bugün

daha carpisma gerceklestirilmedigi icin korkulan karadelik riski hala devam eden deneydir, tirsmak isteyenler tirsmaya devam edebilir. gercek carpisma 21 ekimde gerceklestirilecektir. 10 eylulde yapilan sadece test surusuydu.
süperiletken kabloların* kullanılmış olduğu deneydir.insanın aklı almıyor.

http://upload.wikimedia.o.../CERN-cables-p1030764.jpg
milletin bedduasının tuttuğu deney. alın işte bozuldu ca'nım makina. mutlu musunuz şimdi? *
dünyayı anlayacaklarmış gülerim buna. tamam hadi dünyayı anlayacak kadar süper zekisiniz, dahisiniz ve bilgilisiniz. çok çalıştınız bu verileri almak ve bu makineyi yapmak için fakat kıytırık bir elektrik arızasını bile anca 2 ayda giderebiliyorsanız tükereyim sizin yüzünüze. koskoca evreni anlacaklar ama hala basit* elektrik arızası yapamızyorlar. çok komik ya.
http://img88.imageshack.u...98/8696863serk4833by4.jpg
konu: büyük sır, evrenin oluşumu
proje: compact muon solenoid
yer: isviçre cern laboratuarı
yerin 100m altında, 36 ülkeden 2000 den fazla fizikçinin yaklaşık 10 yıldır ortak çalıştığı proje.

atom çekirdeğinde bulunan proton adlı parçacıklar çok yüksek enerjiyle çarpıştırılacak ve meydana gelen enerji ile ortaya çıkacak parçacıkların evrenin işleyişindeki rolleri incelenecek.
yani evrenin başlangıcı olarak kabul edilen ve kur'an-ı kerim'de de bahsi geçen "büyük patlama" namıdiğer "big bang" in küçük * bir modeli gerçekleştirilecek.

büyük patlama ile oluşan enerjiden evrenin meydana gelişi kabulü ile yola çıkan bilim adamları, proje ile şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni parçacıkların yanısıra big bang ile oluşan parçacıkların yeniden açığa çıkmasını bekliyorlar.
atom, molekül ve canlı yapısının nasıl oluştuğuna dair gözlem fırsatını düşünsenize...
bir de, 'higgs' denilen, fizik modellerinin temelini oluşturan ve maddeye kütle özelliğini veren parçacığın da tekrar ortaya çıkarılması söz konusu...
evrenin yüzde 27'sini oluşturan ve 'karanlık madde' olarak tanımlanan enerji biçiminin kavranması söz konusu...

proje gerçekleşmeden insanlığa katkıda bulunmaya başladı bile.
şöyleki; deneyin gerçekleşebilmesi için geliştirilen dedektörler; hızlı iletişim sistemleri, çok daha yüksek kapasiteli bilgisayarların, süper iletkenlerin oluşturulmasında ve kanser terapisi alanında teknolojik-tıbbi gelişmelere sebep olacak.

tüm bunların yanısıra önemli olan elbette, millet/devlet olarak, yüzyılın projesinde var olabilmemiz, gözlemci olarak da olsa...
bu noktada, atlas projesindeki rolü ve türkiye'nin tam da cern'e kabulü çalışmaları esnasında, uçak kazasında kaybettiğimiz engin arık hoca'yı rahmetle anıyorum, kafamda soru işaretleriyle...

notumsu: -sa, -se ve -mış, -miş fikriyatımızı bırakıp pozitif ilimlerde bilgi sahibi ve söz sahibi olalım.
kiytiriktan 2 sonuc soylenip gecistirilecek deneydir. halbuse icerde ne kara delikler acilmis, ne zaman tunelleri portlemis, teleportlar, terminatorler girla giderken kutle muabbetiyle ilgili bir aciklama bir de kucuk kara deliklerin kuru temizleme sektorunde kullanilabilecegi soylenicek. isvicreli fake bilim adamlari lekenin uzerine kara delik surerken set arkasindaki asil bilim adamlari zaman kapisinin onunde, 3219 senesine gidip yenilikleri gorme firsatiyla, mö 219 yilina yanlarinda mikrodalga firinla gidip donemin tanrisi olma firsatini tartisiyor olucaklar.
onlarca.
yok yok binlerce profösörün ugrastigi deney.
peki ne oldu?
2007 baharinda demislerdi, olmadi. 2008´de altimiza micirdilar "sonunda olacak" dedik onu da bozdular.
bozulan alet de makinayi yaklasik -400°C ye getiren buz dolabi.

sebebi yine bizimkilere kakalanabilir.

