bugün

merak eden bu iddianın aslının olmadığını
dosimm.gov.tr/sikca-sorulan-sorular linkinden okuyabilir.

özet olarak ;
ortada satma devretme gibi bir durum yok. gelir paylaşımı var. birinci tanımda belitrilen rakamlarda garanti edilen gelir miktarları. bu sefer garanti edeilen gelir miktarı düşük ama *

rant var mı? evet. rant bir şekilde mevcut iktidar yandaşlarına gidiyor mu? evet. ama birinci entry de belirtilen gibi bir durum yok.

SORU-10: Müze ve Örenyerleri Satış ve Ticari Alanları ile GES Mağazalarının Kiraya Verilmesi işi projesinin amacı nedir?

CEVAP-10: Merkez Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan Satış ve Ticari Alanları ile GES Mağazalarının Kiraya Verilmesi işiprojesinin öncelikli hedefleri arasında kamu-özel sektör işbirliği ile çağdaş müzecilik anlayışına yaraşır, yüksek temsil gücüne sahip satış alanları, ürün ve hizmetler oluşturmak suretiyle ziyaret tecrübesini zenginleştirmek, yaygın ve nitelikli kültürel iletişim sağlamak ve ziyaretçilere müze ve ören yeri ile markalanmış çağdaş ve geleneksel tasarımlar ile eser kopyaları sunmak,müze ve örenyerlerinde ki satış ve ticari alanların temsil kabiliyetinin yükseltilmesi, ürün-hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin arttırılmak konuları yer almaktadır.Bununla birlikte, Bakanlığımızın geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması, tanıtılması ve geliştirilmesi misyonu çerçevesinde yerli ve yabancı çok sayıda insana ulaşmak hedefler arasındadır. Bu doğrultuda; kültürel mirasımızın korunması ve geliştirilmesi için kaynak sağlamak üzere Müze ve Örenyerinin gelirlerini arttırmak, geleneksel el sanatlarımızın tanıtımını ve pazarlanmasını sağlamak, müze ve örenyerlerimizde yapılan diğer ticari faaliyetlerin ( otopark, fotoğraf çekimi, seyir dürbünü, vb..) standart olarak gerçekleştirilmesini sağlamak, projenin amaçları arasındadır. Proje kapsamında Bakanlığımıza bağlı 181 müze ve 5 adet GES Mağazası kiraya verilmiş olup hâli hazırda 68 müze ve örenyeri ile 5 adet GES Mağazasında hizmet verilmektedir. Bu satış birimleri aracılığı ile ziyaretçilerimize müze ve ören yeri ile özdeşleşen marka ürünler, eser kopyaları, nitelikli yayınlar ve geleneksel el sanatlarımızın en kaliteli örneklerinden oluşan 16.000’i aşkın ürün çeşidi sunulmakta, kafeteryalarda ise uluslararası hijyen standartlarında hazırlanmış taze, temiz ve güvenilir, ambalajlı gıda ürünleri ile çağdaş bir hizmet verilmektedir.

SORU-11: 2018 yılı sonuna kadar bu proje ile ilgili hedefler nelerdir?

CEVAP-11:Günümüzde dünyanın önde gelen müzelerinin tamamında mevcut olan nitelikli müze mağazaları ve kafeteryaları, bu müzelerin sosyal hayattaki rolünü güçlendiren ve ziyaret tecrübesini zenginleştirerek artı değer yaratan mekânlar olarak, bu müzelerin ayrılmaz parçaları haline gelmiştir. Diğer taraftan yine pek çok ülkede, çağdaş bir anlayışla yönetilen müzelerde ticari operasyon gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı giderek artmakta ve yüksek kaynak ihtiyacı karşısında müze mağazaları, gelir getirici faaliyetlerinin arasında artan bir önem kazanmaktadır. Ülkemizde de kültür varlıklarımızın korunması ve geliştirilmesi için gerekli kaynakların bu tür gelirlerle desteklenmesi kamu yararı açısından önem taşımaktadır. Bakanlığımız bu gelişmeler ışığında ülkemizde bulunan müze ve örenyerlerinin dünyadaki iyi örnekleri ile yarışan bir seviyeye gelmesi için gerekli çalışmaları bu projeler kapsamında geliştirmektedir.

