bugün

batıyla olan rekabetin sinema endüstrisinde devam ettiğini gösteren hadise.
http://beyazperde.mynet.com/mesaj/233646
atom bombası elbette büyük bir yıkım oluşturmuştur, elbette insanların kalpleri üzüntü ve keder dolmuştur. ama atom bombası ve onun getirdiği yıkımın, korkunun ve çeşitli maddi-manevi etkinin uzakdoğu sinemasını fazlaca etkilemesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. japonlar tarihlerine bağlı diğer uzakdoğu milletleri gibi, ama japon sinemasında atom bombası veya ikinci dünya savaşı meselesini konu alan ya da bunlara değinen filmlerin oranı, kore'nin ayrılmasından ya da çin'in tarihi kahramanlarından daha az bir yer tutar. kanaatimce japon sinemasını asıl besleyen unsur "samuray" kültürüdür. kurosawa ustanın birçok klasik eseri ve diğer değerli sinemacıların filmlerinde asıl rastladığım şey buydu.

tarihin yakınlığı bakımından şu örneği vermeyi uygun görüyorum; kurosawa'nın 1952 filmi ikiru, ustanın genel filmlerinin aksine tarihi değil de filmin çekildiği yıllardaki bir hikayeyi anlatır ama burada savaşla ve bombayla alakalı neredeyse hiç sahne yoktur. haydi daha bağlı bir örnek verelim; 1988 yılının animasyonu hotaru no haka tamamen ikinci dünya savaşı'nı konu alır arka planında. burada da bombanın esamesi pek okunmaz.

sessizlik, hüzün vs. gibi unsurlar kim ki duk sinemasının temel unsurları, ama koreli sanatçının asıl ilham kaynağının da bu olduğunu sanmam. aslında savunulan argüman hakkında birkaç örnek verilse okuyucu da araştırıp kendisini geliştirme, varsa da örnek filmleri izleme imkânı bulur.

öte yandan, doğu her zaman sakin, iradeli, kanaatkar, içindeki yangınları dışarı vurmayan vs. dir. bu olguların sinemalarında da gözükmesi için bombaya pek gerek yok gibi duruyor. ki doğu, acısını veya sevincini pek dışa vurmaz aslında.

batı her zaman daha çok önümüze getirir bunları. ikinci dünya savaşı, vietnam gibi konularda yüzlerce holivud filmi vardır, biliyoruz.

ayrıca bahsi geçen unsurlar tamamen ingmar bergman sinemasında vardır. bergman sinemasındaki asıl karakterler de çoğu zaman münzevi, geçmişinden yarayan taşıyan, sanatçılardır (ya da sanatçı hassasiyetindeki insanlar). oysa ki bergman'ın ülkesi olan isveç'in pek savaşçı bir geçmişi yoktur.

son bir not: atom bombasının bir etkisi yoktur demiyorum, olmaması saçmadır zaten. bahsi geçtiği kadar mühim bir yeri yoktur diyorum.
(bkz: rhapsody in august)
(bkz: ağustosta rapsodi)