bugün

Akciğerlere hava akımını sağlayan bronş ağacının bulaşıcı hastalığıdır.Bronşlar hastalandığında şişerler ve balgam salgılarlar.Oksuruge ve hırırtılı solunuma neden olur.
dolu dolu kan tükürebilirsiniz, korkmayın. sakın doktora gittiğinizde de verem lafı etmeyin, gülüyorlar.
genellikle kronik olduğu söylenir...
soğuk algınlığıdır geçer deyip geçiştirilen aslında geçmeyen hastalıkmış.kişi nefes alıp verirken kabir azabı çeker. at gibi de öksürür. *
o kadar ki nefes aldığınızda ciğerinize dolan hava değil de toplu iğnelerdir. o derece acı veren bir hastalıktır ki öksürmekten korkar hale gelirsiniz. ee bir de bir kere brobşit olanlar bir daha olacaktır.

tanım: allah düşmanımın başına vermesin hastalığıdır.
genellikle yeni doğan bebeklerde görülür. Tedavisi erken teşhis edilirse kolaydır. Bronşit hastası bebek ve çocukların deniz kenarında uzun süre gezdirilmesi önerilir. Tüm bronşit hastası bebek ve çocuklara plastik bir tüpün içerisindeki deniz suyundan oluşan bir ilaç verilir. çocuğa bunu uzunca bir süre kullandıttırılır. Eğer erken teşhis edilmezse astıma çevirebilir.
Akciğer bronşlarının iltihaplı bir hastalığı. Özellikle, şiddetli bir üşütme, boğmaca, tifo, grip gibi hastalıklar sonucu şiddetini arttırır. Hastalık belirtileri, öksürük, akşamları ateşin yükselmesi, baş ağrısı, ürperti, halsizlik, nefes alma zorluğudur. Hastalığın dördüncü gününe doğru balgam çıkar.

Bronşit, genel olarak onbeş gün kadar süren ve tedavisinden bu süre içinde sonuç alınabilen bir hastalıktır. Hastanın dinlenmesi, sıcak şeyler alması terlemesi gereklidir. ilerlemiş hallerinde, hekim tedavisi zorunludur.
fazla öksürüldüğünde bronshit olan hastalık.
(#6711353)

bu entry 16 gun once yazmısım sozluk sonuc ne iyileştin mı dıye sorarsan cevabım tık yok sozluk hala cıgerlerımı kemırıyor 1 ayda 4 kere hastaneye gittim 10 ilac kulandım 2 rontgen cektırdım bir gelısme bir yenılık yok.
sigarayı bıraktırmaya kararlı rezil hastalık. ölmek üzereyim sözlük.
yaklaşık iki ila üç yaşlarımda yakalandığım ve on iki yaşıma gelip kurtulana kadar beni canımdan bezdirmiş olan musibet. gecenin bir yarısı tıkanıp hastanenin acil servisine götürülür, oksijen tüpüne bağlanırdım ve bronşlarım ancak bu yolla açılırdı. sonunda, uzun ve sancılı bir dönem olsa da nihayet kurtulmuştum bu hastalıktan.
hastalığı atlatmamdan bu yana aradan on yıl geçti, bu on yıl boyunca hiçbir öksürük veya tıkanma vakasıyla karşılaşmadım. gayet rahat bir biçimde sağlıklı insanların yaptığı gibi koştum, terledim, terli terli su içtim. bronşitten kalan en ufak bir iz bile yoktu tüm bunları yaparken. tabii sigaraya başlayana kadar.
iki yıl önce sigaraya başladığımda yine herşey normaldi. ben de sigara içen herkes gibiydim. yalnızca, hastayken sigara içtiğimde bronşlarım şişer, nefesim hafiften tıkanır, balgamlı öksürürdüm. ilk iki yıl boyunca nefesimin tıkanması bana bronşitli olduğum o eski günleri hatırlattığı için korktum ve hastalığım esnasında sigara kullanmadım. sigarayı bırakınca hastalığım azami bir hafta sürdü. sonra baktım ki korkulacak birşey yok, sigara içen herkes hasta olunca öksürüyor. demek ki sadece ben evham yapmışım bronşit olma korkusuyla.
sigaraya başlamamın üçüncü yılında, yani bu kış grip oldum. ama bu sefer hastalığım esnasında sigarayı bırakmadım. ilk birkaç gün sadece balgamlı öksürdüm ancak henüz bronşlarım tıkanmamıştı. meğer ben sigara içmeye devam ettikçe, grip olduğumdan dolayı zaten güçsüz düşen vücudumda daha rahat ilerleme fırsatı bulmuş ve ciğerlerime sinsi sinsi yerleşmiş bu illet. hastalandığımdan bir kaç gün sonra tıkandım. yine öksürüyordum ancak bu sefer balgamlı değildi ökdürüklerim, ciğerlerim ağzımdan fırlayacakmış gibi kupkuruydu. ama bronşlarımı tıkayan semsert birşey vardı içerde ve derin nefes aldıkça hırlıyordu ciğerlerim. sonradan doktora gittiğimde öğrendim ki yeniden bronşit olmuşum. kansere yakalandığını öğrenmiş biri gibi telaşa kapıldım. o kelimeyi duymak korkunç bir duygu; "bronşitsin". sigarayı bırakırsam düzelirmişim. en azından hasta olduğum müddetçe bir süre ciğerlerimin kendini yenilemesi için ara vermeliymişim aslında ama ben buna izin vermemişim. ciğerlerimi ciddi bir hatadan kurtarmış meğer doktor.
her öksürük ve balgam çıkarmanın bronşite yorumlanmaması gerekir. bir haftadan fazla öksürük ve sarı balgam bronşitin belirtilerindendir.
gece gece hastane köşelerinde beni süründüren hastalık.
bal ve zencefil karışımı inanılmaz etkilidir tedavisi için.
Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıdır.
çocukken geçirdiğim çok kötü bir hastalık . özellikle çocukken geçirmek bu hastalığı daha fena kılmakta . nefes alınamayan anlarda gözlerden yaş getirirdi , hele o gözyaşları ağlamaya dönüşürse krizlere sebep olurdu .
o zamanlar bu hastalık için " penadur " isimli bir iğne verirlerdi , müthiş etkili olan . yürüyerek gidilen sağlık ocağından topallayarak dönerdim 3 gün sızı olurdu bedende .
insana yaşadığı her dakika azap çektiren hastalık. özellikle ekim ayında sıkça görülüyor. erkekler öksürünce balgamı çıkartıyor ama kadınlar, çocuklar bu konuda başarısızlar...
yine, yeniden beni bulan hastalıktır.Aslında günde bir paket sigarayla aranan ben olsam da suçu üzerine atmak vicdanen güzel oluyor.*
nefesin götten alındığı durumdur.
an itibariyle beni de pençesi altına alan öldürmeyen ama süründüren hastalık.böyle bir öksürük olamaz 2-3 dakika molayla öksümeye başlarsınız böyle geceden sabaha sabahtan akşama kadar devam eder.bir de şunu farkettim bronşit olunca insan çok aciz görünüyor.herkes ''vah zavallı'' dercesine bakıyor yüzünüze ne kadar karizmatik öksürmeye çalışsam da olmuyor balgam sesi falan hoş değil.
ben henüz altı aylıkken başlamış olan hastalığım. altı yaşımda kurtulduğum hastalık. öksürüklerimi hatırlıyorum sadece çocukluğumdan.
ilk olarak vücudumda kırgınlık ve ateş ile ortaya çıkmış olup, şimdilerde bilhassa geceleri boğazda kuruluk ve gıcık hissi, balgam salgılama, tıkanma ile seyreden hastalıktır. canımdan bezdirendir. rahat nefes almayı özledim sözlük.
bronşların tıkanıp nefesi hırıltılı ve zor alma durumu. Allah kimsenin başına vermesin. grip oldum, 2 güne geçer deyip umursamamaktan kaynaklandı bende. boğazım çok ağrıyınca farenjit olduğumu düşündüm. türk milletindeki kafa işte. adam 25 yaşına kadar okur doktor olur. bizim millet o'nu beğenmez. sen de, ben de o'ndan iyi bildiğimizi düşünüyoruz. aman yapma sen. biz, "kırıksa dayanamazsın" diyerek, bir kemiğin kırık mı, çıkık mı, incinmiş mi olduğunu anlayan insanlarız işte.