SORU-12: Müze ve örenyerleri gişelerinin kiraya verilmesi işi nedir ve sağlayacağı faydalar nelerdir?

CEVAP-12: “Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Kiraya Verilmesi işi” ile müze ve örenyerlerini ziyaret edenlerin ilk temas noktası olan bilet gişeleri ve kontrol noktalarındaki insan kaynağı ile kimi teknolojik uygulamaların geliştirilmesi, müze ve örenyerlerimizin yerli ve yabancı ziyaretçiler ve ilgili tüm kesimler nezdinde daha olumlu bir algıya kavuşturulması, yerli ve yabancı ziyaretçiler ile kurulan iletişimin geliştirilmesi, tahsilatın güvenli ve çok sayıda modern satış kanalı vasıtasıyla yapılmasını teminen müze ve örenyerlerinin ziyaretçi sayısının artırılması ile kültürel varlığın korunması, geliştirilmesi, ihyâsı ve tanıtımı için daha fazla gelir sağlanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında önceliklerimiz; müze ve ören yerlerine girişlerde hızlılık ve güven oluşturulması, gün geçtikçe artan talebin daha etkin şekilde karşılanması, ziyaretçi memnuniyeti, yenilenen teknolojiyle uyumlu olarak hedeflenen hizmet verimliliği ve hizmette kaliteye yer verilmesidir. Müze giriş biletleri ve kartlarının http://www.muze.gov.tr adresindeki web sitesi kanalı ile internet üzerinden satışı sağlanmıştır. Gişeler ve internet satışlarının yanı sıra yoğun ziyaretçi alan müze ve ören yerlerimizde kurulan kiosklardan da nakit ve her tür banka-kredi kartı ile bilet satışı yapılabilmektedir. Ana giriş araçları olan biletlerin ve Müzekart+’ın yanı sıra 2011 yılında satışa sunulan ve müze ve ören yerlerine daha ekonomik ücretlerle giriş imkanının yanı sıra çeşitli kültürel etkinlikler ve alışveriş, yemek, eğlence mekanlarında indirim sağlayan Museum Pass kartları, zengin içerikleri ile ziyaretçilerin tercihine sunulmuştur. Ziyaretçi odaklı işletmecilik anlayışı ile ziyaret tecrübesini daha kaliteli hale getirecek, ziyaretçi memnuniyetini arttıracak projeler üzerinde çalışılmaktadır. Paydaşlar arasında kültür ve şehir turizminin gelişimine ivme kazandıracak işbirliği projelerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Yerel istihdam olanakları geliştirilmektedir. Sistem ve uygulamada gelişmiş güvenlik ön planda tutulmaktadır. Proje kapsamında 42 ile hizmet verilmektedir.

SORU-13: Bakanlığımızca Müze ve örenyerlerimizin özelleştirilmesine ilişkin herhangi bir proje varmıdır?

CEVAP-13: 2008 yılında başlatılan Müzekart uygulamasının ardından, müzelerimizin ziyaretçi hizmetleri açısından gelişmiş ülkelerdeki benzerleri ile rekabet edebilecek düzeye getirilmesi ve bu alanda modern işletmecilik ve teknoloji kullanımı ile bir dönüşüm başlatılması amacıyla diğer bazı projeler de hayata geçirilmiştir.

