bugün

yenidogan bebeklere acil mudahale gereken durumlarda ya da erken dogumlarda gerekli olan son derece hayati bir unitedir. ne yazık ki ulkemizde sadece belli baslı hastanelerde bulunmaktadır. dogumunu emin ellerde yapmak isteyen hanımların en buyuk kriteri bu unitenin olmasıdır.

(bkz: bebek dostu hastane)
oksijen destegi, solunum guclugu, henuz gelismeyen akcigerler, mide ve beslenme sorunlarında hayati deger tasıyan unitelerdir.

her bebege gerekmesin,
gereken durumlarda eksikligini kimse yasamasın...
diğer yoğun bakım ünitelerinden farklı olarak minimize boyutlarda alet, araç ve makinalar bulunan bakım servisidir. türkiyede bir çok hastanede yoktur. pardon doğru cümle şöyle; yalnızca bir kaç hastanede vardır. olanlarında da sınırlı sayıda yatak kapisitesi mevcuttur. 5-6 gibi.
bunun dışında karantinaya alınmış ve kullanılamaz durumda olanlar da vardır.

bazıları ise 1 aylık bebeğe kadar kabul etmektedir. 1 aydan sonra ki bebeklerin yoğun bakım ihtiyacı için ne gerektiği bilinmiyor.

sağlık sistemimizin diğer pürüzlerinden biri de yoğun bakım ünitesi olmayan hastaneler; yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye gidilmesini söyler; ancak o hastanenin hangi hastane olduğu bilinmez. nitekim aile arar tarar bulur, o vakit gönderen doktorunuz kim sizin, o aramadan kabul edemeyiz gibi estanteneler çıkar. vs.vs. can pazarında can sıkıcı bir ton şeyle uğraştırırlar.
-ydyb- yenidoğan yoğun bakım ünitesidir. ameliyathane, doğumhane, yoğunbakım gibi üniteler kot ihtiyacı vs sebeblerden dolayı bodrum katlarda planlansa bile yenidoğan yoğun bakım ünitesinin güneş gören katlarda planlanması istenir. dünyaya gelen bebekler günyüzü görsün de sarılığı çabuk atlatsın diye olabilir. bu yenidoğan yoğun bakım ünitesi birçok hastanede mevcut ve kanun gereği özel hastanelerde dahi bu hizmet yanık tedavisi gibi ücretsizdir ama çaktırmayıp, doğum paketi ile satmaya çalışırlar.

teknik olarak tıbbi cihaz ve şartlar hepsinde yeterli seviyede oluyor lakin birde görünmeyen tarafı vardır; 'izolasyon panosu', bu pano ydyb ünitesinin enerji ihtiyacının (şebeke-jeneratör ile ups) iki farklı kaynaktan kesintisiz beslenmesini sağlar, geçişler pürüzsüzdür, şebekedeki kesinti ve dalgalanmaları yansıtmaz. özellikle geniş alana yayılan hastanelerde bina içi hatlarda meydana gelen gerilim düşümünü düzeltir. sabit gerilim ve kesintisiz güç sağlar. sadece ydyb ünitesinde değil, ameliyathane, kvc, gyb ve diğer hassas ünitelerde bulunması gerekir, zira hastanın hayati tehlikesi yüksek iken en ufak bir enerji sorunu hastayı öbür tarafa gönderebilir.

-yeni yapılan bazı hastanelerde dahi bu tür hassas yerlerin basit sigorta kutusundan beslendiğini görüp de dehşete kapılmamak elde değil.
üzücü ve moral bozan biryerdir, yeni doğmuş ve hayatı daha görmemiş bir insan yavrusunun kendini bilmezken bile hayat mücadelesi vermesi çok acıklı bir durumdur.