bugün

görsel

Berkun Oya imzalı yeni Netflix dizisi Bir Başkadır'ın tanıtımı ve afişi yayınlandı. Dizi, 12 Kasım'da ekranda olacak.

Bir Başkadır, farklı sosyo-ekonomik geçmişlerden gelen ve istanbul'un renkli ve canlı hayatında şaşırtıcı tesadüflerle yolları kesişen kendine özgü bir grup karakteri konu alıyor. Şimdi ya yeni bir yola yürümek ya da karmaşık bir geçmişle hesaplaşmak zorunda kalacaklar.

Dizinin kadrosunda Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryiğit, Alican Yücesoy, Tülin Özen, Defne Kayalar, Bige Önal, Settar Tanrıöğen, Öner Erkan, Derya Karadaş, Gökhan Yıkılkan ve Nesrin Cavadzade gibi isimler yer alıyor. Yapımcılığını Krek Film adına Ali Farkhonde ve Nisan Ceren Göçen üstleniyor.

Tanıtım 》 https://m.youtube.com/wat...outu.be&v=8-z8UhyAdAU

http://www.ranini.tv/habe...askadir-12-kasimda-basliy
Berkun oya'nın yazıp yönettiği yeni netflix dizisi. Bu adamın işleri beni hep heyecanlandırmıştır, merakla bekliyorum.
Ayın 12sinde yayınlanacak, bakalım. Farklı bir hikayesi olduğu çok belli, oyuncu kadrosu da güzel.

Edit: izledim.
Beni hiç yanıltmayan ve heyecanımı sonuna kadar karşılayan bu iş için kurabileceğim en net cümle "şimdiye kadar izlediğim en gerçek yerli dizi" olur. Berkun oya, oyunlarıyla ve daha önce masumla göstermişti ne kadar iyi yazdığını da, bir başkadırla perçinlemiş oldu.
Elimden geldiğince spoiler olmadan yazmaya çalışacağım ama yine de

*spoiler içerebilir*

Diyeyim.

Nereden başlasam bilemiyorum da açıkçası... her şeyini çok beğendim çünkü. Müzikler, oyunculuklar, karakterlerin gerçeklikleri, dekorlar, renkler, tonlar, açılar...

Dizi, karakterleri tek bir baş karakter etrafında toplamak yerine hepsine ayrı ayrı yer vermiş, her karakteri kendi başına tanıyor, hepsinin hikayesini öğreniyoruz ve sadece bu yönüyle bile diğer yerli yapımlardan sıyrılıyor. Çünkü bizde normalde bütün hikaye baş karakter etrafında döner.

Ülkemizdeki kültürel ve sınıfsal çeşitliliği çatır çatır yüzümüze vurmuş. Muhafazakar, ataerkil, cahil kesim; acılı, sorunlu, kendi içinde çatışmalar yaşayan kürt aile; ülke gerçeklerinden çok uzak yaşamış, "elit", entelektüel ama sınıfsal sorunlar yaşayan kalburüstü taraf; medyatiklik, yalnızlık, çaresizlik... her şey var, herkesten var, etrafımızdan var, bizden, gördüklerimizden var. Berkun oya, olanı olduğu gibi çekmiş. Olması gerekeni değil. Çünkü problemler bu şekilde çözülür, olanı kavrarsan sorunu çözersin. Bize henüz olanı gösteren yapımlar olmadı hiç, o yüzden bu iş çok değerli. Böyle bir platformda üstelik.
Ayrıca,

Sinan karakterine aşırı kinliyim. Bundan beş yüz tane filan tanıyorum.
Çıkın abicim şu triplerden.
Bugüne kadar izlediğim en şahane yerli dizi olmuş. izlediğim dizilerin hiç birine benzemiyor. Çok özgün ve orijinal bir şey hakkaten.

Mutlaka Nuri bilge ceylan'ın parmağı olmalı bu dizide diye jenerikteki tüm isimleri tek tek okudum, yok.

Öykü karayel sen ne müthiş bir oyuncu, ne tatlı bir kadınmişsın ya demekten kendimi alamadım. Tüm karakterler ve oyunculukları tek kelimeyle şahane. Hele o yeşilcam müzikleri eşliğindeki istanbul manzaraları...

Berkun oya'ya helal olsun. Gurur duydum netflix gibi uluslararası bir platformda nihayet böyle bir yerli dizimiz olduğu için.

Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Değişik yerli yapımlara hasret kalmışız.
Berkun oya'nın işlerini genel olarak severim, bunu da sevdim.

