bugün

bu gün bildiklerimi 1999'da biliyor olsaydım kesinlikle Endüstri müh. okurdum...ya da yazılıma yönelir developer olurdum...sistem mühendisi olan kafama ve hatta syber security konusunda uzmanlaşmayı seçen beynimin düşünebilen tüm hücrelerini tek tek gondiklemek istiyorum.

dip not: hiç bir işe yaramıyor diyen arkadaş, 65 firmanın tüm sistem güvenliği bana emanet edilmiş durumda, hatta dün birinin 150.000usd'lik alacağını kurtardık...hayatında 150.000usd'yi bir arada gördün mü sen ?
bir mesleğe "işe yaramıyor" demek nasıl bir zihniyettir arkadaş ?
Dipnot bu da hiçbir işe yaramıyor.
sytax'ını tamamen öğrendiğim dil c olarak bitirdiğim bölüm. işletim sistemleri dersinden iki kere kalınca c dilini öğrenmek zorunda kaldım. diğer dillerde de çok ödev çok proje yaptım ama onları hep yarım yamalak öğrendim.

şimdi javascript ve c# üzerine çalışıyorum.
armut mühendisliği falan bundan daha anlamlı. bilgisayarın yeni yeni tanındığı yıllarda " abooo, ne büyük buluş " denmiş ve bu bölümü açmışlar. ya şimdi !..
Arkadaslar bilgisayar muhendisligi okumus ya da okuyan biri varsa yardim edebilir mi tercih konusunda?
Bu bölümde bazı şeyleri kimse size öğretmez ancak o şeyleri yıllar boyu o kadar çok görürsünüz ki sonunda öğrenmiş olursunuz.

Öyle de garip bir bölümdür işte.
1. Yapay Zeka Mühendisliği + Yazılım Mühendisliği,
2. Genetik Mühendisliği + Moleküler Biyoloji,
3. Elektronik ve Robot Mühendisliği gibi mühendislikler karşısında giderek alanı daralan.
Ortalama bir üniden bile mezun olursanız rahat para kazanabileceğiniz bir mühendislik. ipini koparıp yurt dışına çıkanlar yüzünden ülkede bilişimciler kalmadı.
Bence mühendislik içindeki hem en kolay hem de en zor bölümdür.

Kolaydır çünkü, bir inşaat müh. Gibi şantiyeye gitmezsin yada makineci vb.. diğer müh. Gibi sanayide çalışmak zorunluluğu yok. Gidip plaza , holding veya ofislerde çalışabilirsin. Hatta home office olarak bile çalışırsın. Başka mühendislikte böyle bir durum var mı bilmiyorum.

Zordur çünkü, kendimi geliştirmeyi seven ve bilgiye aç biri olmalısın. Diğer bazı müh. Dallarında artık herşey stabillesmistir. Ekstra yeni bir durum ortaya çıkması az bir durumken bilgisayarda ise hep gelişim içindedir. Bundan 5 sene önce iot, bulut, siber güvenlik kavramları ne kadar konuşulurken şimdi ne kadar konuşuluyor vb..

O yüzden yazacak arkadaşlara tavsiyem eğer severek yapıyorsanız, kendinizi guncellemeyi ve öğrenmeyi seviyorsanız yazın. Yok ben bir kere öğrenirim sonra da pek bakmam diyorsanız (Bence) bilgisayar size uygun bir bölüm değil.
Mühendis olacak biri ingilizce bilmeden tek adım dahi atamaz ondan ingilizce eğitim veriliyor olabilir mi hayır sadece soruyorum? Odtü’ye de oxford’a da gitsen kendin öğrenmek zorundasın. Sözel bir bölüm değil karşınızdakini manzara gibi izleyip not edesiniz. Kafanız çalışmıyorsa böyle bir bölümü düşünmeyin bile.
türkiyede okunabilecek nadir bölümlerden biri.
övünebileceği tek özelliği belindeki gamze olanların hakkında yalan yanlış bilgi verdiği bölüm.

yazılanların aksine işsiz kalmaları çok zor bir meslek grubudur kendileri. maden mühendislerinin yazdığı kodu bunlarla kıyaslayanlar gitsin abaküsle oynasın.
çok çok riskli bir mühendislik bölümüdür. bi kere üni bittiği zaman çok iyi kod biliyor olmanız lazım. diğer meslekler gibi işi çalışırken öğrenme durumu yok. ya kod bilirsin ya işsizsin.

o yüzden deli gibi kod yazmayı sevmek gerek yoksa olmaz. artık çoğu insan yandan kodda yazmaya başladı. adam maden mühendisi ama kodda yazıyor.

yani rakip çok.
Her bölümden insanla içli dışlı birisi olarak söyleyebilirim ki mühendislikler içerisinde okunabilecek en güzel ve bence en saygın bölümdür.
Düşünüldüğü kadar kolay değildir ancak çok zor diyenlere kulak asmamak gerekir(hele makine gibi bölümlerle karşılaştırılınca).

