20 yaş dişinin çıkmasına bağlayıp kontrol için diş hekimine gittiğimde şahsımda bulunduğunu bugün öğrendiğim hastalık. gerçi var mı yok mu yine bilmiyorum. gece başıma nöbetçi dikeceğim. allah' tan dişlerde bir şey yok... bir şekilde önlemini almam lazım. çok şaşırdım, çok!
toplumda görülme yüzdesi sanılanın aksine çok çok yüksek olan bir rahatsızlıktır.. çoğu kişi diş sıktığını farketmez bile.. kliniğime diş şikayetleri ile gelen 5 hastadan birinde bu rahatsızlık vardır ve şahsım da dahil çoğunun bundan haberi dahi yoktur..

işin kötü yanıysa hastaların %90'nın tedaviyi reddetmesidir..
şahsımda bulunan ve çocukluğumdan beri peşimi bırakmayan, sesi duymadığım için bana bir zararı olmayan ama yanımda, etrafımda, aynı odada yattığım birileri olduğu takdirde öldürülme riskimin bulunduğu durum. bunun devamı olarak diş kenetleme de gelebilir, sırayla yer değiştirebilir. çene ağrısı, baş, boyun ve sırt ağrılarına neden olmaktadır genellikle. çoğunlukla psikolojik ve genetiktir.
(bkz: karizmatik hastalık isimleri) doğrudur.
Bruxism, uykuda veya sizin kaygılı veya gergin olmanıza neden olan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürttme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma olaylarıdır. Bruxism, hafif ve sadece bir kere gerçekleşebilir, yada şiddetli ve sık sık ortaya çıkabilir. Bruxism genellikle geceleri olur. Dişleriniz veya çeneniz zarar görene kadar dişlerinizi gıcırdattığını ve çenenizi sıktığınızı farkedemezsiniz. Dişlerini gıcırdatan insanlarda ayrıca horlamaya ve uyku apnesine de sık rastlanmaktadır.
*
(bkz: brukerizm)
tüm teşhislere rağmen çoğu hastanın kötü gözle bakılacağı endişesiyle reddettiği problem. oysa ki stres yaşamın bir parçası; sadece etkileri farklı zamanlarda farklı şekillerde ortaya çıkıyor. reddettikçe ortaya çıkan sonuç sağlam dişlerin kaybına kadar götürebilir.
aynı odayı paylaştıgınız kişileri uykularından uyandıracak kadar yüksek ses ile diş gıcırdatma rahatsızlığı.
tedavisi için verilen plağa verdiğiniz hasarı görünce gözlerinize inanamadığınız, sabahları baş ve çene ağrısı ile uyanmanıza sebep olan garıp durumdur.
Bruksizm, uyku sırasında dişleri sıkmak,gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemektir. Uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki, kişi uyanıkken aynı sesi çıkaramaz. Stresin diş gıcırdatmanın en önemli nedeni olduğu söylenmektedir.

Bruksizmin belirtileri
-Dişlerde aşınma,
-Dişlerde ve dolgularda kırıklar (özellikle ön dişlerde),
-Gece uyurken, partner tarafından duyulan gıcırtı sesi,
-Yüzdeki kaslarda ve eklem yerinde ağrı,
-Eklemde açma kapama sırasında çıkan sesler,
-Baş ağrısı,
-Dişlerde sallanma ve aralanma,
-Dişlerde hassasiyet.

Çözümü stresi ortadan kaldırmak veya dişleri korumaya almaktır. Dişlerin korunması için; ağıza, kişiye özel yapılan, silikon esaslı maddeden yapılmış bir gece plağı takılması tavsiye edilir. Bu koruyucu sayesinde şikayetlerin azaldığı ve tamamen ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.