bugün

Otomatik bu kapsama alınmışım.

mantıklı mı değil mi, bilen aydınlatsın.
Yoksa iptal ettireceğim.
Yasal olarak mecburi değil ama bence yaptırmakta fayda var. Katılım emeklilik planları incelemeye değer.
Hiçbir işe yaramayan sistem. şöyle ki 2015 de sisteme kayıt olan annemin şu an % 25 devlet katkısı ile 15.800 lira parası olmuş. 2015 de 100 lira ile başlamış. 2017 ye kadar devam etmiş. 2017 den 2019 a kadar 150 tl. son 10 ay ise 175 tl den yatırıyor kabaca hesap yaptığımda zaten 9.000 lira yatırmışız. ee % 25 devlet katkısı falan ite kaka 15.800 olmuş hani nerde para katlanmamış bile aksine benim 2015 te ödediğim 100 lira ile şimdiki 100 lira bir mi. 5 yılda para % kaç eridi. bu enflasyon ile yapılacak en güzel şey altın almak. türk parasının değeri her gün düşüyor ve bu para düşüşünü 500-600 lira destek ile süslemek akıl karı iş değil.
zorla aldıkları paranın da altında para getiren sistem.

bakın, şu anda çalışıyor olsam ve geçtiğimiz yıl toplamda 3800 lira yatırmış olsam bu yıl bu parayı çekmek istesem 3200 tl falan getiriyor. geçen yıl o 3800 lirayı altın, dolar ya da avro'ya yatırsam şu anda 5500-6000 lira arasında olacaktı.

yani halifemiz efendimiz, devletlû sultan recep tayyip erdoğan diyor ki "siz para biriktiremezsiniz. biriktirseniz de kârlı yatırıma çeviremezsiniz" ama yukarıda da yazdığım üzere yıllık getirisi, hâl-i hazırda alım gücü yerle yeksan olan tl'de bile eksilerde bir sistem.

ve bugün çıkmışlar; bes'le yandaş firmaları besleyeceklerini söylüyorlar. e, hani senin birikimin kardeş? üzerine bir bardak soğuk su iç. koyduğun her 100 birim alım gücü için 10 birim geri alabilirsen öp başına koy.

ha, unutmadan da şunu söylemeye de devam et: oyum ak parti'ye.
berat albayrak'ın işçi ve memurlara yeni hediyesi. tamamen zorunlu olacak, çıkış yapılamaycak.

ak çomarlar, ödeyin.
Basit anlamda parasını tutamayanlar için güzel bir sistem. Birikim yapanlar için fazlasıyla gereksiz.
girmek için saf olmak lazım.
her ay aynı para ile usd almak daha karlı...
gelişmekte olan ülkelerde veya az gelişmiş ülkelerde iç tasarrufu arttırmaya yönelik zorunlu hale getirilen, gelişmiş ülkelerde ise gönüllülük esasına dayanan emeklilik sistemi.

abd, ingiltere, almanya ( almanlarda başlangıçta zorunluydu), kanada, japonya gibi gelişmiş ülkelerde gönüllü katılımla işler sistem.

şili, arjantin, meksika, türkiye,polonya gibi gelişmekte olan ekonomilerde ise zorunludur.

gelişmişlik sonucu bireyler isteyerek bes e katılıyorlar. çünkü harcamalarından sonra kıyıya atacakları para kalmış oluyor.bunu da besle değerlendiriyorlar. gelişmekte olan ülkelerde böyle bir şey mümkün değil. insanlar tasarrufa ayıracak para bulamıyor, ayırsa da bunu altınla değerlendiriyor. çünkü altın en güvenli lima olarak yer etmiş zihinlerde... türkiyede sisteme girmeyen ve değeri yaklaşık 180 milyar dolar olan bir altın birikimi olduğu tahmin ediliyor. bu algıyı kırmak, bes yöneticilerinin ciddi bir çalışmasıyla mümkün olabilir.

ekonomik durgunluğun olduğu yerde tasarrufu zorla bes e aktarmak, hane halkı başına düşen harcamayı azaltacaktır.

