bugün

çocuklara has güzelliklerden biri olan, büyükler için çocukluk anısından ibaret kalmış masumane bekleyiş. arefe gecesini uykusuz kılan, ertesi günün alınacak harçlık ve paraları hayal eden çocuk eylemi.
ayakkabıların yatağın başucuna konmasını da beraberinde getiren, bir an önce sabah olması için erkenden uyumaya neden olan eylem.
eski bayram klasiklerindendir.kırmızı rugan papuçlarda yastığın hemen kenarında yer almaktadır.
eskidendi eskiden çok eskiden şimdiki çocukların bayramla anladıkları sadece tatil olması o günlerin.
(bkz: biz büyüdük ve kirlendi dünya)
"keske o gunlere donebilsemde yeniden bu hisleri yasayabilsem... keske..." dedirten, tam da bayram arifesinde icinizi burkan guzel cocukluk anilarindan bir tanesi.
çocukluk günlerinin o güzel sıcaklığını yansıtan insanın o günlere dönme isteğini uyandıran ve şu anda duygulanmama sebep olan durum.
yeni ayakkabıları yastığın altına koymak. nerde o eski bayramlar..
belki de içimizden gelerek yaptığımız şeylerin sonuncusu, en masumu, en kıymetlisi. sonrasında kendimiz için yaptıklarımız o kadar azalacak ki..
zamanla yitirdiğimiz güzellikler..onları giyecek olmanın heyecanıyla uyuyamamak da var tabi..etiketi bile bayram sabahı sökülürdü o kıyafetlerin..
hep özlemle anılan eski bayramlardır bayramın daha anlamlı olduğu çocukluk günleridir.
çocukken her bayram yaptığım eylem.. ne heyecan birikir insanun içinde hiç dert yoktur bayramlığım vardır senin işte bütün dünyan ordadır birazn evvell sabah olsun istenir en erken kalkam yine sen olursun ... güzel günlerdi günlerdi.. biz büyüdük kirlettin bütün düşlerimizi şimdi her bayram sıradan tatil günü gibi.
annem ve babamın anılarından bir kesittir.
5 ile 15 yaş arası cocukların duydugu heyecandan bir kesit.
kaynar sularla yıkanılır, mis gibi olunur, kıyafetler ve ayakkabılar başucuna konur hemen hava aydınlansın istenilirdi. sabah erkenden de kalkılır kıyafetler giyilir ve sabırsızlıkla misafirliğe gitmek beklenilirdi. çabuk büyüdük tadı damağımızda kaldı o günlerin. şimdi ise sıradan tatil günü gibi 5 dakika daha fazla uyumanın yolunu arıyoruz.
12-13 yaşlarına kadar yaşadığımız heyecanlı gece bekleyişi.
(bkz: yıl 1967)
7-12 yaş arası çocuklarda bayramlarla gelen yeni ve pırıl pırıl elbiselerinin bir an önce giyilmesi için uyuyan çocuk tipidir.
(bkz: nerede o eski bayramlar)