bugün

Boşanmanın "toplumsal olarak" kolaylaştırılması gerekliliği.

Kapalı toplumlarda evlenme ve çocuk sahibi olmaya dair inanılmaz bir baskı vardır aslında. Haliyle bu baskının ortasında kendini bulan her insan kendini, illa ki evlenmek zorunda,evlenince çocuk sahibi olmak zorunda ve o evliliği yürütmek zorunda hissediyor. Toplumsal bir kurum toplumun devamı için gerekli olan evlilik; kimilerinin rüyası iken kimilerinin de kabusu. Çoğunluk için gereklilik ve olmazsa olmaz bir kurum. ülkemizde ise boşanmalar hem refah içinde bulunanlarda, hem de hayat şartlarının ezdiği kesimlerde görülmektedir. Bunların yanı sıra ruhi bozukluk,maddi çıkar için evlenme, eşlerden birisinin veya ikisinin alkol veya kumar alışkanlığı, yaş farkı, eğitim düzeyinin farklı oluşu, çocuksuzluk, erkeğin çok eşlilik görüşünü benimseme eğilimi, namus anlayışının farklılaşması, evliliğin yükümlülüğünü kavramadan evlenme, son yıllardaki bazı basın ve yayın
kuruluşlarının aile kurumunu çözücü yayın ve telkinleri, toplumun zihniyetinin değişmesi, dolayısıyla insanlarda faydacı, çıkarcı ve ferdiyetçiliğin öne çıkması, uyumsuz Ve geçimsiz ailede yetişmek gibi, bir çok faktörün boşanmaya neden olduğu kaydedilmektedir ( Erkal, Mustafa, Sosyoloji, istanbul-1987, s.83) . Peki her evlilik illa yürütülmeye çalışılmak zorunda mı? Boşa mı gitti dış çekimler, dışarıda buluşmalar, sinemalara gitmeler,sikimsonik adetlerin hepsini yerine getirmeler,düğün masrafları? Herkes illa ki evlenmek zorunda mı?
Herkes evlenmek zorunda olmadığı gibi nedeni ne olursa olsun bir şekilde yapılmış ama yürümeyen,sorun teşkil eden bir evliliğin de devam ettirilmesi zorunluluk değildir. Evliliği devam ettirmek için çocuk yapılması gibi garabet bir düşünce vardır ki insan, çocuk hayatı üzerinden oynanan kumarı duyunca cinnet geçirmemesi elde değil. Bu kumar yüzde yüze varan oranlarda tutmaz,sonuçta kendi hayatı mahvolduğu gibi bir de çocuğun hayatı mahvedilir. Evlilik yaparsınız bu tutmayabilir fakat, sırf kendiniz için bir çocuğu aile birlikteliğinden mahrum bırakma riskini göze almak affedilir bir düşünce değildir. Peki evliliği yürümeyen çiftimiz bunu bilerek mi yapmaktadır? değil Tabiki;boşanmak , insanlar üzerinde öyle bir baskı oluşturmaktadır ki son bir çare olarak zaten sağlıksız düşünen çift bu yönteme de (!) başvurabilmektedir. Toplumsal baskı olmasa ve insanlar yürümeyen evlilik için boşanma kararını rahatça alabilse kötü mü olur? Sokaklara, yetiştirme yurtlarına ,cami önlerine,parktaki banklara terk edilen bebekler olmasa ,bu riskler baştan önlense fena mı olur? ya dul kadına olan bakış nedir öyle? Kadın evlense bir türlü,evlenmese bir türlü, boşanması ise ayrı bir festival. Suçlanması mı dersin, dul damgası yiyerek potansiyel yürünecek kişi damgası yemesi mi dersin her türlü olumsuzluğu göze alabilmektir kadın için. Erkek boşandığı zaman ise birincinin travması henüz atlatılmamışken yeniden evlen baskısı ile karşı karşıya kalır. Kapalı toplumların özelliğidir ,zordur boşanmak ama, bu zorluk mutlaka aşılmalıdır.
Ne olur yani, kimse bir birini kırmadan daha fazla örselemeden ve en önemlisi çocuk hayatı üzerinden kumar oynamadan yürümeyen evliliği iç huzursuzluğu en düzeyde hissederek medenice boşansa ? Zaten canı burnunda iken daha az travmatize edilse. Zoraki olarak evliliği devam ettirme adına inkar, fiziksel ve duygusal olarak içe kapanmak, her şey yolundaymış gibi yapmak ve sevecenliği geri kazanmaya çalışmak vs. gibi hiçbir faydası olmayan davranışlara ihtiyaç duyulmasa. boşanma döneminde eşlerden biri ya da her ikisi depresyona girmese; kızgınlık, ümitsizlik hissetmese, kendini suçlamasa, yoğun öfke, üzüntü, ve yalnızlık hissetmese daha iyi olmaz mı? Bir an önce rahatlama duygusuna geçilmesi veya hiç rahatsızlık duygusu yaratılmaması...
Boşanmamak için evlenmemek mi? değil elbet. Önleyici hizmetler devriyesi olarak önce evliliğe sağlıklı, en doğru zamanda en doğru kişi ile karar vermek gerekli ki güzel bir evlilik ayrı bir konu. Evlenmek için de boşanmak için de bu kadar strese gerek yoktur mutlaka. Toplumsal baskılar yüzünden yaşadığımız kısacık ömrü ne kendimize ne başkasına zehir etmenin kimseye faydası yok.
Çatur çutur boşananlarla dolu ortalık... Boşanma avukatları milyoner oldu. Neresi zor?
mesela bakka gittin, 2 paket sigara 1 çakmak...
haaa bu arada hanımla gelmişken, biz bi boşanmak istiyoruz diyorsun bakkal amcaya,
bakkal amca cep telefonunuza 1 er mesaj gönderiyor,
onaylıyorsunuz.
hop, boşandınız.
bakkaldan çıktın bekarsın ,direk bar pavyon cafe lere avlanmaya gidiyorsun...
güncel Önemli Başlıklar