bugün

Neye göre, kime göre? Camide Suriyeli siken imam mı, kilisede çocuklara tecavüz eden rahip mi yoksa ezan okunurken yanındaki inanan insanlara saygısından içtiği rakıyı yarım bırakıp ezanın bitmesini bekleyen ateist mi daha ahlaklıdır?
ahlak tecrübeye dayanır. insan ahlaklı olmayı zamanla öğrenir. dinler bu tecrübeleri kesin kurallara bağlamış yapılardır. insanlar dinsiz yaşayabilir ama ahlaksız (toplumsal fayda nedeniyle mecburiyetten) yaşayamaz. o nedenle ahlak dinden önce gelir.
Ahlak evrensel değildir. Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa en namussuz en ahlaksız odur.
temellendiremez denen şeyi binlerce yıl evvel temellendirmiş zaten. örneğin; başkasına ait bir şeyi almaya kalkarsan kaos çıkar, bu da toplum içinde düzenleme ihtiyacı doğurur. bu tip örneklemeleri çoğaltabilirsin. yani ahlak dediğin şeyi insanlık kendi oluşturmuştur, bu kaçınılmazdı. insanların ahlak tanımlamaları zaten olduğu, oluştuğu için tanrının gönderdiği iddia edilen kitaplara da bu ahlaki tanımlamaları yerleştirmişlerdir ki toplum nezdinde kabul görebilsinler. yoksa zaten bir an için tanrının varlığını kabul etsek bile 'tanrı neden ahlaklı olsun' gibi sorular gelir akla. yani ahlak dediğimiz şey insana mahsus bir şey, olası bir tanrıya değil.