bugün

1402 de gerceklesmis savastır, savastan once yıldırım beyazıt ve timur'un birbirlerine uyusturucu ve kadın elbisesi gönderdikleri soylenir, beyliklerin osmanlı ordusunu terk edip timur'un tarafına gecmesi sonucu kaybedilmiştir, ayrıca yıldırım beyazıt'ın bu savasta esir dusmesi uzerine yuzugunde bulunan zehiri içip intihar ettigi soylenir.
'dünyanın kaderi bir topalla bir köre kaldı' sözü burdan süzülerek gelir. bu 90 karakter sınır çok anlamsız!!!!
Asya steplerinin hakimi , cihangir timur han ile osmanlı hanedanlığı arasında gerçekleşen karizma savaşıdır. Gerek hammer olsun gerek diğer kaynaklardan olsun alınan bilgilere göre Timurun ordusu 800.000 mevcutlu dünyanın en büyük ordusudur. Bunlardan 400.000 bini steplerde sürekli hareket halinde yetişmişlerdir. Her türlü hava şartlarında savaşmışlar çinlinin topunu persin filini hindunun ineklerini alıp savaş alanına gelmiştir. Osmanlı ordusu yıldırım beyazid idaresinde aşırı disiplini ateş gücü ile ön plana çıkmasına rağmen nüfuzu 90.000 osmanlı 15.000 karesi, teke birlikleri , 20.000 stefan lazaroviç sırp birlikleri ile birlikte 125.000 civarında idi. Dünya tarihinin en büyük 5 meydan savaşından biri olarak kayıtlara geçmiştir.
- cok kanli bir savasti, atlilar hucum sesleriyle saldirmaya basladilar, cocuklar agliyordu.
+ cocuklarin ne isi var orada?
- ben de oyle dedim cocuklarin ne isi var orada?
+ cekin cocuklari oradan!

replikleriyle aklima kazinmis savas.
Timur Han, savaştan sonra yıldırım bayezid i iyi karşıladı ve tesellide bulundu. Bir Osmanlı padişahına yaraşır şekilde, izzet ve ikramda bulundu. Timur'un, Yıldırım Bayezid Han'a iyi davranmadığı iddiaları uydurmadır. Ancak, esaret zilletini çekemeyen Yıldırım Bayezid Han, kederinden ve nefes darlığından kırk dört yaşında vefat etti. Timur Han, ölüm haberini alınca; "Yazık oldu, büyük bir mücahid kaybettik" demekten kendini alamamıştır.

Ankara Savaşı, Orta Çağ'ın en büyük meydan muharebesidir. iki yüz binden fazla Türk askeri, birbiri ile savaşmıştır. Anadolu topraklarında iki Müslüman devlet arasında yapılmış olan büyük meydan muharebelerindendir.* Ankara Savaşının önemli neticeleri arasında; Anadolu Türk birliğinin parçalanması, Bizans ve istanbul fethinin elli yıl daha uzaması ve Osmanlı Devleti'nin gelişmesinin en azından yarim asırdan daha fazla gecikmesi sayılabilir.

Timur Han, Ankara Savaşında kırk bine yakın zayiat vermiştir. Halbuki o, bu muharebeye kadar altı binden fazla kayıp vermemişti. Buna, Osmanlı ordusundaki sevk ve idarenin mükemmeliyeti sebep olmuştur. Bazı tarihçiler, Yıldırım Bayezid Han ile savaştığı için Timur Han'ı haksız olarak kötülemekte, harp sahasında olanları, zulüm ve ortalığı kana boyamak şeklinde bildirmektedir. Halbuki bunun iki devlet arasında bir hâkimiyet savaşı olduğu unutulmamalı, bu savaş, tarafsız bir şekilde ele alınıp değerlendirilmelidir.
Timur devleti osmanlı topraklarına göz koyduğu sırada savaşı yapmak için bir neden arıyordu.Timur'un zulümünden kaçan 2 kralın osmanlıya sığınması ve 2 kralı timur'un geri istemesi üzerine bu teklifi reddeden yıldırım beyazit ve timur arasında savaş çıktı.Savaşı timur kazandı.Bu savaş yukarıdad belirtildiği gibi 11 yıllık fetret devri ve osmanlı'nın ilerlemesinin yavaşlamasına yol açtı.Bu yüzden tarihimizde kötü iz bırakmış savaşların başındadır...
çubuk ovasında yapılmıştır. timur, savaşı kazanmasını, ormana gizleyip savaşın en kızgın anında çıkardığı fillerine borçlu sayılır.
yıldırım beyazıt ile timur arasında 1402 yılında yapılan savaştır. timur kazanmıştır.
(bkz: fetret devri)
hayatında ilk defa fil gören yeniçerilerin tırsıp defansif oynamaları sonucu osmanlının yenildiği savaştır. filleri anadolunun uçsuz bucaksız ormanları arasından geçiren timur, şimdi türkiyenin çöl olduğunu görse kahrolurdu herhalde.
(bkz: ankara savaşı kazanılsaydı olabilecekler)
Yıldırımın şımarması ve Türklerde bulunan cihan hakimiyeti anlayışından doğan ve emir Timurun mutlak zaferiyle sonuçlanan savaştır. Özellikle Temurun galibiyetini küçümseme amaçlı bir çok kişi "osmanlı ordusunu satanlar oldu, Temur ordusuna geçenler oldu" demektedir. Ama olayın özü böyle midir? Timur'a yazdığı mektupta Yıldırım'ın büyük hatasını ( ve şerefsizliğini zira kendi milletinin fertlerine yaptığı yakıştırma hoş değil) görelim.
Yıldırım: Osmanlı askerleri, Ne Kıpçak gibi nede Tatar gibi sıradan insanlar, ne de başı boş, sere serpe avare kalabalıklar değildirler.

