bugün

söndürdüğü izmaritler küllükten adeta kapışılarak alınır ve hatıra olarak saklanırdı...
en hasta zamanında doktor kontrolünde günde 50 taneye izin varmış

(bkz: atam ne yaptın sen).
''o zamanlar sigaranın zararlı olmadığı tam tersi nefes açtığının ve faydalı olduğunun zannedildiği gerçeği'' hesaba katılırsa yadırganmaması gereken durumdur..

sigaranın zararları 70'li yıllardan sonra yapılan plasebo kontrollü bilimsel araştırmalarda ve hastane anketlerinde ortaya çıkmıştır ilk kez..
ne biz nede bir başkası atatürkün neden sigara içtiği konusunda kesin bir yargıya varamayız. aynı şekilde içtiği rakıyada karışamayız. bunlar o yüce insanın o zamanlar tek vakit öldürebildiği ve biraz kendini rahatlattığı düşündüğü şeylerdi.zira devlet kurmak sıfırdan bir yönetim biçimi kurmak normal zekaya sahip bir insanın yapabileceği işler değildi. zararlımıydı? evet. keşke o kadar çok içmeseydin atam senin gidişin bu kadar erken olmamalıydı. ama allah seni yanına almak istedi. hayatımda en çok istediğim şeylerden birisi onun masasında sessizce oturup rakı, sigara içişini izlemektir. lakin dediğim gibi kendiside bu alışkanlıkların kötü olduğunu biliyordu...
o zamanlar sigara zammının olmadığını kestirebildiğimiz bir durumdur.
bir başka örnek olarak padişah vahdettin'de de olduğu gibi o zamanlar (zararlarının da bugünkü gibi bilinmemesine bağlı olarak) bugüne kıyasla pek yaygın olan bir tiryakilik hali.
Asaleti yeter.
Çomarsavar sözü.
asalet ve asillik...
1930'lu yıllarının istanbul boğazında atatürk sigara içiyor;


not: insanların ata'ya olan sevgisini izdihamdan yan yatan vapurdan anlayabilirsiniz...
insanlara kötü örnek olmuştur.
gayet normaldir.
O kadar stresin altında gayet normal karşıladığım durum.
güncel Önemli Başlıklar