bugün

seçilme hakkına yalnızca soyluların sahip olduğu ve siyasal-ekonomik gücü elinde bulundurdukları yönetim şeklidir.

ayrıca;
(bkz: oligarşi)
bir zamanların atinası...
milattan öncesine göre çok gelişmiş bir yönetim. nitekim eski yunanda rastlanmaktadır.
gerekli (bkz: oligarşi)
veraset yoluyla gelen bir hukumdarın devlet baskani olması yerine, devlet baskani'nin belirli ve seckin bir grup tarafindan secilmesi. bazilari bu gruba senato diyorlar.
ilk halife ebu-bekir'in eshab-i kiram'ın çoğunluğu (devrin cumhuru)tarafından seçilmesi buna ornektir. eskiden ingiltere'de lordlar kamarasi,roma'da senato, 1960 darbesinden sonra turkiye'de kurulan senato(aydin kesim halen senato kurulmasi gerektigini, bazi seylerin halka birakilamayacagini iddia ediyor.) benzer orneklerdir.
şimdilerde köylülerin başkaldırıp yönetime geldiği türkiye cumhuriyeti örnek olabilir. bazı soylular benim oyum çobanla bir mi olacak deyip duruyor, bazıları da bu adam benim cumhurbaşkanım değil, benim başbakanım değil diyor. ama ellerinde eski roma'nın ordusu yok artık.

(bkz: spartaküs)
çobanla soylu insanların oylarının bir olmama durumu.

bence bizim ülkeye de getirelim bu yönetim şeklini mesela benimle siyaset eğitimi almış, ekonomik bilgisi olan, insan psikolojisinden anlayan bir kişinin oyu bir olmasın. eğitilmiş kişiler seçsin iktidarı. beyni olmayan oy vermesin.
toplumun geleceğiyle ilgili kararlarda seçim hakkının ''belirli bir gruba'' ait olmasını öngören sistemdir.

buradaki ''belirli bir grup'' sanılanın aksine zengin olsun da nasıl olursa olsun değildir.
eğitim seviyesi yüksek, sosyokültürel açıdan kendini geliştirmiş kişilerin seçimidir.

aristokratik cumhuriyet anlayışına göre toplumun karar tayini oldukça önemli bir olaydır. ve olayları doğru yorumlama yetisine sahip olamayan, gerekli tarih ve siyaset biliminden yoksun kimseler toplumu istemeyerek de olsa felakete sürükleyebilirler.

bu nedenle bu ciddi işi sadece kendini geliştirmiş kişilere vermek gerekir aristokratik cumhuriyete göre.