bugün

evrene kaos değil kanunlar hakimdir. evrenin matematikle açıklanabileceği ve küçük parçalara bölerek deney gözlemle anlaşılacağı fikri de Descartes'ın felsefesinden ileri gelerek modern bilimin yolunu açmıştır denilebilir. aynı descartes her şeyden şüphe edilebileceğini, fakat varlığımızdan şüphe edilemeyeceğini söyler ve o ünlü düşünüyorum, o halde varım önermesi ile ifade eder. yani bilincin varlığını bu mekanik düzenden ayırır. sonrasında mükemmel varlığa yönelik zihnimizdeki düşünce alanından hareketle tanrıya ulaşır. zira madde bozulmakla ve dönüşmekle kaimdir, yani mükemmel bir madde olamaz, çünkü bozulur, değişir. evrenin matematiğini de önce zihnimizde kurup varsayımlarla yola çıkarız, yani soyut, bilinç vasıtasıyla.
önceden olsa aklıma gelen bir şeyler yazardım ama geçenlerde bilmediğim konularda yorum yapmama kararı aldım. o yüzden kimya ve biyoloji bilgim yeterli değil diyorum.
henuz bilmiyoruz. sorunun cevabi bu.

ancak bilincin primitif formdan nasıl ortaya çıktığını anlatan organik temelli ve reduksiyonist yaklasimlar iceren inorganik temelli bazı teoriler var. bunlar aynı zamanda felsefenin de isin içine girdigi teoriler. bir sey soyleyebilmek icin pratikte sinanmalari gerek.

mikroskopik boyutlarda gerceklesen olaylarin insan beyninden ortaya cikan bilincte oynadigi rol soru isareti. konu bilinc ise bunun paralel evrenlere kadar yolu var. ote yandan bilinc inorganik yapilarda da ortaya cikabiliyorsa bunlarin oncelikle bilincli oluo olmadiginin sinanmasi icin bilinen tek yontem turing testi. bu test de bir makinenin bilince sahip olup olmadigini sinamak icin acikcasi dogru bir test degil. zekasini olcmek icin kullanilabilir ama bilinc baska bir sey. tamamen inorganik olan bir seyin bilinci oldugundan emin degilsen de bu soru anlamsizlasiyor.
istemsizce.
Atomların bilinçsiz olduğuna kim karar veriyor? Soru iptal hocam. Bilinmezlik var.
kimya ve biyolojinin atomların oluşturduğu maddeleri anlattığı bir gerçek de bunu aklı olmayan bir atom nasıl irade edebiliyor onun cevabı yok a cahil evladım benim. bir de utanmadan kimya ve biyoloji dersleri üzerinden allah ile alay ediyor utanmaz. senin kimya ve biyolojinin 0 olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam.
evrende birbirleri ile uzak ve alakasız görünen şeylerin bile birbirlerine benzemesi ya da benzer davranışlar sergilemesi tesadüf değil. evrim teorisine göre her canlı nasıl tek bir hücreden evrim geçirip bugünkü formlarını aldıysa evren de tek bir atomdan evrim geçirerek oluştu. yani aslında evrendeki her şey hidrojen ve helyum atomlarının davranışlarını sergileme eğiliminde olabilir.
Sen kimya ve biyoloji derslerinde ense yap, sonra "bu nasıl oluyor yav?" diyerek sokratesçilik oynamaya başla, senin gibi mallar da kuyuya attığın taşı çıkarmaya çalışsın olmayan akılları ve kıt bilgileri ile!

Yavrum, evladım alayınız Türk eğitim sisteminin ürünlerisiniz, boşverin, yormayın boş kafanızı bu saatten sonra...

Size anlatmadılar mı? Allah şey ediyordur. Ha şimdi rahatlayın, gevşeyin, huzur bulun, a haber seyredin, Böyük resim şey edin...
Ya tamam en müslüman sensin amk.
Atom, her maddenin en küçük yapı taşıdır. Atom hücreyi, hücre dokuyu, organ sistemi, sistem de organizmayı oluşturur. Organizma da biziz. Yani insanlar. Ya da diğer canlılar.

Selam ve biyoloji dersi ile..
ailenizin ateisti geldi. de bu konuyu burada bilim parçalayarak anlatmaya değmez. anlatabilme kapasitemize de bağlı hiçbir şey anlamama ihtimalin de var. sana araştırma konuları öneriyorum:

abiyogenez teorisi, (sorunun cevabı bu teoride)
kuantum teorisi, (ilgili teori)
evrim teorisi, (ilgili teori)
big bang teorisi, (ilgili teori)
Bilinçsiz insanlar nasıl bilinçli toplum üretiyor ? Eşleniğidir.
"tamam atomlar bilinçli olsun, neden hepsi aynı şekilde hareket ediyor, kimisi farklı şekilde davranmaz mıydı bilinçleri olsa ? hepsi soy gaz olmaya çalışmazdı."

