bugün

gerçekten cahildir daha ne dediğini kendisi bile bilmiyordur anlayamamıştır. sorsanız atatürk harf inkilabıyla tüm insanları bilim adamlarını okumuş görmüş kesimi kısacası bir ülkeyi bir gecede cahil bıraktı ulan daha harf ile dili bile ayırt edemeyen geri zekalı bir kitap osmanlıca yazılmışsa pek ala bir kaç günde latin harfe çevrilebilir sanki ülkenin dili mi değişti? ayrıca filmlerden falan hatırlarsınız asker ocağında askerler mektup okutacak bir allahın kulunu bulana kadar canları çıkıyordu cahil bırakılan halk bu halk mı? düşünme özürlü insan.
ancak aptalların söyleyip aptalları inandıracağı safsatadır.
öncelikle osmanlıda her insan padişahın kuluydu. padişah var diye tebaa vardı. algı buydu. osmanlının son dönemlerinde işler iyice sarpa sarmaya başladığı zamanlarda padişahlar yolun sonunun göründüğünü en azından belli imtiyazlar verilerek bile olsa varlıklarını devam ettirme çabasındaydılar.

1923'te cumhuriyet ilan edilmeden kısa bir zaman önce devletin durumuna bir bakalım.

14 milyon nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşıyordu. limanlar, madenler,demir yolları yabancılara aitti. ülkedeki doktor sayısı 400'ü aşmazdı. kadınlara verilen değer ortadaydı. (hiç boşuna islam kadına çok değer veriyordu falan filan demeyin islam değer veriyor olabilir fakat islamı yaşayanlar zerre değer vermiyorlardı.) çoğu kişi hastalıklarla uğraşıyordu. takvimler konusunda olsun uzunluk ölçüleri olsun veyahut dirhem okka gibi ağırlık ölçüleri olsun hiçbir türlü dünya'ya uyum sağlanamıyordu.

maalesef harf devrimi olmadan önce halk aydın kimselerden oluşmuyordu. erkeklerin yalnız yüzde yedisi, kadınların sadece binde dördü okuma yazma biliyordu. okur yazar olanların çoğu gayrı müslimdi. osmanlıca denilen dilin içinde son dönemlerde batılılaşmayla birlikte arapça, farsça,italyanca, fransızca kelimeler dilimizi istila etmişti. sesli sessiz harfleri olmayan arapça alfabeyle türkçe yazılmaya çalışılıyordu.

ibrahim müteferrikadan itibaren 150 sene boyunca basılan kitap sayısı sadece 417 dir. bunu basan maatbaların çoğu gayri müslimlere aittir.

istanbul'da bir yılda yazılanlar, pariste bir günde yazılanlardan azdır.
sorsan kendisi o sözde cahil bırakılmadan önceki döneme dair bir kitap bile okumamış cahildir aslına bakarsanız gerçekten tam olarak neyi savunduğunu bilmiyordur.
"1 gecede cahil kaldık, mezar taşlarını okuyamıyoruz" söyleminin ..
Tevrat'ta yer aldığını, bunun bir Yahudi söylemi olduğunu biliyor muydunuz ?!
"1 gecede cahil kaldık" söylemi..
"Babil Sürgünü" olayından sonra Yahudilerce söylenmiştir..
gecesine denk geldiyse demekki..
onlara bir sormak lazım hangi atalarının mezar taşlarını okuyamıyorlarmış diye ... Göktürklerin mi Uygurların mı !?
https://scontent-ams3-1.x...eac9af158&oe=57E45B05
Sanki bana atalari stephan hawking dediğim yazarlardir. En azindan iki mantıklı konusun da ciddiye alalim. Arap kültüründen kurtulmuş hala bana cahil kaldik diyo . He canım he gülüm.
Hi simdi ornekle aciklayayim da anla :
Cok sevdiğim 2 arap ev arkadasim var ( ikisi de öğrenci) kullandığım her 10 kelimeden muhakkak 4 u arapça! Bunun ne kadar sinir bozucu oldugunu biliyor musun ? Kendi dilimizi unutup onlarin dilini o kadar cok benimsemisiz ki kendi dilimiz degil mubarek onlarin dili onlarin kültürü. Simdi mutlu olabilirsin.
yanlış laf söylemiştir zira biz birkaç yüzyılda cahil kaldık.
En güzel kapağı Yılmaz Özdil takmıştır.

“Harf devrimi yapıldı, bir gecede cahilleştirildik” filan deniyor… Halbuki, ibrahim Müteferrika'dan itibaren 150 sene boyunca basılan kitap sayısı, alt tarafı 417 adetti. Bunların da çoğu gayrimüslimlerin matbaasından çıkmıştı. Ki zaten, Müteferrika da devşirmeydi.

Bu topraklara kitap gelene kadar, Avrupa'da 2.5 milyon farklı kitap basılmış, beş milyar adet satılmıştı. Voltaire bir kitabında maalesef “istanbul'da bir yılda yazılanlar, Paris'te bir günde yazılanlardan azdır” demişti! Gazete sadece istanbul ve izmir'de vardı.
osmanlının okuma yazma oranı %3 lerdeydi. neyin kafasını yaşıyor bunlar.
dün de cahildi zaten.
Bilgi, bilgelik bir gecede mi geliyor ki bir gecede gitsin, cahil kalalım?