Mümkünse teknik üniversite'de okunması daha iyi olur tabii ama teknik olmayan üniversitelerde de çok büyük eksiklik yaşayacağınızı sanmam zira laboratuvarlarını kurmak fazla maliyetli değildir ve pek çok üniversite kolayca kurabilir. Bunu söylemekten üzgünüm ama pek çok bölümde olduğu gibi bu bölüm için de küçük anadolu üniversitelerinde büyük şehirlerdeki kaliteyi bulabileceğinizi sanmam. Bunun da bazı istisnaları var tabii.

Bölümle ilgili sorusu olanlar yazabilir. Bölümü tercih edecek olanlar beni heyecanlandırıyor. *
birçok kişinin format atmaktan veya facebook hacklemekten ibaret sandığı bölüm. bilgisayar mühendisliğinin yazılım, sistem ve ağ uzmanlığı, siber güvenlik gibi çok farklı alanları var. fakat ne yazık ki türkiye'de diğer meslekler gibi pek fazla kıymeti kalmamıştır.
şimdi edirneden erzuruma kadar her yerde ardır oysa eskiden 4 veya 5 tane üniersitede vardı.
tercih edecek arkadaşlara az çok yardımcı olabilirim diye düşünüyorum kendinizi geliştirmeniz çok önemli bu meslekte üniversite bir inşaat veya bir makine mühendisliği kadar önemli değil etiket olayı yok denebilir kısacası kendinizi geliştirirseniz çok geniş bir yelpazede iş olanağı bulunuyor.
radyasyon hikayedir. laptobu kucagina alip kullanmazsan diger turlu bir sey olmaz. telefonun radyasyonunun yaninda sorun degil yanisi. cok da korkuyorsan uzak baglantili bir klavye alirsin devam edersin. bunca yillik bilgisayar delisi birisi olarak gozlerin bozulmasi diye bir sey de gormedim. asosyallik konusuna gelirsek bu senin sosyal yasantinla alakali. meslegini yaparken gidip golf oynamayi dusunmuyorsan elbette.
Bilgisayar mühendisliğini gönül rahatlığı ile yazabilirsin. Radyasyona maruz kalmayı kafana bile takma, oraya gelene kadar ne kadar radyasyona maruz kaldığını bilsen bilgisayarın içine girersin. Yazılımcı olmazsan Uzun süreler bilgisayar başında yapacak bir işin olmaz. Oyun oynamak dışında. Göz rahatsızlığı kişiye göre değişebilir. Uzun süreler sabit bir noktaya bakmak ve bunun sürekli olması göz rahatsızlığı oluşturabilir kanısındayım. Şimdi ekran teknolojileri daha iyi. Ortam ışığına göre kendi ışığını ayarlayabiliyor. Asosyallik bilgisayar mühendisliği okumakla olmaz. Sen dışa dönük değilsen ne okursan oku asosyalsen asosyalsindir. Bunu aşmanın en güzel yolu da üstüne gitmektir. Girdiğin ortamlarda bir-iki sıkılırsın sonra sende farkına varırsın açıldığını ve rahatsızlık hissinin ortadan kalktığını. Seç sen bilgisayar mühendisliğini ve yazılım alanında kendini geliştir.
yardıma ihtiyaç duyduğum bölüm.
Ne yazarsan yaz makina yazma hatta mühendislik yazma.
son birkaç senede elektrik elektronik mühendisliği mezunu olup bu bölümde master'a başlayan çok insan gördüm. son yılların revaçta bölümü ve popülaritesi de giderek artacak, hem türkiye'de hem dünyada. tercih yaparken arada kalanlar varsa bunu göz önünde bulundurabilirler. ayrıca fizik sevmiyorsanız ve matematik seviyorsanız puanı yüksek vs diye elektronik yazmayın sakın, doğru yer bilgisayar.

edit: en önemli şeyi yazmayı unutmuşum. ingilizce öğrenemeyecek kadar tembelsen gelme. ingilizce bilmeyen adam anca front-end'ci olup butonu sağa sola sürükler ki bunu yapmak için bilgisayar mühendisliği okumaya gerek yoktur.
yazılması elzem bir mühendislik dalıdır. bölümü okuyup girdiğin gibi de çıkarsın, boş bilgisayar mühendisi titrin olur. ilgi, alaka, emek gösterip çok iyi konuma da gelebilirsin.

bu bölümü okuyan/okuyacak arkadaşlara bir abileri olarak tavsiyem yazılım teknolojilerin de kendilerini geliştirsinler. Gelecek yapay zeka, blockchain, otonom araçlar, akıllı evler üzerine kuruluyor. Tüm bunların da altında yazılım yatıyor. bugün işine hakim iyi bir yazılımcı 15k TL gibi rakamlarla iş bulabiliyor. yurtdışında daha iyi rakamlarda ve pozisyonlarda çalışabiliyor.
yazılmaması tavsiye olunur..

gerçekten işe yaramaz bir mühendislik dalıdır..
iyi çalışılmazsa 4 senede bitirmenin imkansız olduğu lisans bölümü.