bugün

ya hesap yapmayı bilmeyen, ya da hiç dayak yememiş memurdur.

öncelikle dizel nedir, ne değildir bir değinelim.
1892'de alman mühendis rudolf diesel tarafından bulunmuş bir motor türüdür bu. oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışır. bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç duymaz. duymaz ama, pompa, enjektör gibi görece daha pahalı aksamlara ihtiyaç duyar.

neyse, senin memur kafan bunları almaz. ben sadede geleyim.

sen niye dizel araç tercih ediyosun? az yaksın, yakıta az para öde diye değil mi? haklısın, dizel arabalar benzinlilere göre bir miktar tutumludur yakıtta. peki sen yılda ne kadar kullanacaksın arabayı? on bin kilometreden fazla kullanmazsın bilirim. hafta boyunca evin önünde brandasının altında yatar araba, hafta sonu çoluk çocuk pikniğe gidersin olsa olsa. çok abartılı bir tahminle de senede on bin kilometre civarında yapar bu kullanım. on bin kilometrede dizel araba ile benzinli arabanın yakıt farkı da elli bin lira gibi bir farktan hesaplarsak beşyüz milyon civarında bir para eder eski parayla.

bu kadarcık bir fark için değer mi peki? o dizel motorun gürültüsünü patırtısını çekmeye, üstelik arabayı alırken de üç beş milyar fazla para ödemeye. hem dizel arabanın motor ömrü de azdır, hele senin kullanımınla daha da azalır. yani senin anlayacağın, değmez... senin gibi sadece hafta sonları ve bayramlarda araba kullanan kişiye uygun araba dizel değil benzinli arabadır. öyle onun bunun demesiyle hareket etme, hesabını kitabını iyi yap.

böyle hesap bilmeyen memur kadrolarına sahip bir ülke kalkınmaz elbette. memurumuz kendi hesabını bilemiyor ki, memlekete nasıl hizmet edecek...
(bkz: sima ile alay olmaz estaüğnzibillah küfre girer)*
Eğer alacağı dizel araç maksimum 1.6 litrelik motora sahip ise kesinlikle doğru tercih yapan memurdur.

Ama dizel araç ile benzinli araç arasındaki fiyat farkına bakıp, bunu yılda yapacağı tahmini kilometreyi kullanarak kaç senede amorti ettiğine bakılacak olursa iş değişir.

Kendi fikrimce 1.6 litrelik bir dizel motor her şekilde benzinliye tercih edilebilir.

Çünkü hem aracı sıfır alırken devlete ödenen vergi benzinli 1.6 litrelik araçla aynıdır. Hemde yıllık vergisi gene 1.6 lik benzinli ile aynıdır. Ama muhakkak 3-5 milyarlık bir fark vardır benzinliyle. Motor yapısındaki farklı ve daha pahalı parçaların bulunmasından sebep.

Her aracın dizeli avantajlı değildir.
Misal Golf 1.6 ile Golf TDi arasındaki fiyat farkı cok fazladır. Cünkü Golf'ün dizeli 1.9 litredir. Hem sıfır alırken hemde senelik vergisi daha fazladır. Doğal olarak bu konumda senelik yapılan kilometre çok önemlidir.

Ama alacagınız dizel araç 1.6 litre veya daha küçük hacimliyse fazla düşünmeden dizel tercih edilebilir.

Eşit şartlardaki kullanımda 2.0 dizel aracın seyir maliyeti 1.6 litrelik bir benzinli kadardır. Hal böyle olunca 1.6 litrelik bir dizel motoru her sekilde daha ucuzdur.

Ayrıca yaygın yapılan bir hata ise sadece benzin ve mazot litre fiyatları arasındaki farkı kullanarak yapılan gider hesaplamalarıdır.

Doğru hesabı şöyle yapabiliriz;

1.6 dizel araç: 100km'de ortalama tüketimi şehir içinde 6-7lt arasıdır. 6.5ltx2.6ytl=16.9ytl

1.6 benzinli araç: şehir içinde 100km'de 8-10lt arası tükerir. 9ltx3.05ytl=27.45ytl

Hesaplandığı üzere sakin kullanımda bile 100km mesafede yaklaşık 27.45-16.9=10.55ytl tutarında bir avantaj söz konusudur.

Şehirler arası kullanımda bu fark iyice kendini belli edecektir. Hele ki hızlı yolculuklarda iyiki dizel var diye dua bile edebilirsiniz.

Dizel motorun göze pek batmayan avantajlarına gelirsek;
Klimayı tüketim kaygısı olmadan sürekli açık tutabilme rahatlığı.
Gaz pedalına korkusuzca basabilme özgüveni, benzinlide sürekli az yaksın modunda bir kullanım söz konusudur.
Çok sık vites değiştirmeden seyahat edebilme.
(bkz: benim memurum işini bilir)
(bkz: memurun araba alabilme ihtimali)
oto dergilerinde yapılan derin analizlere göre, (dizel modeller benzinliden biraz daha pahalıdır bilindiği üzre) dizel motor için ödenen ekstra ücret, 5 yılda kendini amorti etmektedir.
*
Memur; aracına eurodiesel yakıt alır, bakımlarını zamanında yaptırır, motoru ısınmadan yüksek devir çevirmez ve bilhassa motoru zorladıktan sonra stop etmeden önce 10sn-1dk arası bir süre rölantide çalıştırırsa hiçbişeycik olmaz.

