bugün

(bkz: sabra katliamı)

(bkz: şatilla katliamı)
Ariel Saron'un lakabı.
1980'li yıllarda Lübnan'da kanlı iç savaş sürerken,israil kendi güvenliğini sağlamak bahanesiyle ordularını harekete geçirdi.Başbakan Şaron'un talimatıyla harekete geçen israil ordusu kısa sürede Başkent Beyrut'a kadar ilerledi. 15 Eylül 1982 sabahı Batı Beyrut'a giren israil birlikleri,Sabra ve Şatila Filistin Mülteci Kamplarını kuşattı.
israil'in `Filistin Kurtuluş Örgütü'yle yaptığı anlaşma uyarınca Filistin gerillalarının çekilmesiyle kamplar savunmasız kalmıştı.16 Eylül günü, israil'in Lübnan'daki müttefiği Hıristiyan milisler kampa girerek 18 Eylül'e kadar süren bir katliamı gerçekleştirdi.
Üç gün süren katliam boyunca resmi rakamlara göre 2 bin 400 savunmasız genç ve yaşlı Filistinli öldürüldü. Katliamın televizyon ekranlarına yansıyan görüntüleri tüm dünyada şok yarattı.Birleşmiş Millletler katliamı kınadı ve bunu bir soykırım olarak nitelendirdi.
Uluslararası alandaki tepkiler üzerine israil'de bir Soruşturma Komisyonu kuruldu. Komisyon, dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron'un katliamdan dolaylı olarak sorumlu olduğunu açıkladı.
Katliamın ardından Beyrut Kasabı olarak anılan Şaron, istifasının istenmesi üzerine görevinden ayrıldı. Ancak Sabra ve Şatila katliamı unutulmadı. Bu olaydan sağ kurtulmayı başaran 23 kişi Belçika'da Ariel Şaron aleyhinde dava açtı.
güncel Önemli Başlıklar