Dizinin ilk bölümünde, ilk sahnelerinde, Meryem karakteri 10 dakika yürüyor, dolmuşa biniyor, iniyor vs. Sakın içiniz bayılıp kapatmayın.
izleyin.
Açık ara Netflix de yapılmis en iyi iş bence. Dizi uluslararasi üne de kavuşacak gibi duruyor. ilk bölümü ile beni çok farklı duygulara götürdü,getirdi. Bu kadar güzel bir iş beklemiyordum. Netflix bu dizinin üstüne zor çıkar gibi geliyor bana.
Dördüncü bölümden geliyorum. Yukarıdaki entariyi atan arkadaşa katılıyorum hocam. Benim değinmek istediğim konu müzikler. Uzun zamandır beni heyecanlandıran bir şarkı olmamıştı bu dizide heyecanlandığım bir düzine şarkı var. Resmen kulak orgazmı. Meraklısı için buyrun link.
https://www.tune-flix.com...-baskadir-dizi-muzikleri/
Oyuncu kadrosu dikkat çekici olduğu için açtım üç bölümü bir çırpıda geçti, prensipli biri olmasam kalanları da izlerdim.

Psikoloji konusunu dizilerde çok geç ele almaya başladık ülke olarak umarım foku çıkmadan tadında bırakırız.
Müzikler ve nostaljik görüntüler cadde otobüs manzaraları çok hoş.

Özgün mü bilemiyorum, mukayese edecek kadar internet dizileri ile aram yok, şu ana kadar bi kaç farklı kesimden karakter gördüm, dışarıdaki insanlara tutulmuş bir ayna diyebilirim.
Bunlar artık rtük sayesinde tvlerde at koşturamıyorlar. Müstehcen kurgularla kendilerine netflix çatısı altında izleyici topluyorlar. Diğerleri gibi başlangıçta parlar ve sevişme sahneleri seyirciye sıradan gelmeye başlayınca birkaç ay sonra kalıcı olarak söner.

(bkz: netflixte mastürbasyon yapan türk gençliği)
ilk iki bölüm itibariyle çok sağlam bir iş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunculuklar mükemmel, atmosfer, senaryo ve gerçeklik. Rahatsız edici derecede gerçeklik akıyor diziden. Berkun Oya harika bir iş çıkarmış. Türk insanını iyi analiz etmiş ve önümüze koymuş gibi duruyor.
Diziyi bitirdiğimde editleyeceğim sevgili yazar dostlarım.
bir tek ben mi izledim diye düşündüğüm dizidir, iyidir ama gaza da gelmemek gerekir. yok gelmiş geçmiş en iyi türk dizisidir falan gibi yorumlara katılmıyorum. bi sakin abi.
Baya iyi dizi.

Bir kere yine belirteyim ki, karakterlerin ağır ağır, uzun uzun işlendiği işlere hastayım. Ama bunu yaparken de karakterin doğallığını bozmamaya çok dikkat edilmeli. Yeri geldiğinde içinizi daraltıp derin nefesler aldıracak, yeri geldiğinde de o karakterden hiç ummadığınız çıkışlar, günahlar, mizah anlayışı v.b. Üretip sizi şaşırtacak analizler olmalı. Ve bunu da güzel bir kamera tekniği ve ana karakterlere uyan bir çevre atmosteri ile birleştirip fark yaratmalı.

Bu dizi bana bunların hepsini sunuyor.

Sözde etik ve eğitimli Elitist kesimin önyargılarını da dini ve kültürel muhafazakar kesimin büyük kısmında mevcut olan "gösterdiği ile uyguladığı kişiliğin tezatlığını" da çok güzel veriyor dizi.

Özellikle bu son paragrafta belirttiğim konuyu Avrupa sineması ( ve dizileri.) ele almaktan hiç korkmaz ve hep bizdeki yapımlarda büyük eksikliğini hissederdim. Bunu da kocaman bir artı olarak eklemek isterim.
netflix'in en sağlam yerli dizisi. emeği geçen herkesi baştan sona tebrik ediyorum.

hepsinden önce netflix'in abuk sabuk yerelle uyuşmayan ithal fikirleri dizileştirip 'kalite' ayağına bize sunmaktan vazgeçmiş olması beni aşırı sevindirdi. bana bunlarla gel.