çok karışık bir konu. tasarrufların bu fonda değerlendirilmesi bir yandan iyi. hedeflenen fon 400 milyar tl. lakin ülkemizde maaş durumu ve hayat pahalılığı ortadayken bu kesintiler alım gücü zaten düşük olan birey ekonomisini olumsuz etkiler.
tercihe bağlı olunca hemen çıkıp yırttık derken emeklilikte bile önümüze konmaya çalışılan bir acaip şey.
Girişi olan, çıkışı olmayan sistem. Ya öleceksin ya sakat kalacaksın ancak öyle. Yalnız alfalığa bakar mısın ölünce kesiyorlar. Yok birader eşten dosttan tahsil etseydiniz ya oluyor mu böyle?
Yarınımın garantisi yokken emekliliğime yatırım yapmak saçma değil mi swh.
bir kere iptal ettirenleri de mi dahil edecek acaba?

ahaha çok gülüyorum bu ülkeye ya.
biz de salak gibi çalışmaya geliyoruz. ülkenin altını kazmışlar; köfte ekmek yerken, peynir ekmeğe düştün, şimdi de kuru ekmeğe talim. makarna kafaları da işçi çıkarımlarıyla birlikte görücem. kesilecek bir bes i bile olmayacak.
Bes sistemi mantikli ama zorunlu hale getirmek sacma.

Bu sistem istege bagli sekilde kalmali.

Yeter artik. Zaten maaslarimizdan vergi adi altinda tirpanlanan para ciddi bir boyutta.
siksinler efendim..

az bile gelir bu mal millete..
anlaşılan "şartlar olgunlaşmış" olacak ki, baştan "tercihe bağlı" diyerek zorunlu soktukları ama çıkılabilen , ama şimdi tamamen zorunlu hale getirileceği ve çıkılamayacağı duyumları alınan sistem. kendimiz yaşıyor olmasak komik memleket aslında.

(bkz: başkanlık gelince olacaklar)
Maaşımın %30 küsurunu vergi olarak veriyorum, karşılığında kullanmayacağım yollar yapılıyor ve yol yaptık diye kafama kakılıyor. Bu parayı farklı bir hizmet alımı için vermiş olsam, yemin ederim tüketici mahkemesine konuyu taşır, paramı geri alırdım.

Bir de sistemden çıkamayacakmışım şimdi, ekstra para kesiyorlar. Neden zorunlu olsun bireysel emeklilik? Böyle ahmaklık mı olur? istediğim gibi yaparım birikimimi, sana mı soracağım?

Zaten maaşım dışında her şeye zam geldi memlekette. Maaşım eridi gitti, alım gücüm azaldı. Bir de benden haraç istiyor göz göre göre.

Adam hırs yaptı g.tümüzden donumuzu bile alacak.
hiçbir faydası olmayan sistemdir. çıkmak isterseniz verdikleri fon getirisi bilmem neyi geri kopartabilmek adına önünüze türlü türlü zamazingolar çıkartırlar. mesela 2 senedir ödeme yapmışsınız maddi olarak sıkıntıdasınız ve çıkmak istiyorsunuz. 3 seneyi doldurmadığınız için devlet katkısı alamazsınız diyorlar. tamam diyorsunuz istemiyorum ama yetmiyor. bu seferde 300 küsür lira kesiyoruz diyorlar. neden diyorsun 3 seneyi doldurmadın diye diyorlar.

sonra aynı aileden bir başkası 4 sene bilmem kaç küsür aylık birikimini istiyor gene aynı terane. bu sefer 5 seneyi doldurmadığınız için 300 küsür lira keseceğuk diyorlar. tamamda kardeşime 3 seneyi doldurmadın dediniz ondan kestiniz diyor cevap veremiyorlar. zaten ilk sözleşme imzalarken söylenmeyen bir 56 yaş kuralı koymuşlar sonradan. yani 56 yaşında değilsen katkının yüzde 100 ünü vermiyorlar yüzde 40 ını kesiyorlar..

neresinden bakarsan bak saçma. zorunlu olanı zaten tam bombastik. resmen haraca bağlıyorlar vatandaşı. verilen vergiler kdv ler ssk primleri yetmiyor iyice sırtına yük bindiriyorlar insanların. işin en mide bulandıran kısmı halkın yüzde 50 si mutlu bu durumdan. ayda cebine 2300-2500 lira gireceğine 1500 lira giriyor. üstüne her şeye sürekli zam geliyor ve hala alkışlıyorlar.
Akapenin gss'den sonra yeni haraç yöntemi.
nasıl iptal edilebildiğine dair bilgisi olan arkadaşlar yeşillendirirse mutlu eder.

