bugün

(bkz: atatürk ün cenaze namazı camide kılınmadı)
bunu söyleyene " ya nerde kılındı lan gerizekalı " diyesimi getiren tümcedir.
olsa da olmasa da Atatürk'ü kimsenin gözünde değiştirmeyecek durum.
(bkz: camide kilinmasi şart midur)
(bkz: camiden başka bir yerde cenaze namazı kılınmaması)
ata'nın cenaze namazının kılınması laikliğe aykırı. evet bu söz dönemin cumhurbaşkanı olan ismet inönü tarafından edilmiştir. inanmayanlar dönemin başbakanı celal bayar'ın günlüklerinden okuyabilir.
hakkında oturup tartışanların bile tam olarak neyi tartıştıklarını bilmediğini düşündüğüm iddia. camide kılındı, sokakta kılındı, veya hiç kılınmadı. ee? derdimiz nedir tam olarak? bunlar mıdır atatürk deyince türk gencinin aklına gelmesi gerekenler? yazık...
(bkz: o zaman yaptıkları geçersiz oluyor desene)*
(bkz: so what)

tanim: "camide kilinsaydi gidecek miydin" durumudur.
(bkz: cenaze namazı cami önünde kılınır)
günümüzde adına hala fatiha okuyanların sayısının binlerce kişi olması, ardından herdaim allah razı olsun denilmesi ve çoğumuzun idolü olmasını değiştiremeyecek olay. yazık ki dinin sadece şekilciliğine takılmış olan kesim, halen bu tür basit ve gereksiz anlatımlarla var olduklarını sanıyorlar.
her ne olursa olsun vatana bu denli hizmet veren bir insanın ( atamızın ) ardından hatırlamamız gereken cenaze namazı değil, yaptıkları olmalı.
bir avuç yobaz, örümcek kafalı insanımsıların ortalığı karıştırmak için bi taraflarından uydurduğu olay.
bu önerme yapılırken dikkat çekmek istenen nokta, yani "can alıcı noktası" neresi? "atatürk'ün cenaze namazının kılınmadığı" mı? yoksa "atatürk'ün cenaze namazının camide kılınmadığı" mı ? eğer bunu diyen zevatın dikkat çekmek istediği husus sadece ulu önderin "cenaze namazının kılınmadığı" ise, bakın şurada şöyle bir şeyler var:

"Cenaze namazının bir camide kılınıp kılınmama yolunda dinen ne gerektiği konusunda, Makbule Atadan Hanımefendi Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak'a danıştı, ilahiyat Fakültesi kelam ilmi ve islam Felsefesi ordinaryüs Profesörlerinden Mehmed Şerafettin Yaltkaya'nın fikri alındı. Din alimi, cenaze namazlarının muhakkak camilerde kılınması yolunda kesin bir kayıt olmadığını bildirmiş ve daha çok makam, kıdem ve selahiyeti olarak, bir de Diyanet işleri Başkanlığı'nın görüşlerinin alınmasını tavsiye etmiştir.
Bunun üzerine Diyanet işleri Başkanı Mehmed Rıfat Börekçi'nin fikri sorulmuştur. Milli Mücadelenin meşruiyetine dair Anadolu Uleması fetvasına, ilk imza koyan din adamı, "O'nun cenaze namazı, tertemiz hale getirdiği bütün vatanda, bu farizanın yerine getirilebildiği her yerde kılınabilir" fetvasını vermiştir.

Atatürk'ün cenaze namazını, Diyanet işleri Başkanlığı yapan, Ord. Prof. Mehmet Şerafettin Yaltkaya kıldırmıştır."

kaynak:http://www.ataturk.net/ata/namaz.html

eğer işaret edilen nokta gazi paşa'nın cenaze namazının "cami"de kılınmadığı ise, o zaman önerme sahiplerine acımaktan başka elden bir şey gelmez maalesef. zira cami, insanoğlunun yaptığı bir yapıdır ve amacı çevresindeki insanları bir çatı altında toplayıp, cemaatle kılınan namazların kılınmasına uygun ortam sağlamaktır.aslında caminin mescitten farkıda tam olarak buradadır.mescitde cuma namazı gibi cemaatle kılınması gereken namazlar kılın(a)maz. çünkü sadece içinde bulunduğu kurum/kuruluş/binada yaşayan/çalışan insanların kullanımına açıktır.topluluğun cemaat olabilmesi için gerek şart ise, topluluğa isteyen her kişinin girebilmesidir(konuyla alakalı değil diye diğer şartları yazmıyorum ). cami eskidiğinde yıkılır, yenisi yapılır.hal böyleyken insanoğlunun yaptığı bir binaya bu derece kutsallık kazandırmak cehalet yahut art niyetle olur.

