bugün

mustafa kemal in cenazesinin bulunduğu anıtkabir'in ne kadar paraya mal olduğudur.

40 milyon türk lirasına mal olduğu söyleniyor. 2. dünya savaşı ve soğuk savaş yıllarında millet açlıktan kırılırken o kadar paranın anıtkabire yatırılması ilginçtir.

ama yok ya kemalistler çok mütevazi insanlardır. türkiye de her 1000 m2 ye bir atatürk büstü düşer. heykellerin yanında çeşme felan yapında millet faydalansın bari.

edit: atatürk eminim böyle israfların yapılmasını istemezdi.
akp'nin seçim masraflarından daha az olan masrafdır.erdoğan'ın gemiciğinden, özel uçaklarından, updullah gülün eşinin kıyafetlerinden falan daha ucuzdur.
anıtkabir in inşasını teklif eden ve bizzat mimarı olan dp liderleri celal bayar ve adnan menderes den öğrenilmesi gereken maliyettir.
biz atamızı yüreğimize gömmesini bilirdik, gel gör ki atamızın gömüldüğü yer üzerinden siyaset yapmaya utanmayacak kadar zıvanadan çıkmış sizin gibiler anıtkabir i uygun gördü.
yıkılıp yerine cami yapılması oldukça yerinde olur.
helali hoş olsundur. türkiye'de en çok ziyaret edilen yerlerden, çok görülmemesi gerekir. tek hoşlanmadığım yanı dünyada örneklerinin/benzerlerinin fazla olması. böylesine farklı bir lidere daha farkllı bir şey beklemek normal olsa gerek.
bazı itleri rahatsız eden maliyettir.
iktidarın elinde bir uçak varken gidip başka uçak alanları görmezden gelen itleri rahatsız eden maliyettir.

ee ittir, ne yapsa yeridir.
kemik atın belki susar.
(bkz: sümeyye ye 20-25 gibi gitmesi lazım)
ülkenin kurucusu için güzel bir anıt mezar yapılması gereklidir. ayrıca anıtkabir sadece bir mezar değil aynı zamanda kurtuluş ve çanakkale savaşı silahları resimleri ayrıca atatürkün eşyalarının sergilendiği bir müzedir. bir kerecik gidip gezerseniz siz de görürsünüz.
verdiği paraların milletin gemiciklerine gitmesine üzülmeyip de , türk olmasını sağlayan, onun bunun sömürgesi olmamasını sağlayan insanın mezarına laf atacak kadar arsız olan şakirtin saçması.yazıklar olsundan başka bir şey gelmiyor aklıma.
anıtkabir'in inşasına normandiya çıkarması başladıktan ve almanya'nın yenileceği anlaşıldığı 9 ekim 1944 tarihinde başlanmıştır. anıtkabir, menderes hükümeti zamanında, 1953 yılında ikmal edilmiştir. dikkat buyurulursa, 1938-1944 yılları arasında, hiçbir inşaat sözkonusu değildir. zira, 2.ci dünya savaşı vardır ve inönü milli kaynakları bu işe ayırmanın zamanı olmadığının bilinciyle davranmıştır. bugün milletin parasını har vurup harman savuran, ama memura zam yapmaktan kaçınan üst düzey yöneticileri gördükçe, kalitedeki değişimi de görebilirsiniz.

http://www.veataturk.com/...ml?id=60&altmenuid=68
valla maliyetini bilmem de kesinlikle yıkılmalıdır. boşu boşuna 750 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır, dile kolay 750 dönüm. o 750 dönüme vatana millete faydası dokunan neler neler yapılabilir.

edit: bir de adam ölmüştür yani. yaşasa hadi neyse.
kıvırıp kıvırıp rahatsız olan kıçlara sokulası maaliyettir. umut ediyorum ki yüksek bir mebladır da bu rahatsız olan dervişleri memnun etmeye yeter.
elin yabancı turistleri bile daha fazla değer verirken içimizdeki it sürülerinin havlamasıda işin diğer üzücü bir yanıdır.
gerçi abd kucağında olup, kurtuluş savaşını tanımazlar süprüntüler için doğaldır.
atatürk'ün ülkemize kazandırdıkları yanında minnet borcunu ödemesi için az bile kalan meblağadır.
Günümüzde çalınıp çırpılanın yanında devede kulak kalan maliyettir.
her bir kuruşu rahatsız olanların götüne girsin.
anıtkabir'in gideri: 40 milyon tl.
anıtkabir'in geliri: T.C., 70m özgür insan, ezikleşen müslüman dünyasının yeniden doğuşu...
maddi değeri bizi ilgilendirmez manevi değerine de paha biçemezsiniz diye cevap verilecek klasik atatürk'e saldırma kaygısının örneğidir.
adam "ölmüş". atatürk'ün kendisine saygısı olmayanların ölüye de saygısı olmadığından kafaya takılmış maddi hesap.