+ rüstem getir lan bi kasa efes, bakalim -400°C de icince nasil oluyo?
- abi dur koyuyom.
+ koy koy!
- aha koydum.

+ rüstem!
- he abi?
+ kapiyi acmadan koyamadin mi lan?
- noldu ki abi?
+ makinaya koydun.
- evet biralari makinaya koydum.
+ lan makinanin a... koydun!
- nasil?
+ kapiyi acinca toz kacti, atomlar birbirlerini göremiyorlar.
- peki ya biralar?
+ birak biralari kasim ayina kadar iceriz.
bir sürü bilim adamının emek verdiği deneydir. buradaki bir sürü üç beş kişi değil yüzlerce kişidir.
(bkz: nerde çokluk orda bokluk)
(bkz: sahi bi deney vardı ne oldu)
mustafa erdoğan ve gülben ergen in şu andaki çocuklarının doğması için gece yaptıkları uğraş. sonunda atlas bebek olmuştur.
21 ekim 2008'de sonuçlanması gereken deneydi ama hala sonuçlanmadı galiba. kesin ekonomik kriz isviçre'yi de vurdu sonunda, deneyi rafa kaldırdılar.*
yani hiç girilmez şimdi uzun uzadıya da, adamlar neyi düşünüp, ne kadar da zamanda planlayıp, uygulayıp ve yine ne kadar zamanda bir şeylere ulaşmayı hedefliyor bu zamanda. ve bu zaman dilimi bir nesli dahi kapsayamayacak kadar geniş. günümüz bilimi böyle bir seviye... bu birikimi buraya getiren, emeği geçen herkese birden şükranlarımı sunasım geldi niyeyse.(sayamam lan; descartes, newton, einstein, cauchy, hilbert... oy anam!)
large hadron collider'ı kullanarak gerçekleştirilecek ilk yüksek enerjili parçacık çarpışmasının tahmini tarihi açıklanmıştır.

"The full ATLAS Experiment has been operational and taking cosmic ray data since September 2008, and high-energy collisions are scheduled for late summer 2009."

daha fazla bilgi;

http://atlas.ch/news/2008...aring-for-collisions.html

ayrıca "karadelik oluşacak, anamızı mikecek" diye yaygara koparıp daha makina çalıştırılır çalıştırılmaz dünyanın bu en önemli deneyini unutuveren felaket tellallarına da selam ettim.
yeni tarihe göre 2009 ekiminde parçacık çarpıştırılması gerçekleştirilecektir.

2010'a kadar da durmayacaktır.

ayrıntılı bilgi;

http://atlas.ch/news/2009...aring-for-collisions.html
hayatımıza heyecan katan deneydir. episode 2 - 3 - 4 olarak devamını beklemekteyiz.
(bkz: sen gelmez oldun)
yalan olmuş deneydir. aylardır yer altındalar. ne buldular? o kadar süre 100 kişiyi yer altına sok kömür bulur, linyit bulur, patates bulur.
parçacıklar çarpıştırılmaya başlanmıştır, her şey yolundadır.

http://atlas.ch/news/2009...-collisions-in-ATLAS.html

"ilk denemelerde, tünel içerisinde hızlandırılan proton demetlerinin enerjisinin 450 milyar elektron volttan 540 milyara yükseltildiğini, ancak yeni keşiflerin yapılması, evrenin, maddenin yapısındaki sırların ortaya konması için çok daha üst enerjilere ihtiyaç olduğunu belirten Gillies, "ilk keşifler muhtemelen gelecek yılın ilk yarısında yapılır" dedi.

