bugün

Günümüzde bilgisayarların yegane düşmanı virüslerdir. 1980'lerin ortalarında Lahor'lu (Pakistan) Basit ve Amjad Alvi, kendi yazılımlarının kopyalandığını farkettiler. Buna tepki olarak ilk bilgisayar virüsünü geliştirdiler. Bu virüs, müşterilerinin kopyaladığı her floppy disket üzerine hem kendi kopyasını hem de telif hakkı (Copyright) mesajını koyan bir programdı. Virüsler böylesine basit bir gelişmeyle başladı,fakat zamanla tam bir virüs kültürü gelişti. Günümüzün virüsleri tüm dünyayı birkaç saat içinde sarabiliyor, manşetlere konu olabiliyor.
Bir bilgisayar virüsü, belleğe yerleşen, çalıştırılabilen programlara kendini ekleyen, yerleştiği programların yapısını değiştiren ve kendi kendini çoğaltabilen kötü amaçlı programlardır.
Teknik olarak bir bilgisayar programının virüs sayılması için kendi benzerini yapıp bunu başka programlara bulaştırması lazımdır
Virüsler bulaştıkları bilgisayarda genelde hızlı bir şekilde yayılırlar.Tıpkı grip virüsünün insan vücuduna yerleşmesi gibi, bilgisayar virüsleri de kendilerini taşıyıcı bir programa yerleştirir.Böyle virüs bulaşmış bir program bilgisayara transfer edildiğinde,bilgisayardaki diğer programlara da virüs bulaşmaya başlayacaktır.
(bkz: çernobil virüsü)
bilgisayarın çalışmasını ve performansını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir programdır.
anti virüs programı çıkaranların yarattıkları virüstür.para kazanmak için önce virüs yollayıp bilgisayara zarar verir daha sonra anti virüs programı alınır bir miktar para ödeyerek,böylece şirket para kazanmış olur.
bu virüslerin oluşumunun temel amacı bilgisayar ortamında gelişmeyi sağlamak, bir nevi bilgisayara yeni kullanım yolları acmaktır. zamanla yapılan bu programların gücünün fark edilmesiyle kullanım alanları farklılık göstermeye başlamıstır. tabi alan değişince kullanıcıda değişmeye başladı. günümüzde hiç de bilindiği gibi sadece evinde kendi bilgisayarı başında uçuk programlar yazmaya çalısan hackerlar tarafından yapılmamaktadır. artık iş şirketler boyutuna ulaşmıştır birçok şirket kendine özgü virüsler üretmektedir. bu üretilen virüsler önce bir şekilde piyasaya çaktırmadan sürülür sonra da antivirüsü. son zamanlarda ticaret dedikleri bu olsa gerek.
linux kullanıldığı zaman korkulmaması gereken bilgisayarın performansını düşüren gereksiz küçük dosyalardır.
(bkz: virus yemiyor diye linux kullanmak)
(bkz: buzdolabı virüsleri)
canı sıkılan coderlar tarafından "internette namım duyulsun" amacıyla ya da bu işi yalamış yutmuş adamlar tarafından kaos yaratma amacıyla yazılan virüslerdir. tabi anti virüs yazılımı yapan firmalarında güncelleştirme adı altında bilgisayarın içine back doorlar attığı bilinmektedir.
Bilgisayar virüsleri, çalıştığında bilgisayarınıza değişik sekillerde zarar verebilen bilgisayar programlarıdır. Bu programlar (ya da virüs kodları) çalıştırıldığında programlanma şekline göre bilgisayarınıza zarar vermeye başlar. Ayrıca, tüm virüs kodları (bilinen adıyla virüsler) bir sistemde aktif hale geçirildikten sonra çoğalma (bilgisayarınızdaki diğer dosyalara yayılma, ağ üzerinden diger bilgisayarlara bulaşma vb gibi) özelliğine sahiptir.

Bilgisayar virüslerinin popüler bulaşma yollarından birisi "virüs kapmış bilgisayar programları" dır. Bu durumda, virüs kodu bir bilgisayar programına (söz gelimi, sık kullandığınız bir kelime işlemci ya da beğenerek oynadığınız bir oyun programı) virüsü yazan (ya da yayan) kişi tarafindan eklenir. Böylece, virüslü bu programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarları virüs kapabilirler. Özellikle internet üzerinde dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlarını daha da iyi anlayabiliriz.

Virüslenmiş program çalıştırıldığında bilgisayar virüs kodu da, genellikle, bilgisayarınızın hafızasına yerleşir ve potansiyel olarak zararlarına başlar. Bazı virüsler, sabit diskinizin ya da disketlerinizin "boot sector" denilen ve bilgisayar her açıldığında ilk bakılan yer olan kısmına yerleşir. Bu durumda, bilgisayarınız her açıldığında "virüslenmiş" olarak açılır. Benzer şekilde, kendini önemli sistem dosyalarının (MSDOS ve windows için COMMAND.COM gibi) peşine kopyalayan virüsler de vardır.
kapıdan kovsan, bacadan giren teknolojik yaratıklar.
kimi durumlarda coder kişilere para karşılığı yazdırılan hede.

+ biri var onun makinayı uçururmusun ?
- kendisini uçuralım, gidek dövek.
+ olmaz virüs yazar mısın.
- olur ara da yazarım tabi.
+ para teklif etsem.
- olur olur, parayla değil mi.
antivürüs program şirketlerine para kazandıran mesele.
en büyük virüsü milyon satırlık start olan bat dosyasını açan programı yazan kişilerin kendini coder sanmasına yol açar. Ayrıca lamer işidir, bir bilgisayarcıya asla bulaşmaz.
bat ve exe dosyaları ile kendi virüsünüz yapılabilir.
dünyanın dört bi köşesinden an itibariyle üzerime reklam yağmasına sebep veren sinir bozucu teknolojik hastalık
hasas bünyeliyim gidip arar bulur peşime takar getiririm .
aslında işin bokluğuna, trollüğüne yapılmış şeyler. (.xploid) mevzusu ise daha kompleks ve daha yararlıdır. ayrıca ip dinlemesi yapılarak udp bandından sohabileceğiniz çokça xploid tanımı vardır.

tek çare firewall !!.
güncel Önemli Başlıklar