Hristiyanlar, budistler neden Müslümanları öldürmek istiyor? Müslümanlar neden herkesin müslüman olduğu güne kadar cihat yapıyor? Güçlü adam neden zayıf, sefil insanları ezmek ister? Ne bu şiddet bu Celâl?!
velhasıl sosyal gruplar neden birbirine benziyor, neden hep ideolojilerin pençesinde sürükleniyorlar?
Bilinçli olduğunu siz söylüyorsunuZ. Ve bilince de kutsiyet addeten yine sizsiniz. bilinç dediğimiz şey beyindeki elektriksel iletimler değil midir? Her fırsatta metalleri kendine çeken mıknatısların bilinci olmadığını nerden biliyoruz? Ya da üstteki arkadaşın dediği gibi soygaz olmaya çalışan elementlerin bilinci olmadığını nerden biliyoruz?

Bu bilinçlerin üstünde bir güç olabilir ama bu bahsettiğiniz gibi mükemmel merhametli, iyi kalpli, sonsuz kudretli bir Allah değildir muhtemelen. Ola ki böyle bir Allah oldu diyelim, bu yine davanızı kurtarmaz. Çünkü evrendeki en hakiki, en harika dinin islâm, hristiyanlık, Zerdüştlük veya Yahudilik olduğunu göstermez.

Not= kısmen bilgili bir ateist açıkladı efendim.
canlı birey hangi tür olursa olsun bir sistemdir. atom ise bunun basit yapı taşıdır. şimdi bsg.
kendiliğinden oluyor zaten bilinçli yapılan bir şey yok, yönetiliyoruz, bunu da mı düşünemediniz, pes.
her atom soygaz olmaya calisir. yine moleküller de ayni sekilde soy gazlar gibi davranmaya calisirlar. bunun icin de birbirleri ile elektron alisverisinde bulunurlar, baglar kurarlar.

burada enerji degisimi söz konusudur. enerji ya vardir yada yoktur. yani acik yada kapali. yani 1 veya 0.

aciklama:
her madde enerjisini korumaya calisir ve olabildigince az enerji harcamaya calisir yani bir nevi tasaruf eder. cevrendeki her nesne, her cisim, her canli bir is görmek icin en az enerjiyi harcamak icin caba gösterir. biz buna daha anlasilir olmasi icin tembellik diyelim.

örnegin; akan suyun kendi kendine daha kolay engelleri secerek kendi yolunu cizmesi gibi veya yine bircok organizmanin yuvarlak veya silindir seklini alarak, ulastirilmasi gereken enzimi aninda iletebilmesi gibi, yada senin bir parkta yürürken düzgün yoldan yürümek yerine cimlere basarak hipotenüsü secmen vs. vs. gibi.

atomlar, bunu düsünmek icin bir beyine sahip degiller. maddelerin bu sekilde davranmalari onlarin düsündügünü göstermez.
ayni ferromanyetik bir metal, miknatis ile yaklastirildiginda nasil tepki gösteriyorsa, atomlar da birbirleri arasinda cesitli sebeplerden dolayi etki ve tepki gösteriyorlar.

atomlarin soy gaz halini almaya calismalarinin sebebi de enerjilerini stabil tutmaya calismalarindan dolayidir.
Örnegin; tuzu olusturan sodyumun tek değerlik elektrona sahip iken klor 7 değerlik elektrona sahiptir. Ikisinin de ulasmaya calistigi hal, soy gaz halidir. bu iki atom birbirleri ile reaksiyona girince aciga da büyük bir enerji cikmaktadir.
Ayni sey su olusurken, aminoasitler olusurken, karboksiler, epoksiler vs. vs. olusurken söz konusudur.

Bir atomun etkilesime girdigi diger atomun yakininda bulunmasi konusu tesadüftür.
Örnegin;
suyu (H2O) olusturan atomlar hidrojen ve oksijendir.
aminoasiti (NH2) olusturan atomlar hidrojen ve azottur.

ve yine bu moleküllerin bir baska moleküllerle etkileserek, diger maddeleri olusturmasi...

bunlarin hepsi de maddenin enerjisini korumaya calismasiyla alakali.

umarim olabildigince anlasilir olsun diye aciklamaya calisirken iyice karismamistir.