bugün

genellikle toplu ulaşım araçlarında yaşanan bu durum,gazetesini okuyan kişiye çaktırmadan,onun gazetesini okumaktır. gazete sahibi parasını verip aldığı gazeteyi kem bakışlardan korumak için bazen gazeteyi kıvırmak suretiyle okur ama bu hiç bir zaman kurtuluş yolu değildir.can sıkıcı otobüs yolculuklarında başkasının gazetesini okumak ya da başkasının gazetesini okuyan birini izlemek büyük keyiftir.
hatta otlanmakla kalmayıp, gazete sahibi arka sayfaya geçmek istediğinde okuduğu haber bitmediği için engel olanlar vardır ki, görülmeye değer *
metro yolculuklarının vazgeçilmez aktivitesi
-abi walla otobüste yanına otururum gazeteni okurum bak bi gastede bana al
-al len al iskence mi yapacaksın bana
hukuken ve etik açıdan mahzuru olmayan davranış. çünkü gazetede yazanlar kişiye özel değil, kamuya ait yazılardır. bu nedenle okunmasında mahsur yoktur. ama bir gazete 0,25 tl. paraya kıyıp en yakın bayiden alınırsa daha bi iyi olur.
otobüslerde insanın başına gelen,yanınızdaki tipin pür dikkat sizin okuduklarınızı okudugu ve siz sayfayı bitirdiginizde adam hala okuyomudur die cevirmekten korktugunuz,adamında sayfası bitirmesini beklediginiz, cok gıcık bir durum..
(bkz: bunu yapan turktur dedirten olaylar)
özellikle orta gelirli olup cocuklarına nike, adidas, lacoste .. vb. markalı ürünler alabilen ebeveynlerin, gazeteye 25 kuruş vermeye kıyamaması neticesinde ortaya cıkan eziklik.
bazan otlakçıya dönüp "okudunmu kardeş değişeyim mi sayfayı?" sorası gelir insanın.
nedendir bilinmez, insan kendi gazetesini okurken o kadar zevk almaz, başkasının gazetesini okurken aldığın haz bir başkadır...
bu bir alışkanlıktır.kimi de kendi aldığı gazeteyi başkasına tutturarak okur.hatta abartıp onun okuma hızına yetişmeye çalışır, sayfa değişirse tüh der bir daha o habere geri dönmez.tutucu adam * gazeteyi beşiktaşlıysa, fenerin sayfası es geçer vs... *
Bunlara iki türlü tepki verilebilir:
1-iyi gününüzdeyseniz, neyse adamcağız herhalde hala okuyor, sayfayı çevirmeyeyim de okusun diye acıyabilirsiniz.Ağırdan alabilirsiniz.
2-içinden "ne okuyosun lan dallama" düşünerek, hoyratça sayfayı çevirebilir veya gazeteyi tamamen katlayabilirsiniz.Ancak son durumda da "abi gazeteye bi bakabilir miyim?" riski vardır.
(bkz: azcık kaldırırmısınız göremiyorum da)
(bkz: yüzsüzlüğün bu kadarı)
dayının haydar dümeni rahat rahat okuyamamasına neden olacak olaydır...
Gazetede yazılanlar değil de gazeteyi okuyanın neyi merak ettiğini merak edenlerin yaptığı eylem. Ayrıca böyle daha zevkli oluyor.
bununla ilgili yıllar önce trt'nin bir kamu spotu vardı. mal satmak istediği turisti zoraki kolundan tutup içeri çeken esnafın hareketinin üstüne çarpı işareti konurdu, içki bardağına buzları koyan garson elini silecek bez bulamayınca elbisesine silerdi ve ekranda kocaman bir çarpı işareti daha belirirdi. yani yanlış hareketti bunlar. sonraki yanlış hareket de bu eylemle ilgiliydi ki ama öylesine de komik ve hatta gülmekten yaran bir hareketti. vatandaşın biri boyacı tezgahına ayağını koymuş ayakkabısını boyatırken bir taraftan da ayak üzeri gazetesine bakıyor. o sırada yandan geçen meraklı birisi bir anda duruyor ve geri dönüp gazeteye gözü ilişiyor. sonra kafasını gazeteye doğru sokuyor. elinde gazeteyi tutan vatandaş da şaşkın vaziyette gazeteyi bırakmış dibindeki meraklı adama bakıyor. adam daha da ileri gidip vatandaşın elindeki gazeteyi destursuz alarak gazeteyi okuya okuya yoluna devam ediyor. elinden gazetesi alınan vatandaş da adamın arkasından iki kolunu yana açarak el kol hareketi yapıp söylenmeye başlıyor ve ardından koca bir çarpı işareti daha çıkıyor. trt arşivini açmışken tekrar yayınlasa diye beklerim.