bugün

Yardımseverliğiyle ünlü Bizans azizesi.
adı kutsal barış anlamına gelen istanbulun ilk mabedi. aynı zamanda ayasofya gibi hristiyanlar tarafından yapılmayıp öyleymiş gibi tahrif edilen kutsal mabed .
kilisedir. içinde hristiyan ilahileri falan söyleniyor galiba. bizim türk halk müziği konserleri gibi aynı.
atriumu hiç dikkatimi çekmemişti. bunun sebeb de sürekli uzaktann görmem olabilir. atriumunun olması oldukça hoş bir ayrıntı.
sözde müze olan bir eski bizans kilisesi. tipik bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. ama nedense içeri girmek yasak. ayrıca böylesine güzel bir tarihi mirası hangi cürretle konser sahnesi olarak kullanırlar, anlamak güç.
topkapı sarayının avlusunun içinde bulunan kilise. ayasofyanın tam arkasında yer almaktadır.

görsel
insanın ruh HALiNi değiştiren, dinlediğiniz konserden daha fazla zevk almanızı sağlayan bir mekandır. içeri girdiğiniz andan itibaren farklı bir dönemi yaşarsınız. konser bitip eve gidene kadar bu etkiden kurtulamazsınız.
6 Nisan 2010'da Dünya'nın en önemli piyanistlerinden biri olan David Helfgott'u ağırlayacak olan mekan.
http://4.bp.blogspot.com/...A/s1600-h/agia+eirini.JPG
asıl adı hagia irenne olan ve yeniden kilise olarak açılacağı günü sabırsızlıkla bekleyen konstantinople nin ikinci büyük kilisesi.
kubbesinde uçuşan güvercinler eşliğinde rimsky korsakov'un scheherezade'ını dinlerken ana rahmine geri döndüğünüzü hissettiğiniz harika konser mekanı.
yaz mevsiminde içine girilmemesi gereken bina. zira herhangi bir klima, vantilatör, havalandırma sistemi olmayan binada nemden sırılsıklam olmanız olası.
Roma tarihini çok iyi bilen Fatih Sultan Mehmet'ın Azize irene'nin hikâyesini bilmemesi düşünülemez. Bu şuur ile Fatih, Azize irene'nin hatırasına ve dinine olan sadakatine hürmetin bir ifadesi olarak, Aya irini Kilisesi'ni camiye çevirtmemiş; burayı Osmanlı Devleti'nin kıymetli savaş ganimetlerinin korunduğu, padişahın bir nevi özel müzesi gibi muhafaza etmiş, içerisindeki hiçbir resim ve kabartmaya dokunmamıştır. Fatih'ten sonraki padişahlarca da aynı hürmeti gören Aya irini Kilisesi, Osmanlı'nın son yüzyılına kadar bu durumunu korumuş, 1869 yılında da Müze-i Hümâyûn (Sultanın Müzesi) adını almıştır.

http://www.sizinti.com.tr/konular.php?KONUID=3823
bizansın ilk kilisesidir.
Aya irini Kilisesi (Yunanca: Tanrısal Barış), istanbulda, 'Topkapı Sarayı'nın dış avlusunda, Ayasofyanın yakınında ve onunla çağdaş olan Bizans kilisesi ve müze.

Ayasofyadan sonraki ikinci büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak, 4. yüzyılın başlarında I. Constantinus (324-337) zamanında yapıldı. Ayasofya ile aynı avlu duvarı içinde bulunan Aya irini, 532deki Nika Ayaklanması sırasında yanındaki Sempson Zenon ile birlikte yanmıştır.

imparator Jüstinianos Ayasofyanın yanı sıra Aya iriniyi de yeniden yaptırmıştır. 532de yapımına başlanmışsa da bitiş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremler binada önemli hasarlara neden olmuştur. Bizanslıların patrikhane şapeli diye niteledikleri Aya irini, istanbulun fethinden sonra Topkapı Sarayını çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalmış, bu yüzden camiye çevrilmediği için önemli bir mimari değişiklik olmamıştır. Önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezaretinin silah ambarı olarak kullanılmıştır.

Türkiyedeki ilk müze çalışmaları Aya irinide başlamıştır. III. Ahmet döneminde Osmanlı imparatorluğunun çeşitli yerlerinden gönderilen eserler Mecma-i Esliha-i Atika (Eski Silahlar Koleksiyonu) ve Mecma-i Asar-ı Atika (Eski Eserler Koleksiyonu) isimleri altında iki ayrı bölüm olarak Aya irinide toplanmıştı. Bu müze 1875te Çinili Köşke taşındı. 1908 de yeni bir askeri müzenin kurulması için Aya irinide çeşitli tarihsel malzeme depolandı. Daha açılan bu müze 1949 a kadar Askeri Müze olarak hizmet verdi.

1974-76 da arasında yapılan çalışmalarda nemden arındırmak amacıyla çevresindeki toprak dolguları kaldırılmıştır. 1973 ten beri başta iKSV bünyesinde olmak üzere, birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: wikipedia
kelime anlamı "kutsal barış".
penelope isimli bir azize hristiyanlık dinini yaymaktadır. ve putperestler tarafından bu nedenle yılanlarla dolu kuyulara atılır, yerlerde sürüklenir, taşlanır. mucizevi şekilde tüm bunlar azizeyi öldürmez. bunun üzerine putperestler hristiyan olurlar. penelope aya irini adını alır.
osmanlı imparatorluğu döneminde bu yapı önce cephanelik, 19. yüzyıl ortalarında da eski eserlerin toplandığı bir depo olarak kullanılmıştır. yapılan düzenlemeler ile 1869'da müze-i hümayun (imparatorluk müzesi) adını almıştır. 1875 yılında buradaki eserler çinili köşk'e (sultanahmet-gülhane)taşınmıştır. aya irini günümüzde kültür varlıkları ve müzeler genel müdürlüğüne bağlı bir anıt müzedir.
istanbul da bulunan atrium kısmı ayakta kalmış tek bizans kilisesidir. planı bazilikadan yunan haçına geçişin iyi bir örneğidir. apsisteki sade haç ikonoklazm döneminden, narteksteki mozaik kalıntılar ise muhtemelen justinianos zamanındandır.
sultanahmette bulunan kiliseden bozma konser salonu. özellikle yazın ateş gibi sıcak olup sahnedekine de seyredene de zor anlar yaşatır.
güncel Önemli Başlıklar