bugün

insanların bin yıllar öncesinde oluşmuş ve bugüne kadar taşınmış, parlak nesnelere olan düşkünlüğünün en iyi örneği.

balıkların da parlak nesnelere olan düşkünlüğünü çağrıştırır.
kısmen hatalı önerme.altın tıpta ve elektrik iletiminde gayet gerekli bir gereçtir.
iktisatta değer paradoksu olarak incelenen durumdur. insanın hayatını devam ettirirken tatmin etmesi gereken ihtiyaçları piramite yerleştirilir. en alttaki bölümde fiziksel ihtiyaçlar yer alır; olmazsa olmazdırlar. saygı görme, beğenilme gibi sosyal ihtiyaçlarsa piramitin daha üstünde bulunur. söz gelimi ekmek ya da patates hayatımızı devam ettirmemiz açısından pırlantaya göre daha hayatidir, ancak pırlanta ekmeğe göre çok değerlidir.
insanların kollarına veya boyunlarına taktıkları bir nanenin niçin bu kadar değerli olduğu, uğruna ne savaşlar çıkardığı gerçekten enteresandır.
yani harbiden çok dayanıklı bir metal olduğu için mi bu kadar değerli yoksa göze hoş geldiği için mi? ikisinin de doğruluğu var, ama ikinci düşünce insanın ne kadar salak bir yaratık olabileceğini kanıtlıyor.
ayrıca alakalı (bkz: blood diamond)
altın eskiden beridir çok değerlidir ve muhakkak ki eskiden şimdi olduğu gibi elektrikte, tıpta, ısı yalıtımı amacıyla kullanılmıyordu. ama takı ve süs eşyası olarak hep kullanıldı. bunun bu kadar değerli olmasının sebebi kadınlar olabilir mi? acaba altın fiyatları ve kadınların erkeklerin gözündeki değeri arasında bir korelasyon var mıdır? *

maliyet, altının değerini tam olarak açıklamaya yetmese de kısmen iyi bir açıklama olabilir. bu maliyetin içinde maden ocaklarında çalışan işçilerin emeği, kullanılan teknoloji, vergiler, kesintiler vb. vardır. şu anda 654 dolarda olan altının onsu 1999 yılının yaz aylarında 252 dolarlara kadar düşmüştü. şu anda bildiğim kadarıyla altının çıkarılma maliyeti ons başına 200 ila 250 dolar arası civarındadır. maliyetin o yılarda da buna yakın olacağını düşünürsek, hemen hemen altın fiyatlarının çıkarılma maliyetine kadar gerilediğini, sonra hızlı bir yükseliş yaptığını söyleyebiliriz. çıkarılma maliyetinin aynı zamanda büyük çoğunlukla emeğin fiyatı olduğunu unutmamamız gerekir. altının yükselişinin nedeni olarak da dolara duyulan güvensizlik, enflasyon kaygıları, likitide bolluğu vb. gösterilmektedir.
sadece az olduğu için insanların peşinden koştuğu gereksiz madde.
(bkz: işim olmaz bunlar fani şeyler)
(bkz: fayda paradoks u)