bugün

Konser sırasında maalesef kimsenin umursamadığı,müziğin iskeletini oluşturan müzik aleti.
alıcam bunu bir ara taktım kafaya.
Evde deneme yaparsanız eğer kulak sisteminiz çöküp örs çekiç üzengi şu anki halep diyarına döner.
dinleyen adam bu enstrümanın varlığından ne kadar haberdar olur tartışılır (ki bunda müzik dinlemek için kullanılan o dandik kulaklıkları da etkisi büyük) ama grupta çalanlar bu gitarın eksikliğini fazlasıyla hisseder.

bass gitar sesleri toplar bence, bateri sesini, elektrik gitar sesini hatta vokalleri toplar, onlara altyapı sağlar. onun eksikliğinde şarkı da eksiktir, düşük frekanslar yetim kalır.
15 yıldır davul çalan biri olarak başlamayı düşündüğüm enstrüman.
hali hazırda davulumu sattım. ya daha iyi bişey alacağım ya da yıllardır içimde heves olan bass gitara yöneleceğim. ve çok kararsızım sözlük. yıllarca bi çok grupta çalmış bir insan olarak; tabi ki yabancısı değiliz. ufak ufak çaldığımız parçalar, parmak egzersizlerimiz, bi ufak armoni bilgimiz mevcut ama "yeterince zaman ayırabilir miyim?" "kısa zamanda hevesim kaçar mı?" gibi sorular; daha da önemlisi "davul kadar zevk alabilir miyim?" sorusu kafamı fazlasıyla kurcalıyor. ama şu da beni fazlasıyla cezbediyor;

görsel
Sarkinin olmassa olmazi. Ne kadar far edilmesi herkesin harci olmasada sarkiyin sinirini belirleyen bir enstruman.
varlığı olay yokluğu koyar diye düşündüğüm enstrümandır. bu meret olmadan çaldığımdan bir şey anlamadığımı da belirtmek isterim.
Bir çok kişi tarafından gereksiz bir müzikal alet olarak görünen Bass gitar aslında bir grubun en önemli alt yapı enstrümanıdır. Bir grubu üst üste gelen katmanlar olarak sıralamak gerekirse, grupta bütün ritm görevi ilk önce bass gitarın üzerinde olup daha sonra bunun üstüne çalınan davul, bu ikilinin ritmine uyarak çalan gitar ve en sonda bu orkestrasyona uyumlu şekilde yapılan vokal gelir. Davul ritimlerini çoğu zaman bas gitarın çaldığı ritimlere göre çalar, bu yüzden genelde bateristin davul çalarken bas gitarı çok iyi şekilde duyması ve ayak uydurması, daha sonra gitaristin bu ikiliyi çok iyi şekilde duyması ve vokalistin bu üçlüye ayak uydurması gerekir, ayrıca gitaristin ve özellikle bass gitaristin çok iyi bir ritim duygusuna sahip olması gerekir.

Bass arada kaybolmuş gibi durur ama en sert vokallerin olduğu, baterinin en çok duyulduğu bassın arkada kaldığını sandığını şarkılarda bile o arkadan desteğini verir... Bassçılığın zor yanıda budur zaten arada kaybolur kulaktan çıkarcak yetenek bile olsa duymak için kasmak gerekir...
Bass temeldir ritm duygusu armoni yeteneği zamanlaması daha iyi olmalıdır. Arada belli olmaz belki ama yalnış çalındığı anda kabak gibi belli olur hatta elektrodan bile daha çok belli olur

Ama bir grup şöyle oluşur..

Bass Gitar duvarın tuğlalarıdır
Bateri onları birarada tutan sıvadır
Elektro duvarın üzerindeki boyadır
Solo gitar üzerindeki bikaç resimdir
Ve Vokalse o duvarın üzerindeki güzel kızdır...
Anlamayan insan kıza kilitlenir ve resimlere bakar
Biraz daha anlayan boyayı inceler
Ama sadece ustası tuğlayı ve sıvayı kontrol edecek kadar iyi bilir..
http://www.youtube.com/watch?v=FsfrsLxt0l8

şuradan bir şarkıya nasıl tat verdiği görülebilir. biraz ilerilerde kendisi yanlız.
frekans aralığı 25Hz - 10kHz 'dan ibaret olan enstruman.
yüzyılın icadı.
varlığıda yokluğuda bir zannedilen enstürmandır.lakin fazla yanılıyolar.müziğe hoş bi hava katar.
gereken önem verilmez bu enstrümanımıza. ancak bass sessiz bir müzik kulağa cidden boş gelir. atası kontrabass'tır.
orta okulda kuzenimle müzik grubu kurma isteği hadisesi sırasında aldığım müzik aletidir. yaklaşık olarak 7 senedir çaldığım, güzel slap attığım enstrüman. ilk gitarım cort action ken şu anda cort gb35 kullanmaktayım. isteyenlere öneriler yapabilirim.
notalarıyla müziğin kalitesini gösteren enstrüman.
blues müziğin olmazsa olmazıdır.

ben bu aleti 4 senedir çalmaya çalışmama rağmen hala çalıyorum diyecek kadar götüm yok. şöyle anlatayım

bass gitarist ciddidir
bass gitarist makbuldür
bass gitarist şakaya gelmez

orkestralarda işi bilmeyenler tarafından en çok aşağılanan elemandır aynı zamanda bass gitarist. Herkesin -ist ile biten karizmatik bir ismi varken (baterist, gitarist) bass gitar çalan eleman sadece "bassçıdır" halkın gözünde. bassçı ne la
bilgisi olmayan birisiyle muhabbet arasında, normal gitar diye bir kavramdan bahseder. sen ne çalıyorsun diye sorduğunda
inadına tüm detayına kadar söylemek isteği; yamaha prestige beş telli perdesiz aktif manyetikli yekpare kasa bas gitar çalıyorum, gibi.
Kuvvet isteyen enstürmandır. Gelenellikle pena ile değilde parmaklar ile çalınır. 4 telli, 5 telli, 6 telli gibi çeşitleri bulunmaktadır. En yaygını ise 4 telli standart bass gitarlardır. Tek başına pek tat vermesede arka planda mükemmel bir eşlik enstürmanıdır, ayrıca bir orkestranın olmazsa olmazıdır diyebiliriz.
varlığı kolay anlaşılmayan yokluğu kolay farkedilen enstürmandır.
dinleyiciler için önemsiz bir alettir, duyamazlar, dinleyemezler.

ne demiş üstadlar ;

Bass Gitar Duvarın Tuğlalarıdır, Bateri Onları Bir Arada Tutan Sıvadır, Elektro Onların Üzerinde Duran Bir Boyadır, Solo Duvarın Üzerinde Bir Kaç Resimdir, Ve Vokal ise O resimin içindeki güzel kadındır. Anlamayan insan Kıza Kilitlenir Ve Resim'lere Bakar, Biraz Anlayan Boyayı inceler, Ama Sadece Ustası Tuğlayı Ve Sıvayı Kontrol Edecek Kadar iyi Bilir.
orkestranın şefidir. derinden gider bir elektrocu kadar göz önünde olamayacağı kesindir
Şimdi ne desem ki hoş sesi var ama işte cıkartamadıgım hoş ses.
Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgı. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Pop, Blues, Funk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. ilk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında üretilmiştir.
*
güncel Önemli Başlıklar