Bu kapsamda ilk aşamada bu yıl içerisinde 1,2 tera volta (TeV- trilyon elektron volt) ulaşılacak. Bu da Cenevredeki hızlandırıcıyı dünyanın en güçlü parçacık çarpıştırıcısı haline getirecek. ABDde Chigacoda bulunan Familab hızlandırıcısı 1 TeV düzeyinde çalışıyor."

http://www.tumgazeteler.com/?a=5753273
gözle görülmeyen protonları ışık hızıyla çarpıştırıp o küçük alana yüksek enerji yaratıp evrenin ilk saniyelerinde olan bitene benzer ortam oluşturmak için yapılan eylem. karedelik oluşma ihtimali olsa bile o küçücük gözle görülmeyen bir alanda karadeliğin bize fazla zararı olmaz niteki karadelikler uzayda boşluklarda oluşurlar ve güneş gibi yıldızların milyonlarca yıl ısınmasıyla oluşur ve bu o kadar kolay değildir. ısınan yıldız merkezinde metal demir tarzı elementler toplar öyle bi zaman sonra o kada çok metal toplar ve o kadar çok sıkıştır bu metali ardından yoğunluğu yani kütlesi artar ve hacmi aşırı derecede küçülür. bundan sonra metafizik devreye girer ışığı bilgiyi ve herşeyi bükebilen bir delik açar. bu deiliğin nasıl çalıştığı tam olarak bilinmemektedir. bu deliğin merkezinde zamanın tam olarak duracağı söylenir.
dunya'nin onca problemi varken, kara miydi delik miydi derdine düsen bir grup bilimadaminin, "arap kinayi bol bulunca" tadinda parayi bol bularak: kanser, cevre, ekonomik denge gibisinden hayati konular yerine, kara delik gibi hayatimizin hangi alaninda, ne gibi ise yaracagi muallakta olan bir konuyu denemeleridir.

egitim cocukluktan baslar ve bilim adamligiyla son bulacak akademik kariyerin sonunda boyle ciddi kurumlarda gorev almak icin 6 bilemediniz 7 yasinizdan beri katiksiz bir tosak olmaniz ve deli gibi calismaniz gerekir.
iste bu yuzdendir ki, belli bilimsel kurumlarda gorev alan, soz sahibi olan insanlarin sosyal taraflari hep zayif kalmis, empati guduleri de zerre gelismemistir.

bana pragmatist diyeceklere de sorumu simdiden soruyorum,
kara deligin varligini bilmeden gecirdigin gunler mi daha zor, sifonun varligini bilmedigin gunler mi?

toplumcuyum arkadasim, halka acil olarak yaramayan bilimin icine tukurur, melih baskana da saygilarimi gonderirim.
(A Toroidal LHC ApparatuS) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) 10 Eylül 2008'de deneyine başlanmış olan LHC hızlandırıcısında kurulan altı deneyden biridir. Diğerleri CMS deneyi, LHCb deneyi, LHCf deneyi Alice deneyi ve Totem deneyi'dir. ATLAS ve CMS genel amaçlı, LHCb b-fiziği üzerine, LHCf deneyi astroparçacıklar (kozmik ışın) fiziği, Alice ağır iyon fiziği ve Totem ise toplam tesir kesiti ölçümü üzerinedir.

Deneyin göbeğinde proton demetleri çarpıştıkları zaman, farklı enerjilerde birçok temel parçacığın ortaya çıkması beklenmektedir. ATLAS deneyi şimdiye dek gözlenmiş veya gözlenmemiş birçok parçacığı izlerini, enerjilerini, momentumlarını ölçecek şekilde genel amaçlı olarak tasarlanmıştır. LHC nin çarpışma enerjisi olan 14 TeV ve ışınlığı olan 1034 p/cm²/s daha önce ki deneylerde ulaşılmamış özelliklerdir. Bu zor şartlar, ATLAS deneyini şimdiye dek yapılmış bütün parçacık fiziği deneyleri arasında en büyüğü ve en karmaşığı olmaya itmiştir.

Deneylere büyük medya ve bilim dünyasının ilgisi dünyanın sonu kehanetleri arasında başlandı (2008). Lakin gerçekleşen aksilikler ve kazalar sonucu 2009 yılının neredeyse tamamı deney aletinin tamiratlarıyla geçti. ATLAS deneyi, 2012 yılı temmuz ayında CMS ile brlikte Higgs Bozonunun gözlemlendiği iki LHC deneyinden biri olarak tarihe geçti. Süpersimetrik parçacıklara dair anlamlı bilgilerin toplanması için bir süre daha bekleneceği tahmin edilmektedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/ATLAS_deneyi
güncel Önemli Başlıklar