t:bugün varlığından haberdar olduğum zorunlu para kesintisi yapılan sistem.
sistemden ayrılanlar 2 sene sonra sisteme tekrar "OTOMATiK" alınacaklarmış.
http://www.milliyet.com.t...tilimci--ekonomi-2497897/
Vatandaşın BES’e ilgisi azaldı
--spoiler--
Yüzde 25’lik devlet katkısına rağmen ekonomik sıkıntılar nedeniyle bireysel emeklilikten çıkışlar eylül sonu itibarıyla yüzde 45 yükseldi.
Yeni yılda otomatik katılımın devreye girmesiyle ‘zorunlu' hale gelecek olan bireysel emeklilik sistemine (BES) bu yıl ilgi çok düşük kaldı. Yapılan araştırmalar, BES'e dahil olan ve yüzde 25'lik devlet katkısı alan her 100 katılımcıdan 40'ının ekonomik sıkıntılar nedeniyle çıkış yaptığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 30'u ise yapacağı bir harcama için BES tasarrufunu kullanıyor. Yeni katılımcı sayısındaki düşüş ve sistemden çıkışlardaki artış nedeniyle sistemin yeni katılımcı kazandırma hızı oldukça yavaşladı. 4 Kasım itibarıyla yılbaşından bu yana sisteme 483 bin 853 katılımcı dahil oldu.
http://i.sozcu.com.tr/wp-...oads/2016/11/hizihizi.jpg
GELiRLER DÜŞÜYOR
Bu sayı geçtiğimiz yıl 760 bin 400'ler seviyesindeydi. Dolayısıyla, katılımcı artış hızındaki düşüş yüzde 36'yı aştı. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, kasım itibarıyla sektörde katılımcı sayısı 6.5 milyon kişiye ulaşırken, fon büyüklüğü 60 milyar lira seviyesinde. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 2013 sonunda devlet katkısının başlamasıyla sektörün 3.5 yılda kendini ikiye katladığını ancak her yıl 1'er milyon artış gösteren katılımcı sayısının bu yıl yavaşladığını söyledi.
Onaran, yavaşlamanın nedenini de yeni satışlarda görülen düşüş ve katılımcıların çıkışları olarak sıraladı. Onaran, yılın başından itibaren BES şirketlerinin gelirlerinde ciddi bir düşüş oluştuğunu ve ölçeği büyük olmayan bazı emeklilik şirketlerinin buradan biraz çekilerek hayat sigortalarına yöneldiğini söyledi. Onaran, bu yıl çıkışların geçen yıla göre daha da arttığını belirterek, “Sektörde 2013 sonrası üçüncü yılını dolduran müşterilerin yüzde 15 devlet katkısını hak etmeleriyle sistemden çıkmaları sektörde geçen yılla karşılaştırınca bir küçülmeyi beraberinde getirdi. Eylül sonu itibarıyla yaklaşık 700 bin kişi sistemden çıktı. Çıkışlarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 45'lik bir artış oldu” dedi.
YÜZDE 30’U ZORUNLUDAN ÇIKAR
Cemal Onaran, 1 Ocak itibarıyla otomatik katılım sisteminin devreye girmesiyle 100'ün üzerinde çalışanı olan şirketlerin BES'e dahil olmasının planlandığını kaydetti. Onaran, “Bu durumda 6.4 milyon kişinin BES'e gireceğini tahmin ediyoruz. Gönüllülük esasına dayalı mevcut sistemde bile yüzde 20-30 gibi cayma ve çıkma oranları olduğunu düşünürsek, otomatik katılımda da yüzde 30 civarında çıkış olacaktır” dedi. Onaran gelecek yıl sistemdeki katılımcı sayısının 10 milyon kişiye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
--spoiler--
görsel
12 milyon kişinin devlet tarafından zorunlu olarak dahil edileceği sistem.
sisteme girenlerin fon yönetimini bilmesi gereken sistemdir. yoksa 56 yaşına gelince noldu lan niye böyle para alıyorum dersin. ayrıca fon performansı aracı kurumdan (banka) kuruma değişmektedir. benim iki yerde bireysel emekliliğim var. biri garanti diğeri avivasa. fon performans karşılaştırması yapınca garanti hiç iyi değil. halkın parasını oldukça salak saçma fonlara yönlendirip düşük kazanca neden oluyorlar. kendileri burdan nemalanıyorlar. birde bu şerefsizlerin bana sormadan sözleşmeye aykırı hareket ettiklerini internet sitelerindeki bilgilerimi kontrol ederek öğrendim. adamlar tutumuş toplu para sözleşmemi maaş sözleşmesi olarak değiştirmiş. sebebinide sordum komedi gibi cevap verdiler. benim maaş kartımın olması imiş. ne alakaysa ben senle toplu para olarak sözleşme yaptım sonuçta. telefondaki kıza maaş hesabını değilştirmelerini söylememe rağmen hak kaybına uğramayıcağıma istersem yinede toplu para alacağımı iddia ederek değişklik yapmamakta inat etti. ayrıca ben garantideki hesabımı da 2 yıl ertleme yaptığım için devlet katkımı 2 yol sonrasında görüyorum ki bu çok ilginç!!!! yani garantiye sakın ama sakın güvenmeyin. sözleşmeye aykırı hareket edip bilgilerinizle oynuyor. bu konuya çok dikkat edin.