2009 yılında yapılan “Müze ve Örenyerleri Satış Alanları ve Ticari Faaliyetlerin Yönetimi, Yürütülmesi, Geliştirilmesi, Ürün ve Hizmet Tedariki ihalesi”, 24 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen “2. Aşama Müze ve Örenyerleri Satış Alanları ve Ticari Faaliyetlerinin Yönetimi, Yürütülmesi, Geliştirilmesi, Ürün ve Hizmet Tedariki ihalesi”, 13 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen “Müze ve Örenyerleri Gişelerinin işletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyon ve Yönetimi işi ihalesi” ile 30 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilen “2. Aşama Müze ve Örenyerleri Gişelerinin işletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi işi ihalesi” bazı basın ve yayın organlarınca özelleştirme olarak yorumlanmıştır. Oysa bilindiği üzere özelleştirmenin birinci şartı mülkiyet ve yönetimin kamudan özel sektöre devri olup, yukarıda adı geçen ihalelerin hiçbirinde bu çapta bir yetki devri söz konusu değildir. Anılan ihaleler, sözleşme süreleri ile sınırlı olmak kaydı ile ve ihalede belirlenen oranlar üzerinden gelir paylaşımı karşılığında şartname ve sözleşmelerle tanımlanan işlerin yürütülmesine yönelik olarak yapılmıştır. Uygulamada merkezi idare ve denetim yetkileri korunarak, işleyiş ve hizmetlerin modernize edilmesi sağlanmıştır.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere söz konusu ihalelerde özelleştirme olarak tanımlanacak bir hak devri söz konusu olmamıştır ve müze ve ören yerlerimizle ilgili olarak özelleştirme niteliğinde bir çalışma yapılması da Bakanlığımızca öngörülmemektedir.
akp döneminde yapılmış, ama haberimiz bile olmamıştır...
şimdi ayasofya yeniden ibadete açılınca gündeme geldi.
zira aralarında ayasofya'nın da olduğu pek çok müze ve ören yerinin gelirleri kültür ve turizm bakanlığı tarafından 1 mart 2018'de yapılan ihale ile isviçreli sicpa adlı firmaya satılmış.

hem de 2026 yılına kadar.
görsel

kaynak-1:
https://t24.com.tr/haber/...ndugu-ortaya-cikti,890349

kaynak-2:
https://halktv.com.tr/ser...__twitter_impression=true

bu da isviçreli şirketin resmi sitesi;
görsel

aralarında topkapı sarayı, ayasofya, efes, pamukkale gibi yerlerin bulunduğu toplam 54 müze ve örenyerinin gelirleri 2026'ya kadar sadece 3.9 milyar türk lirasına satılmış. o dönemin kuru ile sadece 1 milyar dolar civarı bir para.

bakın, akp'ye sıcak para lazım, sıcak para için ülkenin gelirlerini satıyor, yabancı adam masanın üzerine koyuyor sıcak parayı ve ülkenin geleceğine sahip oluyor...

bu para çok komik bir para.
zira sadece ayasofya'nın yıllık geliri 400 milyon lira.

şirket bu ihale ile 9 yıl boyunca bütün gelirleri alacak.
bakınız sadece ayasofya'dan 9 yılda 3.6 milyar lira gelir elde edecekler.

topkapı, efes, pamukkale, arkeoloji müzeleri, zeugma, vb den gelecek paralar ise tam 9 yıl boyunca kar hanesine yazılacak.

adamlara bu kar da yetmiyor olacak ki, misal efes'te girişte ayrı ücret alıyorlar, içeride yamaç evler için ayrı ücret alıyorlar.
aynı şey topkapı sarayında da var.
topkapı girişinde müze ücreti ödüyorsun, harem dairesi için ayrı ücret ödüyorsun...

neyse...
tabi şimdi ayasofya satılınca isviçreli şirket haklı olarak diyor ki; "hacı benim daha 7 sene işletme hakkım var, 7 sene boyunca ayasofya'ya keseceğim biletlerin parası ne olacak?"

şimdi devlet bu şirketin gelir kaybına göre tazminat ödeyecek.

aynı şeyi atatürk havalimanı için de yapmıştık.
(bkz: kapanan atatürk havalimanı için 4 milyar tl ödemek/#41710665)

atatürk havalimanını işleten şirkete toplam 389 milyon euro tazminat ödedik, tazminatı alan firma, aldığı tazminatla gidip almatı havalimanının işletmesini aldı...

diyecek söz bulamıyorum artık.

bunun adı devlet yönetmek falan değil, vatana ihanet.

vatanın nasıl satıldığını görün ve sakın unutmayın...
güncel Önemli Başlıklar