düzenleme: tırnak işaretlerindeki hata .
önemli olan nerede kılındığı değil kılınış biçimi diye dikkat çekilecek olay.
cenaze namazı kılınmasa da, müslüman olmadığı iddia edilse bile, hatta kafir olduğu iddia edilse bile yeri cennet olması mutlak kişilerdendir.

sırf bu ülkeyi kurtuluş savaşında yüreklendirdiği,yönettiği için. şayet olmasaydı müslümanlık, islam kalır mıydı? camilerden köpek uluması geldiği günleri unuttu bazıları şimdi kendileri uluyor çarşıda pazarda.
Ümmet düşmanı bazı faşist soysuzların körü körüne çemkirerek karşılık verdiği söylem. Kaldıki cenaze namazı herhangi bir caminin avlusunda kılınmalıdır diye bir kural yok. Yani hararetle ve hakaretle karşılık verilmemesi gerekir böyle bir şeye. *
ulus düşmanı ümmet soysuzlarının sözde bir suçlama olarak dayattıkları geyik muhabbeti. velev ki ata'nın cenaze namazı hiç kılınmamış olsun, ne farkeder? namazı kılınanlar sizler gibi embesil oluyorsa bizler almayalım.
pekala atatürk`ün kendi isteği ile de olmuş olabilir bu durum. yani kişinin kendi inanç ve doğruları ekseninde seçim şansı vardır. hele ki bu zat bir ülke kurucusu ve ülke için çok şey ifade eden biriyse tartışılmaz bile. önemli olan bu dünyadan göçüp giden biri ardından okunacak fatiha ve üzüntü betimlemeleridir o kadar.
giden, gitmiştir: gerisi teferruat.
"eee noolmuş" denilesi hede. cenaze namazı da kılınmayabilirdi. çok mu önemli? kaldı ki atatürk, amerikalı bir gazeteciyle yaptığı bir reportajda hiç bir dine inanmadığını defalarca beyan etmiştir(*). ama tabii bizim halkımız o devirde bu kadar objektif bakamazdı olaylara. düşman ilan ederlerdi mustafa kemal'i. hoş, şimdi de bir şey değişmedi ya...

(*) kaynak: Andrew Mango, Atatürk
şaşılacak bir şey yok. ''arapların dini'' ne inanmayan birsinin cami de cenaze namazının kılınmaması da gayet normaldir.
ya iste bakin, nasil da adim adim, neleri tartisir hale getirdiler! sonra demokrasi'nin geregi bunlar. demokrasi! ataturk'un fikirlerini tartismak yerine, cenaze namazinin yazmak, haber yapmak ve yorumlamak...

Nerde kilindiysa kilindi. kime, ne onemi var? Biz turkiye'de yasiyoruz, turkiye islam cumhuriyeti'nde degil ki. bu memlekette, ateisti var, samani var, hristiyani var, alevisi var, var oglu var. Bunu tartismaya acarken, kimlerin incitildiginin farkinda misiniz? bu insanlar demez mi? demekki benim ulkeye hizmet etme hakkim yok! ata'nin bile hala rakisina, cenazesine dil uzatan bana neler yapmaz diye?

Bravo! Tebrikler!

Atam ayrica siroz'dan oldu! bir nevi raki'dan! adam boyle bir milleti adam edecem derken, icmesinde ne yapsin! 2 muhalefet partisi kuruldu, birisinde seyh sait digerinde mememen olayi! *

Cenaze namazidan haber yapacaginiza, siz yapilamayan toprak reformundan haber yapildigini, konusuldugunu, konusunun bir kez acildigi gordunuz mu? hayir!

Atam sen rahat uyu! biz kilinmadiysa da, sana o kadar cok duaciyiz ki, allah katinda yerin bambaskadir. *
son derece normaldir. hic bir cenaze namazı camide kılınmaz. cami avlusu mezarlık vs yerlerde kılınır. atatürk gibi bir liderinkide güvenlik önlemi olması için dolmabahce sarayında kılınmıstır. zaten cenaze namazları için mekan farkı yoktur. imam cenaze cemaat üclüsünün olustuğu heryerde kılınabilir.
"Atatürk' ün cenaze namazı 19 Kasım 1938 sabahı saat sekizi on geçe Dolmabahçe Sarayı' nda kılındı. Cenaze her hangi bir camiye götürülmedi. imamlığı o dönemin Diyanet işleri Başkanı Prof. Şerefeddin Yaltkaya yaptı.

Namaz Allahu ekber yerine Türkçe Tanrı uludur sözleriyle başladı ve selâmlar Esselâmu aleykumyerine yine Türkçe olarak Esenlik üzerinize olsun şeklinde verildi.

Tam dört dakika süren namazdan sonra tabut generaller tarafından sarayın avlusuna çıkartılıp top arabasına yerleştirildi."

kaynak:turandursun.com
(bkz: oradaydım belgeseli)