diziyi izlerken insanın üstüne bir rahatlık çöküyor. en sevdiğim. ne kadar övülse az.
Netflix’te izlenecek onca şey varken buna sıra gelmez.
Öykü Karayel batırmıştır önyargısıyla başladığım dizi. Yanıldım arkadaşlar, kadın %100’ünü vermiş. Masum’un bana göre en iyi yanı diyalogların doğallığıydı. Bu dizide de aynı şey geçerli. Funda Eryiğit’in oynadığı karakterlere kasvet yükleme gibi bi olayı var. Dolayısıyla Ruhiye de tam onun kalemi bi karakter, cuk oturmuş. Gülbin’le ablasının diyalogları en havada kalan kısımdı bana göre. Bi şeyler anladık ama doğru mu anladık gibi.
Film aslında bi yere bağlanmıyor. Her filmde olduğu gibi yazar söylemek istediklerini söylüyor, etrafta var olan tipleri, ilişkilerini, bakış açılarını, ikiyüzlülüklerini gösteriyor. Karakterlerin ruhsal dönüşümlerini izliyoruz. Gitmez dedim ama 8 bölüm bi çırpıda gitti.
---spoiler ---

dizide
- anadolu insanının özellikle ve sonra eğitim kesiminin iletişimsizliği var
- insanların sürekli maruz kaldığı oyuncu kisvesinden insanların onları nasıl aşağılayışı var
- türkiyede ki asıl sorunlardan birininin öç alma duygusu olduğunu gözümüze gözümüze sokuşu var
- erkek olma duygusununun ağırlığından sıyrıp çocuk gibi ağlayan aile babası sahnesi var. Ayrıca sahnede omuz ovalama kısmının piyano çalma ve erkeğin piyano gibi dökülmesi sahnesi var.
- meslek etiğine uymayan ancak sıkı sıkıya bağlı bir insanın bastırdığı duygularla yüzleşmesi var
- cahil ama zeki kadın profili var. Evliliği çok isteyen ancak yükseklerde aranan kadın profili var.
- bir çok psikolojik hastalıklı insan var ve bunun genel olduğunu ifade eden imalar var
- dini değerlere saygılı yaşayan ancak maddi durumlar ölçüsünde alkollü mekanlarda çalışmak zorunda kalan adamın yaşamı var.
- dini değerlere saygılı insanların bilimden önce hacı hoca tayfasına itibar edişleri var
- pkk mağduru olan aile sahnesi var. Bu mağduriyetin verdiği devlet tepkisi var
- pkk mağduriyeti olan ailenin günümüzde sonradan görmesiyle devletleşmesi var
- televizyon tarihimizdeki benim bildiğim ilk [gbkz]müteahhit karısı[/gbkz] tiplemesi ve yaşamı var.
-kapalı kadının açılma sahnesi var
-kapalı olup açılan kadının, kadınlara cinsel yönelimi var
-dini değerlere dikkat eden insanlardan tiksinen küt saçlı aşırı cumhuriyet kadını profili var
- tecavüze uğramış kadının ağır depresyon sürdürdüğü evlilik hayatı var
- bekarete önem veren erkeğin bakir olmayan kadınla evlenme kararı var
- üvey evlat edinip sonrasında onunla bu durumu paylaşmamış adam profili var
- sadece sex düşünen ve bunun üzerine hayatını devam ettiren, aslonan duyguyu bir türlü bulamamış orta yaş erkek profili var
- anne ve babasına içinde bulunduğu ortama tepki olarak konuşmayan yakışıklılar yakışıklısı çocuk (ismail) var.
- erkekleri obje olarak gören kadın profili var
- bilimle aydınlanan insanların tek düze dini ve dinden yararlanan insanlardan soğuyuşu var
- dindar gördükleri insanlara gözü kapalı her şeylerini emanet eden insan profili var
- türkiyenin özeti var
---spoiler ---

- ferdi özbeğen'in hatırası var, şarkıları var
- türkiye nin nostaljik görüntülerinin yoğun olduğu kapanış sahneleri var
- aşık mahsuni şerif ile kapanış ve saygı var


https://www.youtube.com/w...annel=NetflixT%C3%BCrkiye
Muhteşem bir yapım olmuş. ilk bölümde pek anlamlandıramadım diziyi. Farkında olmadan 1 günde bitirdim, ve içimde kocaman bir boşluk, mutluluk, hüzün , rahatlama gibi bir sürü his doluştu.
Dizide; Kürt var, başörtülü var, eşcinsel var, engelli var, dini-kültürel yozlaşma var, tecavüze uğrayan var.. var oğlu var. Ama kimsenin birbirinden haberi yok. Tıpkı Türkiye gibi. Belki de o yüzden “bir başkadır” dizinin adı. Bir başkadır benim memleketim.. yersen.

