bugün

sözlükte görülen bir noktadır aziz dostlar bu. inanan insan nasıl inanır? sorsan cevapları birbirne benzer ama aslında herkesin inancı ayrıdır. yani aynı dine mensup olduğunu iddia eden kişilerin bile inançları değişiktir. kimi ilahı kaynaklarda kendine kanıt arar, kimi buna ihtiyaç duymaz kiminin ise umrunda değildir, kimisi hiç düşünmemeiştir bile neden neye inandığını, kimi insansa huzuru bulur dinde, kimi insan aksi halde yaşamanın anlamsız olacağından inanmaya mecbur hisseder kendini, kimi insanın ne düşündüğünü ise bilemezsiniz çünkü sizde bir insansınızdır ve o ise ayrı bir insan.
inanmayan içinse durum çok farklı değildir, herkesin inanmamak için kişisel nedenleri vardır. bu durumda bu sayılan iki tür insanın birbirini anlaması mümkün müdür? kesin bir şey söylemek mümkün değildir. "belirsizlik değil, kesinliktir insanı delirten"*. anlayabilir de anlamayabilir de. bilemezsiniz kesin olarak. ama sözlükte konuşanlar birbirlerini anlayamayanlardır.
inançlı, bundan sonra teist diyeceğim, bir atesitin günahkar olduğunu ileri sürer ki kendine göre haksız değildir. ateist ise tesitin ... nazik olmaya çalışıyorum ama budala olduğunu düşünür.
teist der ki; etrafına bak bre deyyus, bunlar nerden geliyor diye sor kendine.
ateist der ki; etrafına bak bre deyyus, bunlar yıldız tozundan geliyor hep vardı.

teist der ki; eğer ki herşey bir tesadüfse neden bu kadar farklıyız diğer varlıklardan.
ateist der ki; bu da bir ihtimal sonucu oluşmuş bir evrimdir, sen de omurgalısın eşek de nerden gelir bu benzerlik?

teist der ki; hepimiz tanrının kuluyuz, varlığımızın bir amacı vardır.
ateist der ki; biz canlıyız, bir ihtimal sonucu oluştuk... amacımızsa yoktur sadece yaşıyoruz.
teist cevap verir; buna inanıyorsan yaşasan ne fark eder ölsen ne fark eder?
ateist cevap veremez kendi dediğini tekrarlar, ama haksız olduğuna inandığından değil bildikleri bu kadar olduğundan.

ateist sorar; yani hiç görmediğimiz varlığına dair bir kanıt olmayan yaratıcı her şeyi yarattı ve bizi saldı sınıyor buna nasıl inanırsın?
teist cevaplar; sen asıl durup duruken canlının tesadüfen oluşup yine tesadüfen insana evrimleştitiğine nasıl inanırsın?

bu dialoglar uzun sürer azizim, ama sonuca varamaz çünkü 2 taraf hayata tamamen farklı anlamlar yükler. evet hayata, yani var olan her varlığa, her duruma. bu bakış açılarıyla bir anlaşma sağlanması zaten ne kadar mümkündür?
ateizm de bir düşünce sistemidir. neden anlaşılamıyor, neden bu kadar yükleniliyor anlamak zor. inanmak kadar inanmamakta gayet doğal. insan ol önce.

edit: yav eksilemeyin ben inanıyorum. ama insanları düşüncelerinden dolayı yargılamıyorum sadece, dedim ya, insan olmaktır en önce.
ateizme göre göre inançı olmak nasıl anlaşılmazsa, inançlılara göre de ateizm anlaşılmazdır. adı üzerinde inanç kişiye özgü bir değerdir. ve unutulmamalıdır ki inançsızlıkta bir inançtır.
" bir rivayete göre " diyerek başlanmaz ateizm de. gaipten gelen şeylere yer yoktur.
"allah inancını anlayabiliyor musunuz siz?" diye sorarlar adama.

(bkz: at gözlüğü ile dünyaya bakmak)
ateizmin anlaşılamamasının nedeni insanoğlunun doğasına ters olmasıdır.
kapasite meselesidir.

nasıl yemek yemesi gerektiğinden, nasıl sıçması gerektigine, nasıl yaşaması gerektiğinden, nasıl ölmesi gerektiğine kadar sürekli bir takım tariflere, emirlere ihtiyaç duyan sürü mensupları, kendilerini güdecek bir çoban olmadan nefes almayı dahi tahayyül edemezler. o yüzden ateizm korkutucu ve anlamsız gelir kendilerine. zaten anlamadıkları her şeyden korkarlar ve taparlar.

"iyi bir insan olmalıyım çünkü dinim öyle emrediyor" diyen şuursuzdan ne beklenebilir ki? iyi olmaya çabalamak için insan kimliği yetmiyor mu tek başına? illa üstün bir varlığın tehdidi, yaptırımı mı gerekiyor? maalesef bazı büyükbaşlar için, evet!

(bkz: ateizmin anlaşılamaması)
(bkz: sen neyi anlıyosun onu bi söyle bana)
Sormazlar mı insana sana sıçmayı gökteki yıldızlar mı öğretti? seks'i ormanda yürürken kıçına batan dal parçası mı öğretti? diye.
kolaycılığının getirdiği korkuyla yüzleşmemek için çevresinden duyduğu en basit teamülleri alıp düşünce adı altında satmaya çalışan malavurumcu bireylere inanılması absürd olandır.
var olan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir düşünce akımıdır..
(bkz: atletizmin anlaşılamaması) *
(bkz: taze ateist gencin feryadı)
güncel Önemli Başlıklar