neyse doktora gittim annemin ısrarlarıyla. bronşit olduğumu söyledi. 2 hafta yattım. bademcik desen şiş, nefes desen alamıyorsun, yemek desen yutkunamıyorsun, sigara desen içilmiyor. balgam sökücü kullanıyorsun, bir türlü çıkmıyor. bir atsam kurtuldum diyorsun, ama hiçbir zaman o atılmıyor işte. tükürüyorsun, bakıyorsun kan. burun tıkalı. halsizlik hat safada. uyumaya çalışıyorsun, devamlı öksürdüğün için uyutmuyor da. o kadar kötü bir durum ki, düşünmek bile kötü.

antibiyotik, vitamin, gargara, balgam sökücü, öksürük şurubu vermişti doktor bana. 2 hafta sonra düzeldim. ama en ufak boğaz ağrımda bile tekrar başıma gelmesinden korktum. paranoyak etti beni.
insanın sporunu , sigarasını , koşmasını , merdiven çıkmasını , yürümesini , kısaca gündelik faaliyetlerini kısıtlayan , düşmanımın başına verilmesini istemedigim bir nefes darlıgı problemi.
2 yaşından 15 yaşına kadar astım-bronşitle boğuştum. çok zor onlar , aylar ,yıllar geçti. geride bıraktım. arkadaşların koşarken heves edip sende başlarsın koşmaya.. ardından yavaş yavaş öksürmeye başlarsın ama takmazsın devam edersin alabildiğne hızla. artık seni koşturmayacak hale gelir. hepsi koşar gider. sen orada boğazının yerinden fırlayacagını sanarak öksürmeye devam edersin. spreyin varsa şanslısın yanında.. yoksa götürülürsün oksijen çadırına.. nefes almanın kıymetini o zaman anlarsın. spor yapmanın kıymetini o zaman anlarsın. koşmanın , oynamanın kıymetini o zaman anlarsın. düzelir eve gelirsin , bir bir öğütleri beyninin en derinine yerleştirmek zorunda kalırsın çünkü şakaya gelmez yaşayacakların. her zaman diken üstündesindir. gidip mahallenin yaşlı adamının bahçesinden erik çalamazsın , tenezzül edemezsin. öyle bir lüksün yoktur. aldıktan sonra enerjinin yettiğince koşup kaçamazsın çünkü. ya da mahallenin veletleriyle bir sokak maçı yapamazsın. terleyemezsin de mesela. terinin sırtına, cigerlerine yapışmaması gerekir. en ufak terde gidip ya sırtına havlu alırsın ya atletini yenilersin. tabii öksürük koması da cabası. velhasılıkerim gercekten zor hastalıktır.
(bkz: bronpuşt)
güncel Önemli Başlıklar