Ayrıca Öykü’nün mükemmel oyunculuğu, ilk sahnedeki yürüyüşünden itibaren kendini gösteriyor. Oldukça tipik bir yürüyüş bu.

Bir de Ferdi özbeğen olayı nedir diye düşünen varsa, kendi tespitim Ferdi beyin gay ilişki yaşadığına dair söylentilerden hareketle böyle de bir mesaj verilmek istendiğini düşünüyorum. Ferdi bey’in zamanında yanlarında çalışan hilmi bey’le Gönül ilişkisi yaşadığı ve annesinin vefatından sonra da hukuki olarak aralarında bir bağ oluşması amacıyla onu evlat edindiği iddia edilmişti.. bilemiyoruz.
Hemen hemen sosyo ekonomik bütün sınıfları ucundan da olsa gördüğümüz dizi. Gülbin'in ablasına attığı tirat hariç bir suçlu gösterilmemesini de beğendim. Çünkü bu toplumun birbiriyle barışması için suçlamayı ve intikam duygusunu kesinkes bırakması gerekiyor. Herkes az biraz suçlu.
Güzel dizi. Tekrar izlerim.
Çok iyi bir iş olmuş.
Gözlemler çok iyi oyunculukların hepsi muhteşem.
Analize gerek yok.
bende yaşattığı;
kimmiş lan bu berkun oya ?
araştırdım.
ferdi özbeğen dinleme listesine girdi.
birde;
bir başkadır yaşı 35 ve üzeri için
çok başka şeyler ifade ediyor, o yoksulluk sıcak geliyor...

ayrıca kafamızda oluşan profillerin
hepsinin aynı olmadığını gösteriyor.
kalıpların dışında bizi bekleyen güzel hayatlar olabilir,
mutluluk bazen sadece birinin konuşmasıdır,
bazen özgürce yola koyulmaktır.
leş dizilerden biridir.
berkun oya' yı tanımayanlar için bu dizi rehber niteliğinde olmuştur.

öncelikle ilk yönetmenlik deneyimi için:

(bkz: iyi seneler londra)

ilk senaristlik deneyimi için:

(bkz: şapkadan babam çıktı)

diziyi beğendiyseniz, filmi de sizin için önerebilirim.

onun dışında ali atay ve haluk bilginer in oynadığı masum dizisini de hala izlememişseniz mutlaka izleyin derim.

bir de dizi için ek notlar:

1. behzat ç. harun muhteşem bir oyunculuk sergiliyor. boynuz kulağı geçecek.

2. ferdi özbeğen' in dizi sonlarında izlediğimiz muhteşem performansları, yaşar kekeva nın ferdi için 20. yıl konseri düzenlediği "şan konserleri"dir. orkestra şefi ise osman işmen'dir.
mükemmel...

işte bu yüzden netflix'e para veriyoruz ve verdiğimiz paranın her kuruşu da helali hoş olsun...

henüz 1. bölümünü izledim.
sondan başlamak istiyorum...

rahmetli ferdi özbeğen, nur içinde yatsın...

80'li yıllarda verdiği bir konser ve konserdeki insanlar.
cıvıl cıvıl, renkli, hayat dolu güzel insanlar.

o insanlar nerede şimdi?
bir toplum topyekün dönüştü ve berkun oya bu dönüşümü işliyor işte.

dizi ile ilgili spoiler vermek istemiyorum. muhakkak seyredin, pişman olmayacaksınız.
hele hele akit adlı sıçmık bu diziye saldırdığına göre, kesinlikle ilerleyen bölümler de harika olacak demektir.

şimdilik sadece 1. bölümü seyrettiğim için çok mutluyum. daha beni bekleyen 7 bölüm var.
sindire sindire, keyfini çıkara çıkara seyredeceğim...

teşekkürler berkun oya, teşekkürler netflix...
Ferdi özbeğen'in şarkılarının dizide kullanılmış olması tesadüf eseri değil.

Ferdi özbeğen'in hikayesi de bir başkadır.

90'ların sonunda Eşcinsel ilişki şimdikinden daha tabu iken ve dünyada legal Eşcinsel evliliklerin henüz esamesi okunmuyorken sevgilisi ile birlikte olabilmek için sevgilisini evlat edinmişti.

Başka başka insanlar, başka başka hayatlar.
Öykü Karayel'in şimdiye kadarki rollerden çok ayrı çok farklı bir rolle karşımıza çıkması çok hoşuma gitti. Dizi inanılmaz günlük ilerliyor. Aman şurayı kaçırmayayım diyemiyorsunuz.
güncel Önemli Başlıklar