Turbo araç kullanmayı bilmeyen cahillerin ve dizel motor kullanmak hakkında bilgisi olmayanların ürettiği saçma fikirler yüzünden duyulan önyargı malesef hala devam etmektedir.

Misal olarak 30.000km bakım maliyeti 270ytl'dir Citroen C5 1.6 hdi için. Ayrıca çoğu dizel motorda triger kayışı yerine zincirli sistem kullanıldığı için ağır bakım gibi bir dert tasa da yoktur. Çünkü zincirli sistemin ömrü uzundur.
Yine Citroen C5 1.6 hdi için kullanım kitapcığında: avrupa ülkeleri için 240.000km ama Türkiye için 180.000km de triger seti değişimi yapılmakta olduğu yazar. Yani burun kıvırdığınız dizel motor size yaklaşık 5-10 sene ağır bakım yaptırmaz. Benzinli kardeş 80-100 bin km civarında milyarlık ağır bakımdan çıkarken gülersiniz.

Dizel motorun teknolojisi ve kullandığı parçalar daha komplike olduğundan evet pahalı parçaları olması muhtemeldir. Ama araca bilinçli bir şekilde binerseniz(ilk paragraf) bu tür arızalarla karşılaşma ihtimalini çok çok azdır.
gümrükte çalışan memurdur o olsa olsa.
artan mazot fiyatları sebebiyle planladığı tasarrufu enjeksiyonlu bir araca taktıracağı sıralı lpg sistemi ile de sağlayabileceğini öğrenmemiş memurdur. evet aracın çekişinde ufak bir kayıp olacaktır ama çok büyük bir kayıp değildir bu. hem aracı doğru şekilde kullandığı sürece motoru hasar görmez hem lpg ile çevreye vereceği zararı azaltmış olur.
memur zihniyetinin tavan yapması durumudur.

(bkz: benim memurum işini bilir)
hesap özürlü memurdur.
işletme maliyetinden kaçarken yatırım maliyetine tutulmuş memurdur.
saçma sapan bir tespittir, yıl 2010 bakımını yaptır aracını adam gibi kullan, motor aksamına zarar verecek her türlü hareketten kaçın servisine zamanında git hiç bir şey olmaz.

yürüyedur memurum.
--spoiler--
hem dizel arabanın motor ömrü de azdır
--spoiler--
kamyon otobüs gibi büyük araçlar yarım milyon km katediyor lan!
akıllı memurdur.dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkede 1.4 benzinli bir araca bineceğine 1.3 dizel arabaya biner keyfine bakar.her memuru salak sanan bu zihniyeti de anlamak zor yahu. bu memurluğa salakları alıyorlarsa kpss yi kazanmak neden bu kadar zor ? ilginç.
milletvekili yada bakan olabilir biliyorsunuz onlar da memur olarak görülüyor kamusal alanda.
rakıyı bile bol sulu içer benim memurum.dokunmasın diye değil çabuk bitmesin diye.kaldı ki arabayı mı benzinli alacak.

(bkz: Yılmaz Erdoğan - Ankara)
hesabını bilen memurdur.
audi a6 quattro almışsa işini bilen memurdur. öyle veya böyle o arabayı almak için işini turgut özal mantalitesiyle iyi yapmıştır sonrada bu kadar para veriyoz bari dizel olsun mantalitesiyle hareket etmiştir.
memuru aşağılamamak gereken olaydır.Zira hayatı hesap kitap yapmakla geçiyor.500 liranın mı hesabını yapamayacak.Bırakın allah aşkına.
benim memurum işini bilir anlayışının ne kadar yerleştiğini gösteren durumdur.OECD ülkelerine sıralamasında üst düzeyde rüşvet rekor kırıp yer almaktayız.
yapılması gerekeni yapan memurdur. sanki Almanya gibiyiz gibi bir algı yaratılmasın yahu.
Diesel motorun omru benzin motoruna nazaran iki kattir biline...

Ayrica altinizta 3.0 TDI varsa, gazmi benzinmi diye muhabbete girmeyeceginiz bir durumda bulursunuz kendinizi...hele hele otobanda sollama geregi varsa....

Ucarsiniz 426 lb tourque ile.....
Dizel aracı olmayan bazı kekolara dert olmuş memurdur. Öncelikle dizel çok güzel siz de alın demek gibi bir durumda değilim. Çok şeyimde değil kimin ne araç kullandığı. Fakat "hesabı ben bilirim yeaa" diyen arkadaşlara durumu anlatmak gerekirse; dizelin performansı uzun yolda benzinliyi dövmeye tenezzül bile etmez. ikincisi bakımı abartıldığı kadar değil makul seviyededir. Benim gibi sık sık 450+450 km mesafe giden insanlar için idealdir. "Aman biraz daha fazla yaksın ne olacak" diye araba alıp sonra çevresinden "ya kanki senin araba az yakıyor şuraya senin arabayla gidelim" diyen insanlar biliyorum. Hasılı o küçük beyninizle başkasının işine karışacağınıza işinize bakın.
adamın dibidir. işini biliyordur.