bugün

güzel şeyler bunlar.
çünkü gerçek hayatta fikirlerinizin ve hitap becerinizin yetersiz kaldığını görüp fiziksel temasa(kavga)girişiyorsunuz.

(bkz: hani hoşgörü diniydi)
toplumda geçerli olan din anlayışlarından birini seçmeyen kişi düşünceleri.

ayrıca;
--spoiler--
gerçek hayatta düşüncelerini itiraf edemediklerinden sanal alemi seçmişler
--spoiler--

itiraf edemediklerinden!

bir insan toplumunun genelinin inandığı bir olguya, diğerleri gibi iman etmemişse ve bunu söylemenin sonuçlarından korkuyorsa , kişide değil, toplumun inanış şeklinde bir sıkıntı var demektir.

misal; baskı
ateizm boktur. diğerleride onun laciverti.
Bir şeyin varlığını, yokluğunu ve kimsenin cevabını bilemeyeceği soruya hüküm vermeyen zihniyetlerin bütünüdür. Soruyu boş bırakarak yanlışın doğruyu götürmemesini hedefleyen hınzır kimseler olduklarından agnostikleri birazcık rahatsız edici buluyorum. Söyleyin lan ne düşünüyorsanız diyerek bu satırları okuyanlara mesajımı vermek istiyorum, zira 70 milyon bizi izliyor.
ateizm "tanri yok", deizm "tanri var ama dinler yok", agnostisizm "ya varsa?" der.
aydın olmanın şartlarıdır.
ilk önce deisttir herkes sonra agnostik olurlar. agnostiklerse zamanla ateist olur. tabi tam tersi bir döngü de gözlenebilir. ateist olarak başlar kişi yola daha sonra agnostik olur ve en sonunda da gerçeği anlamış hidayete ermiş deistimiz kullanıma hazırdır.
aralarında malumunuz olarak ateizmin en fazla öne çıktığı üçlü. bu konuya girenlerin sayısının fazlalığı sebebiyle şimdilik ateizme girmeyi fazlalık olarak görüp gerek duymuyorum. hakkında bulabileceğiniz bir sürü doğru bilgi orada ya da burada zaten mevcut. peki ya deizm ve agnostisizm aslen ve kısaca nedir, ben biraz buna değineceğim.

deizm bildiğimiz üzere yaradancılık manasına gelen bir kelime olup tüm dinleri reddeden ve bir tanrı inancına sahip kişilerdir. peki nasıl oluyor da tanrıya inanan biri tüm dinleri reddediyor diyebilirsiniz, bunu da açıklayalım. deistler, tanrıya herhangi bir yazılı metin, indirilmiş vahiy, gökyüzünde dolaşan melekler yahut peygamberler vs.. vasıtasıyla ulaşmak ve onu anlamaya çalışmak yerine ona doğrudan akıl ile ulaşabileceğini ve onun ancak bu şekilde anlaşılabileceğini savunur. buradaki tanrı ifadesi tamamen basit ve etkisiz elaman benzeri bir ifade olup evreni başlatan yaratıcı bir güç sıfatına sahip onu ve içindeki her şeyi sonradan kendi haline bırakarak insanların gerçekliği akıl yoluyla keşfetmelerini bekleyen bir varlık ya da şey olarak ifade edilebilir.

deist ünlülere örnek verecek olursak: isaac newton, john locke, jules verne, leonardo da vinci, max planck, neil armstrong, abraham lincoln, benjamin franklin, voltaire, hüseyin nihal atsız, alexander pope, ernest rutherford, Gottfried Leibniz, cicero, napoleon bonaparte, victor hugo gibi önemli isimlerdir.

peki ya agnostisizm de neyin nesidir? biraz da buna gelelim. agnostisizm, kısaca bilinmezcilik ya da diğer bir değişle bilinemezcilik manasına gelip tanrının ve evrenin tam anlamıyla ne olup nasıl meydana geldiğinin yine tam anlamıyla bilinemeyeceğini savunan görüştür. bu görüşü biraz daha iyi anlayabilmek adına zıttı bir inanış biçimi olan gnostisizm inancı da incelenebilir. agnostisizm kendi içinde zayıf agnostisizm ve güçlü agnostisizm olmak üzere ikiye ayrılır. zayıf agnostisizme göre, tanrı veya evren hakkında hiçbir bilgimiz yoktur fakat bu bilinebilir bir gerçekliktir. güçlü agnostisizme göre ise tanrı ve evren hiçbir şekilde sonsuza dek bilinemeyecek olan bir gerçekliktir.

bilinen ünlü agnostiklere örnek verecek olursak: albert einstein, bill gates, marie curie, nikola tesla, charles darwin, immanuel kant, charlie chaplin, epikür, carl sagan, neil degrasse tyson, franz schubert, albert camus, franz kafka, irvin d. yalom, mark twain, bertrand russell, wilhelm reich, lale mansur, brad pitt, monica belluci ve sting gibi önemli isimlerdir.

gördüğümüz üzere iki farklı görüşün de bir çok önemli ve hiç de azımsanmayacak sayıda savunucusu mevcut. peki doğru olan hangisi? bu soru bu entrynin konusunu aşar, o yüzden şimdilik burada bitirelim iyisi mi.

hakkında görsel olarak destekleyici nitelikte bir kaç video da eklemeden olmaz sanırım:

https://www.youtube.com/watch?v=JRqXiQm_INw

https://www.youtube.com/watch?v=TXbvoenPfdE

bu görüşlere farklı perspektiflerden bakmak adına kendiniz de farklı görüşleri okuyup farklı videoları izleyebilirsiniz. şunu unutmamak gerekir ki merak ve bilgiye ulaşmak için çaba sarfetmek çok önemlidir. var olana tek bir pencereden bakmak ve aklınıza saygısızlık ederek onu kullanmayıp sadece elinize tutuşturulan bir kitapla yetinmek ise hiçbir zaman iyi değildir.
agnostisizmin açık ara en mantıklı olduğu üçlüdür.