bugün

orta çağda yaşamıştır.
tipi kayık, saç sakal birbirine karışmış halde dolaşan, sıfatı meymenetsiz kişilere yapılan yakıştırma.
tipi bozuk kimse.
genellikle saçı sakalı birbirine karışmış erkekler için kullanılır.ayrıca her yörede sevilmeyen başka yörenin insanına da verilen isimdir.
babaların damat adayı için kullandıkları kelimedir.
cennet mahallesi sakinleri

kız yakup mahallesi
kamberler
beyazıt mahallesi
sulukule
edirne ve izmirin bir kısmı
(bkz: at hırsızı banuş)
(bkz: bisiklet hırsızıları)
sabaha karşı evine gelen babanın, 16 yaşındaki oğlunu balkonda bir adamla gördüğü zaman söyleyeceği sözdür.
-oglum o kim
+hırsız
-at hırsızı
otomobil hirsizlarinin atasi olan kişiler için kullanilan tabir.
temiz iş. atı sırtına alıp çalmıyorsun ki. o seni sırtına alıyor sen de bi keyif sigarası yakıp dıgıdık dıgıdık çalıyorsun salak atı, diycem ama sanki atın da çok umrunda yani...
at çalan kimse.
Orta Asya'da yaşayan türkler için atların ne kadar önemli olduğu düşünülünce küfür olarak kullanılan bir söz olmasını yadırgayamayacağımız deyiş.
yerini araba hırsızına bırakmış olan sürekli çirkin benzetmesi yapılan kişi.
üç kağıtçıdan, düzenbazdan, dolandırıcıdan bir kademe daha üstün olarak lanse edilen söylem. zati kulağada öyle geliyor.
(bkz: ali eren beşerler)
(bkz: atsizcilar com)
(bkz: ferhat güzel)

tanım at çalan hırsız. ferhat ile alakası ünlüler çiftliğine dayanır.
Sac sakal birakan benim gibi adamlara "papaza benzemissin"den cok daha basarili yerli benzetme tipi.
osmanlı zamanında çerkesler için kullanılan tabir.
19. yüzyıl'da abd'de vahşi batıya açılan göç dalgası sırasında türemiş bir hakaret. o dönemde kendisine yaşama alanı bulabilmek için batıya göç eden ve buldukları en uygun yeri çiftleyerek orada bir yuva kurmaya çabalayan yoksun kitlenin her şeyi atlarıydı. atı olmayan bir aile için hayat imkansıza yakın derecede zordu. bu dönemde bu ailelerin atlarını çalan haydutlar yapılabilecek en adice şeyi yapmış olduklarından at hırsızı terimi o dönemde edilebilecek hakaretlerin en büyüğü sayılırdı. hukuken de at hırsızlığının cezası ölümdü. ilgiçtir, bu dönemin üzerinden çok uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen teksas'ta at hırsızlığının cezası hala idamdır.
onlarca kaliteli girdi yazmasına rağmen hala yazarlığı onaylanmayan çaylak. hayır anlamıyorum "ak", "aq" yazanlar yazar oluyor bu arkadaşı(mı)n neyi eksik?
saçı sakalına karışmış olarak dolaşan felsefe öğrencisine takılan lakap. boş zamanlarında çay bardağından şarap içer, sahilde ateş yaktığı için de nezarete uğrar. kahvaltı için poğaça almaya gittiği köy fırınındaki suratsız fırıncı yüzünden güne ezik başlar. her şeye rağmen dilinden türkü eksik olmaz.
eski dilde hakaret, kötü söz.
atlara karşı büyük saygısızlık ettiğimi söyleyen yazar. oysa asıl kendisidir bu.

(bkz: at hırsızı/#5470433)