avivasa ya geline bunlar daha şefaf. fon performanslarını kazancınız aldığınız tarihten itibaren net görüyorsunuz. fon performansı nasıl oluyor ben burda inceleme fırsatı buldum. adamlar 2003-2016 fon performansları inceletiyor. bu çok güzel diğer şerefsiz kurum gibi bilgilerimle bana sormadan oynamamış. garantiden hesabımı buraya aktarıp birleştirecem. garanti ile işim olmaz artık.

bu sisteme dahil olanların bilmesi gerekenler;

-ilk girişte giriş aidatı alınıyor yaklaşık 140-150 tl kadar bir şey.

- sistemden çıkmak isterseniz. çıkış aidatı kesintisi yapılıyor. bunun ne kadar olduğu yıla göre değişiyor sanırım. ama 4 yıllık kalıp çıkmak isteyince 150 tl üstünde para kesiliyor. önemli ayrıntı 5 yıl sistemde kalınca bu para kesilmiyor!

- sistemden çıkmak isteyince diğer bir kesinti ise stopaj kesintisi. yani bu şu demek banka sana diyorki sen benim fonumdan para kazandın çıktığın için ben sende belli bir yüzde olarak o fonlardan kazandığın parayı geri alıyorum demek.

edit: stopajı banka değil devlet kesiyormuş. bu konuyu düzeltme yapayım.

-fonlarınızın yönetimini bankaya sakın bırakmayın. giderler kendi çıkarları için uyduruk fona yatırırlar. düşük fon kazancınız olur. yani sisteme dahil olunca fonlarınızı değiştirin yoksa adam akıllı karınız olmaz.

fonların altın, kamu dış borçlanma, likit kamuya endeksli fonları seçilmesi ideali.

altını anlatmama gerek yok hiç bir zaman değer kaybetmez. en güvenilir limandır. buna endeksli fon yapmak akıllıca olur diye düşünüyorum. burda bazıları emeklilik yerine altına para yatır demiş. aslında emeklilikten çıkmadan fonunu altına endeksleyebilirsin yani.

kamu dış borçlanma fonu ülkemizin durumundan dolayı. sürekli dış borç! ayrıca fon performansına baktım ortalama olarak iyi. 1 yıl haricince hep kazandırmış.

likit kamu fonu ise 0 riskli fondur. %8-%10 arası yıllık getirisi vardır. risk almam derseniz en ideal gibi.

ne kadar doğrudur ama ben fonlarımı %40 altın - %40 dış borçlanma - %20 kamu likit yaptım.

unutmadan belirteyim de yatırım tavsiyesi değildir...
bireysel emeklilik yerine tatil fonu kurulsa daha iyi neden çünkü 20 sene kim ne diye para yatırsın ki, 20 yıl sonra kim öle kim kala, bir yıl sonra tatile gitmek varken neden 20 yıl para yatıralım. bence tatil fonu kurulsun daha iyi sonuçlar alınır.