bugün

hemen hemen hepimizin bir dönem (bkz: rahle)sinden geçtiğimiz ve sanırım bazılarımızın hala içinde olduğu (gbkz: okul), (gbkz: dershane) yılları ve sonrasındaki (bkz: sınav) zamanı, sistem sayesinde çoğunluk olarak karşımıza çıkan soruların başlama kelimeleridir. anlam olarak; "şimdi sana 5 adet seçenek sunacağım oku bak biliyorsan doğrudan işaretle, bilmiyorsan şansını eleyerek dene" imasını beynimize nakşeden; seçenekler çoğaldıkça bilinen ve emin olunandan uzaklaştıran yine de bu haline rağmen direkt olarak uygulanan yazılı ve sözlü (bkz: sınav)lardan daha çekici gelen, zaman kazandırdığı düşünülen (bkz: çoktan seçmeli) soruların girizgahıdır.
aşağıdakilerden hangisi yukardadır?
a)hepsi.
b)en alttaki.
c)en üstteki.
d)yok öle bişi.
e)böyle sorular sorma a.q .
doğrudur veya yanlıştır gibi yüklemlerle bitirilesi soru kalıbıdır.
dört şıklı bir soru için düşünmeden de cevap verebilirsiniz.şansınız % 25 tir.
cevabı çoktan seçmeli bir sorunun önüne gelir. belki de önüne gelmez sorunun içindedir. neyse.. bu ifadeden bahsetme sebebim hayatta en çok gördüğüm şey oluşudur. en çok okuduğum iki kelime: ^aşağıdakilerden^ ^hangisi^. adımı soyadımı falanımı filanımı, yani kendime ait şeyleri bile bu iki kelimeden az görmüşümdür.

ek: bu bir eleştiri değildir. hani sınav sistemi falan ösym şunu bunu ye demiyorum. ben memnunum sistemden. keşke her sınav test olsa. *
bir neslin ömrünü yemiş ve çürütmüş soru kalıbı. beraber büyüdük desek yeridir.
Sonu belirsiz bir soru cümlesidir. Değişik şekillerde doldurulabilir. Misal:

Aşağıdakilerden hangisi bir ankettir?
klişe test sözü. kişiyi a), b), c), d), e) seçeneklerinden birini seçmeye yönlendiren söz.