Bakterilerin antibiyotiklere bağışıklık geliştirmesi sonucu artık süperbug'ların oluşması ile (her türlü antibiyotiğe dayanıklı bakteriler, mantarlar vb.) insanlığın acil bir çözüm araması çabasında bakteriyofajları görmesinde analiz ettiğim minik bir problem.

NCBI'deki araştırmalar bakterilerin antibiyotiğe bağışıklığı gelişmeye devam ettiği için belli bir süre sonra bakteriyofajlar'ı antibiyotikler yerine kullanmanın mantıklı olacağını öne sürüyor. Çok da haklılar ve bakteriyofajlar daha zararsız. Fakat şöyle bir şey de sunulmuş makalede

" Bakteriler antibiyotiklere bağışıklık geliştirdikçe bakteriyofajlara bağışıklıklarını kaybediyor, bakteriyofajlara bağışıklık geliştirdikçe antibiyotiklere. "

Kısacası bu, insanlığın bi dönemi antibiyotik bi dönemi bakteriyofajları ilaç olarak kullanacak falan da filan demek gibi bir şey olmuş bence. Fakat burada gördüğüm tek sorun nasıl olur da antibiyotiklere geliştirilen bağışıklık bakteriyofajlara geliştirilen bağışıklık ile ters orantılı olur?

Bu cümle bence basitçe fajlara olan bağışıklığın antibiyotiklere olan bağışıklıkla aynı yerde gende kodlanıyor olmasını söylemektir, ki böyle bir şey söz konusu değil. Beni de aydınlatan çıkarsa sevineceğim.

Bakteriyofajlara bağışıklığı arttı diye bakteri neden antibiyotiklere bağışıklığından ödün vermek zorunda kalsın? Bu araştırma biraz yeni fakat bu sebep hiç bir makalede açıklanmamakta.
Antibiyotiğin etki mekanizmasına göre, bakterinin türüne göre son derece değişken bir durumdur direnç. Bir bakteri 8 farklı antibiyotiğe farklı plasmidler aracılığıyla dirençli olabilir. insanlık olarak bakterilerin ve enfeksiyonlarının ekolojik sorunlar olduğunu düşünmek yerine kimyasallarla savaşa devam edersek kaybeden hep biz olacağız. Bizim geliştireceğimiz her kurşuna karşı bakteri yeni kurşun geçirmez yelekler geliştirmekle kalmayacak, bunu diğer türlere de dağıtabilecek.
daptomisin geldi, tüm dertler bitti. evet daptomisin, yeni nesil yepyeni bir molekül. şimdi vankomisin dirençli staff aureuslar düşünsün.