bugün

ay şeklinde olduğu için bu ismi alan, tatlı çörek türü.
* ay çöreginin tarihi viyana kuşatmasına dayanır. kanuni sultan süleyman ın viyanayı kuşatıp alamaması üzerine avusturyalılar osmanlı hilaliyle dalga geçmek amacıyla ay şeklinde çörekler yapmışlardır.
(bkz: croissant)
bir hitap şeklide olabilen nefis bir tatlı çörek.
*çınar pastanesinin şahane yaptığı çörek.
Bütün yıldızları hüp diye içine çekmiş, "tombik ay" kurabiyesi *
bayat bile olsa aç karına baya bir güzel gidiyormuş çöreğidir..

edit : aranızda soranlar olduğu için açıklama getirmek isterim.. hiç denemedim ama tok karına belki bu kadar güzel gitmeyebilir, üzerime gelmeyin..
mükemmel bir yiyecektir. rivayate göre hikayesi şu şekildedir: 1400-1500lü yıllar civarında, romanya'da geçer olay. bir gece, osmanlı akıncıları* bir romen şehrine baskın düzenliyip ne kadar mal varsa götürürler. şehir halkı bu durumdan o kadar çok tırsar ki, bir daha asla unutmamak ve ders almak için bütün fırıncılar o gece ellerinde kalan her şeyle bu ay şeklindeki çöreği pişirirler. tadından yinmez bir yiyecek olur çıkar. özellikle insan gibi yapanını bulursanız tadına doyamazsınız.

ayrıca tarifi*: 4.5 su bardağı un, 3 tatlı kaşığı toz maya (yerine 1 paket kabartma tozu da kullanılabilir), 1 paket vanilya, 200 gr margarin, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1/2 su bardağı ılık süt, 2 yumurta, 1/2 çay kaşığı tuz. bu malzemeleri bir kaba koyarak yoğurduktan sonra 20 dakika kadar üstü örtülü bir şekilde dinlendirin. o sırada 1 su bardağı çekilmiş badem ya da fındık, 2.5 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 su bardağı çekilmiş ceviz, 1,5 tatlı kaşığı tarçın ve 1 yumurta akını (sarısını üzerine sürmek için ayırın) iyice karıştırın. hamurlardan pinpon topu boyutunda koparıp merdane ile 12-15 cm lik daireler şeklinde açın. ortalarına hazırladığınız karışımdan koyup rulo yapın ve ay şekli verin. üzerlerine ayırdığınız yumurta akını sürün. fırını önceden 180 derecede ısıtın. üzerleri kızarana dek (yaklaşık 20~30 dakika) pişirin.
dileyen 3 küçük elmayı rendeleyip diğer iç malzemesiyle karıştırdıktan sonra, bu karışımı 15 dakika kısık ateşte pişirip elmalı ay çöreği de yapabilir.
çöreklerin kralı.
(bkz: ay çöreği)
bayatlarının sık sık ısıtılıp tekrar hayata kazandırıldığı çörek. pastaneler tarafından kakalanıyor bizlere bir bakıma.
bayatlamış pastane ürünlerinden yapılmış olduğunu bilmeme rağmen severek yediğim hilal şeklinde çörek. iç malzemesi bol tarçınlı yapılıp, üstüne kıyılmış ceviz, fındık yada susam atılabilmektedir.
(bkz: olsa da yesek)
asla hayır denmeyecek yiceklerden.
görsel
görsel
görsel
(bkz: ayçöreği ve denizyıldızı)
amerikan filmerinin vazgecilmezi.
arada krize girdiğim, sağlıksız ama nefis çörek..
en güzeli ortasından yemek olan çörektir.
Pastahanelerde arta kalan malzemelerin karıştırılması sonucunda meydana gelen muhteşem bileşim.Sunay Akın'ın kitabında anlattağına göre;Osmanlı Ordusu Viyana'yı hilal şeklinde kuşatmıştır,kış şartları ve dğer sebeblerden ötürü şehir alınamayınca,Viyanalılar bu başarılarını(!) gelecek nesillere aktarmak için hilal şeklinde olan ayçöreğini icat etmişlerdir.Bunu duyduktan sonra ayçöreğine bakışım değişti ama çok lezzetli,yapacak ir şey yok.
kenarları kıtır, ortası yumuşak, sokak simitçileri dahil her yerde bulabileciğiniz şahane çörek, evde yapmayı denedim, aynı lezzeti vermedi. içine ilginç ilginç yemiş de koyuyorlar, sanırım o bambaşka bir lezzez veriyor. bu işin sırrını öğreneceğiz bakalım.
ilk kez GATA'da tanıştığım, anneminde mükemmel yaptığı harika yiyecek.
gece gece özlenen kuruüzümlü , fındıklı , mis kokulu , sevimli ve iştah açıcı leziz yiyecek .
(bkz: aşk)
tadı sanki sabunlu, omomatikli gibi damakta leş bir tat bırakan çörek.

yinede yeniyor işte bazen.
Ankara Cebeci de Metin Aşiyan pastanesinde yapılanını başka yerde bulamayacağınız çörek.