ayrıca törenlerde devletlerin en yüksek kademesi orada olduğu için maliyetine kimsenin dil uzatmaması gerekir.
olmayan değerdir. zira hiç bir konuda paha biçilemeyecek olandır.
milletvekilleri başta olmak üzere lüks makam aracı kullanan bürokratların trilyonlarca maliyetinden fazla değildir. ayrıca helâl-i hoş olsundur. çirkinleşmeyin artık bu kadar anasını satayım.
" Hükümet, inşaat başladıktan bir süre sonra 1 Kasım 1944 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine Anıtkabir inşaatı için ödenek tahsisine yetki isteyen bir kanun tasarısı sundu. Bu tasarıya göre, 1945-1949 yıllarını kapsayan dönem için her yıl 2.500.000 TL. nı aşmamak üzere 10.000.000 TL. na kadar geçici taahhütlere girme yetkisi hükümete veriliyordu. Kanun tasarısının mecliste görüşülmesi esnasında söz alan Bayındırlık Bakanı, "Anitkabir için gerekli arazinin kamulaştırılmasının tamamlandığını, ancak halen incelenmekte olan ve genişletilmesi düşünülen inşaat projesinin kabulü halinde bir kısım arazinin daha kamulaştırılmasına ihtiyaç duyulacağını, bu maksatla ek ödenek talep edilebileceğini" açıkladı. Genel Kurulca, birinci maddesinin daha açık bir şekilde ifade edilmesi için tasarı Bütçe Encümenine sevk edildi. Bütçe Encümeninde gerekli değişiklik yapılarak 22 Kasım 1944 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda tartışmaya açıldı. Genel Kurul'da söz alan Trabzon Milletvekili Mithat Aydın, "Anıtkabir proje yarışmasının, dünyanın bunalımlı bir dönemine rastladığı, bu yanşmaya değerli profesörlerin katılımının sağlanamadığını, fakat bir Türk projesinin kabul edilmiş olmasının övünülecek bir durum olduğunu" belirterek 10.000.000 TL. ödeneğin tahsis edilmesinin yerinde olacağını ifade etti. Kanun, 283 milletvekilinin oyları ile 22 Kasım 1944 tarihinde kabul edildi. Aşağıdaki maddelerden oluşan 4677 no.lu kanun 4 Aralık 1944 tari-hinde yürürlüğe girdi.

Anıtkabir inşaatı için, senelik ödeme miktarı 2.500.000 TL. yi geçmemek ve her yıl bütçesine konacak parayla ödenmek üzere 10.000.000 TL. ye kadar, 1945-1949 yıllarında geçici taahhütlere girişmeye Bayındırlık Bakanı ve faizleriyle birlikte bu miktarı geçmemek üzere bono ihracına Maliye Bakanı yetkilidir.

Komisyon raporu Bakanlar Kurulunda incelenerek kabul edildi. Bayındırlık Bakanı, bu tadil şekli ile Anitkabir'in Kasım 1952'de bitirilebileceğini ve böylece iki sene kazanılmış olacağını, ayrıca da inşa ve kamulaştırma bedelinden de 7.000.000 TL. na yakın bir para tasarruf edileceğini 30 Aralık 1950 tarihinde yaptığı basın toplantısında açıkladı."

Meraklsı daha fazlasına ve diğer detaylara şuradan ulaşabilir:

http://www.tsk.tr/12_anitkabir/dusunce/main.htm
Tarafımca, diyanet işleri için şimdiye dek harcanan paranın 20'de 1'i kadar olduğu düşünülen maaliyet şeysi.

Ha şimdi yoklukta para harcanır mı? harcanmaz ama devlet bunu takmaz. Devlet vatandaşı da pek takmaz doğrusu. Nihayetinde devlet için en önemli şey kendi varlığını sürdürmektir. Bunun için dini-politik kurumlardan tutun, mali kurumlara kadar her şey kendisini devlete adar ve gerekli gördüğü her ne ise yatırım yapar. Sonra biz, devletin parasının sahibi olduğumuz sanrılarıyla kafa ütüleriz. Cebinizde olmayan para şahsınıza ait değildir bu düzende. Siz bu para için "helal hoş olsun" derken dahi komik duruma düşersiniz dolayısıyla...
sekülerlerin 'anıtkabir'in maliyetiyle birçok okul ve hastane yapabilirdik' şeklinde cevaplayacağı söylem.
manevi değerleri maddi olarak ölçmeye kalkan akılsızların derdidir.ona bakarsan topkapı sarayının arsasında da çok güzel rezindans yapılır. allah akıl fikir yarabbi.