bugün

arılar, bunun bilincine nasıl varmıştır bilinmez ama gerçekten etkileyicidirler;

- birbirlerine bağlı çoklu geometrik yapılar içerisinde maksimum kullanım alanı sunan geometrik form, eş büyüklükteki altıgenlerden oluşur.

- altıgen bir küp, sağladığı maksimum kullanım alanının yanı sıra oluşturulması istenen mukavemet açısından da minimum balmumu gereksinimine haiz geometrik biçimdir. doğal peteklerde cidar kalınlığı milimetrenin ellide biri kadar olup 500 gr. balmumu ile 35 bin petek yapılabilir ve bu peteklerde yaklaşık 10 kg. bal saklanabilir.

- yapılan basınç deneyleri, petek doku tabir edilen, birbirine köşegenlerinden bağlı altıgen küplerden oluşan formun, yalnızca balmumu ile değil hangi madde ile yapılmış olursa olsun, geometrik yapılar içinde en büyük basınç mukavemetine sahip olduğunu kanıtlamıştır. bu mukavemet değeri, balmumu için kendi ağırlığının yaklaşık 30 katı kadardır.
şimdi şöyledir efendim, eşit alanlı geometrik yüzeyleri düşünelim. eşit alanlı bu yüzeylerden çervesi büyük olandan küçük olana doğru sıralama üçgen, dörtgen, beşgen, altıgen, daire olacaktır. bal petegi altıgenlerden oluşur, altıgen eşit hacimli cisimlerden çevresi küçük olan yüzey olacagından daha az bal mumu ile daha az çok iş yapılmış olacak. arılar tabiki bunun farkında değildirler, farkında olmadan sınırı belli olan bir alanda belirli aralıklarla küresel bal mumunu bırakırlar ve bunlar birleşerek altıgeni oluştururlar.
Kese şeklinde yavru bırakan hayvanlar bunu silindir, küre formunda yapıyor. (bkz: Larva) (bkz: yumurta)

Doğada sımsıkı çember şekiller altıgen formatı alıyorlar uygun olarak. Fotoğraftaki böyle köpüklerin şekillerine, özellikle sol alttaki köpüğünkine dikkat ediniz.

görsel

Ek: bu durum nasıl açıklanır?
Bu çembersel şekillere uygulanan basınç ve mütakiben birliğin bozulmaya direnci(yüzey gerilimi) yeni bir form olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ve de bu baskıyı yeterince hissetmeyen doğal bazı petekler daha küresel ya da zıt koşullardakiler başka çokgensel şekilli olabiliyorlar da. Bknz:

görsel
Max yer tasarrufu bu şekilde sağlandığındandır.

Bilimsel olarak böyle açıklanmıştır.
en sıkı kovan formu altıgen olarak tasarlanabileceği içindir...

silindir ve daire gibi yapılar birbirleri ile tam olarak çakışmazlar. beşgen ise tek ucu sivri kaldığı için yine açıklık yaratacaktır. altıgen ise kenar kenara müthiş çakışır. sadece petek değil aynı zamanda kovanın duvarını da bu şekilde oluştururlar ve ürettikleri bal ile beraber ısı giriş-çıkışını minimuma indirirler. aynı anda hem duvar, hem üremek için uygun bir ortam hem de yalıtım sağlarlar...

dünyanın en iyi müteahhitleri arılar ve karıncalardır...
diğer herhangi bir şekil yerine niye altıgen olduklarına dair birkaç açıklama vardır. ilk olarak altıgensel döşeme eşit boyutlu hücreler yaratmakta ve hücrelerin toplam çevre uzunluğunu mümkün olan en düşük değere getirmektedir. ikinci bir açıklama ise arıların bireysel olarak hücreleri birleştirmesi olabilir, bu da aslen başlangıçta (kraliçe arının hücresi gibi) düzensiz ve topaklı olmalarını açıklar. yani altıgen şeklini sonradan, sıkışıklıktan alıyorlardır.
inanamıyorum ya gidin fizik okuyun az.
arılar fizik okumuş?
Şüphesiz ki arıların lys de geometriyi fullemiş olmasındandır.
Açılın beyler, taaa dededen arıcıyım, enternasyonel tecrübelerim mevcut, kendi ana arısını geleneksel veya fenni yoldan üretebilecek derecede donanımlıyım, dirsek TEMAsı hizaya geçin 3 Adım geri çekilin ön 2 sıra çöksün rahatta dinleyin anlatıyorum.

Aslında arılar petekleri altıgen yapmıyor, kabaca yuvarlak yapıyor ancak yüzey geriliminden dolayı petekler altıgene dönüşüyor, aynen küvetteki baloncuk grubunun birbirine temas edince altıgene dönüşmesi gibi. Doğanın kanunu gibi birşey bu, yani arı elinde mastar-mezura bu kenar az bişe kısa oldu Ökkeş abi olmazsa diğer kenarı dikerken araya malaynan suva basalım kaba inşaatta ora
Dengeler inşallah demiyor yani. Kabaca tarif edecek olursak hayvan kendi götünün sığacağı tüpler inşa ediyor. Birleşince altıgen oluyor. Altıgen olmasının iki faydası var. Az malzeme gitmesi ve mukavemetli olması. Yine anlaşılır şekilde açıklayacak olursak arının 1 kilo balmumu yapması için 10 kilo bal harcaması lazım, yani petekler dörtgen filan olsaydı kovandaki bal %50 azalacaktı. Nasıl ki küvette dörtgen baloncuklar yapamıyorsak aynı mantıkla Petek de dörtgen olmuyor işte.

Burada enteresan nokta arıların Petek örerken biz insanoğlunun duvar örmesi gibi bir sıradan örmeye başlamaması. Mesela bir grup arı çerçevenin bir köşesinden örüyor, bakıyorlar ki bu performansla bu çerçevenin siktim sene dolacağı yok hemen başka bir grup arı gelip yettim usta deyip çerçevenin öbür köşesinden başlayıp Petek örüyor. işin ilginç yanı Ortada bir yerde petekleri birleştirdiklerinde arada hizasızlık filan da olmuyor. Net söylüyorum biz insan evladı olarak bunu beceremeyiz.
güncel Önemli Başlıklar