bugün

BIlim öğrenmek için felsefe gerekir mi felsefi açıdan kendimizi gelistirmeli miyiz?
felsefe zaten bilimin başlangıcı demektir. başlangıç olmadan bir yere varamıcağımıza göre gereklilik değil zorunluluktur ve bilim felsefeden doğmuştur.
bilime giden yollardan biri de felsefe olarak bir yerlerde olmaktır. bunun en güzel örneği avrupa'dır. önce felsefe üzerine büyük gelişmeler görülür sonra da bunun bilime olan katkısı. bizler mesela, daha soru soramıyoruz ki bilime gidelim, soru sormaya ne cesaretimiz ne de aklımız ermemektedir. ama zaten biz herşeyi tek bir şeyle açıklayabiliyoruz, o yüzden ne gerek var bilime değil mi!
bilim denilen şeyi şimdiki anlamıyla ilk ele alan insanların hepsi filozofdu. şimdi boktan bir kitap veriyorlar elimize, haftada 2 saat 4 sene de 1 yıl gösteriyorlar.

neden kuran ile hızlı büyüyen fasulyelerin ortaya çıktığını varın siz düşünün tubitakda.
diyalektiğe salaklık diyen celal şengör gibi dallama biliminsanalarının(!) bulunduğu ülkede işin zor ama sen yinede bir dene...

tolstoy bilimle ilgili olarak itiraflarım adlı eserinde güzel şeyler yazmıştır mesela. tespitleri fenadır... oku onu.

öte yandan bilim öğrenmek (aslında bu tam olarak ne demek o bile tartışma konusu) için felsefe gerekip gerekmediği ayrı bir konu çünkü bilim öğrenilmeden direkt ilham olarak sahip olunabilir. örnek: pascal. adam 19 yaşında geometri kitabı yazıyor bütün dünya matematikçileri ve filozofları hayran kalıyor. bu, çok çalışmanın eseri değil; ilham. einstein çok çalıştı çok öğrenmeye çalıştı diye einstein değil aq.
bilim, ögrenmek ve ögrenerek bilmektir. bilmek ve ögrenmek icin de sorular sorulur. bu sorulara cevap bulmak icin cözüm metodlari gelistiririlir. bu metodlarin dogrulugu, aranan cevabin dogrulugunu etkiler. yani dogru metodlarla dogruluga en yakin cevab bulunmaya calisilinir.

bilim yapmak kolay bir is degildir. ispat gerektirir. ispata ulasilana kadar da ugrastirir. tabi ki deneylerle ögrenilir. bütün bunlarin tamami felsefedir. ortaya bir hipotez atilir, deneyler icin metodlar gelistirilir, deneyler gerceklestirilir, analiz edilir ve sonuca bakilir.

felsefe olmazsa; bilimde dogruluga en yakin bilgiye ulasilamaz.
tam istek birazda beyin yeterlidir zannımca.
güncel Önemli Başlıklar