bugün

baş örtmenin müslümanlığın farzlarından biri olup olmadığını, örtünmenin ne gibi faydaları olduğunu, saç görünce tahrik olan erkekler olduğu için mi ortaya çıktığı, örtünme eğer farz ise afganistan kadınlarının örtünmesinin mi yoksa türk kadınlarının örtünmesinin mi doğru olduğunu, müslümanlıkta doğru ve yanlışların yüce allah ve hazreti peygamberden başka kimlerin tarafından belirleneceğini, kısacası niye müslümanlıkta bu kadar farklılaşmalar var yahu, neden herkesin kendine göre yorumladığı bir din haline gelmiştir ki dinler dogmatik olmak durumundadır gibi tüm soruları yöneltmek isteyip kendime sorduğum sorudur. bilgisi olanların cevap vermesini talep ettiğim bir konudur.
(bkz: ortmen)
kurani kerim'de basini ört yazmadigindan cok gereksiz bir eylemdir siyasi simge olarak kulanilmaktadir. kurani kerim'de mahrem yerlerinizi kapatiniz yaziyor, saclari mahremidir? budur soru.
tüm bunların akabinde kafamda aniden asıl afganistandaki kadınlar mal olarak kullanılmıyor mu sorusunu da getiren bir cümledir.
edit: afganistandaki kadınların başörtüsüyle alakalı birşey giymediğini bildiğim için hangisi doğrudur gibi bir soru yöneltmiştim. demek ki bir insan laf sokmaya ve hakaret etmeye beynini şartladığında okuduğunu anlayamıyor.
zaten bende hata anlayış sorunu yaşayan insanların olduğu yerlerde bu tip sorular sormamalı insan.
ne geçmişi ne amacı vardır.

dangalaklığın simgesidir.
nur suresi 31. ayet örtünme ile ilgilidir.

örtünme şekillerindeki farklılıklarsa mezheplerle ilgilidir.

hanefi mezhebinde: kadının eli ve yüzü açıkken,

şafi mezhebinde el yüzde kapatılır. bazen gözlerde açık olarak görülebilir.

mezheplerinde ortaya çıkışı tamamen islamın daha iyi anlaşılabilmesi içindir.

ameldeki mezheplerde farzlarda herhangi bir farklılık yoktur.

ama itikadi mezheplerde bir takım ayrılıklar vadır.

mesela: türk dünyası itikatta ehli sünnet vel cemaat, amelde hanefi mezhebine dahildir.

ameldeki mezhep kurucuları müctehiddir tabiindir . kur'an ve sünnetten ictihad yaparlar. sahabe efendilerimizden gördükleri dinledikleri konularla ictihadlarını oluştururlar.

islam dünyasında aslında ayrılıklar yoktur. ancak bozuk itikada sahip bazı topluluklar sanki islam dünyasında birlik yokmuş gibi bir algı oluştururlar.

yoksa islam dünyasında kimse 32 farzı reddetmez.
sümer kil tabletlerine tapınak fahişeleri takıyomuş asadasdadf! diyenlere rağmen götten uydurulmuş tarih senaryolarına itibar etmeyerek, allah'ın emri olduğu ilahi kitaplar ile mukayettir, açıktır.