Buna cevap olarak Temur
Bizi ve askerimizi kâfir, dinsiz, sapık itikatlı mezhep sahibi ve çirkin âdetleri bulunmakla itham etme. Bizim askerimiz babadan ataya Müslüman ve Türk çocuklarıdır. Niçin hidâyete layık olmasınlar? Kaldı ki, Osmanlı'nın askerleri çoğunlukla kâfirlerden devşirme olduğu açıktır.

Diye bir cevap vermiştir. Bunun neticesinde Yıldırımın ordusundaki Tatar ve Kıpçaklar haklı bir sebeple karşı tarafa geçmişlerdir ve sanıldığı gibi arkadan ok saldırısı yapmamışlar, Osmanlıya karşı kanat hücumuna geçmişlerdir. Ayrıca yine belirtmek isterim ki Temur ordusundaki filler sayıldığı gibi yüzlerce değil 10 civarıydı ve etkili silahlar olsalar da savaş kaderini etkileyecek bir konumda değillerdi. Öte yandan Timur birlikleri bozkır kültürüne daha hakimdi. Kaldı ki Yıldırımın şımarıp Timur la rekabet etmeye çalışması başlı başına bir aptallıktı. Askeri teknoloji, tecrübe vs kısacası her açıdan Temur ordusu Osmanlı ordusundan üstündü. Yani bu savaşın kaybedilme nedeni filler değildi örnek verirsek Irakın ABDye meydan okumasının bir sonucuydu. Timur orduları filler olmasaydı da Osmanlı ordusunu ezip geçecek güçteydiler Temur komutasında girdiği 30 küsur savaştan zaferle ayrılan(tüm savaşlarını kazanan bir ordudan bahsediyoruz) bir orduydu. Bunun yanında yıldırımın yaptığı büyük hata ve kendini bilmezlik te sonuca etki etti. Buna rağmen meydan haddi olmayacak bir şekilde Timurla boy ölçüşmeye kalktı ve sonu kötü oldu haliyle.

Asla başarısı küçümsenemeycek askeri stratejiler izlemiştir Temur bu savaşta. Örnek vermek gerekirse ankaraya ilk gelen Yıldırımdır. Yıldırım buraya geldiğinde Temur Sivasta idi. Yıldırım bölgedeki ekinleri kaptırmamak için doğuya ilerlediğinde Temur Akıllıca bir hamle ile arkadan kuşatmıştır ve bölgedeki akarsu yataklarını değiştirip müthiş bir lojistik hamle yapmıştır. Bu hamle ile Osmanlı ordusu sudan mahrum kalmıştır.

Burada belirtilmek istediğim malubiyetlerin faturasının Tatar ve Kıpçak/Kumanlara çıkarılmasını engellemek. Çünkü bunu konuda bilgisi olmayan birine yüzeysel bir şekilde anlatırsanız "ne hainler" der ama Yıldırımın mektubundan kesitleri , aşağılayıcı sözlerini de anlatırsanız gerçeği görecektir.

Kısacası komuta ettiği her savaşta olduğu gibi Timur ordusu osmanlı ordusunu ezip geçmiş ve osmanlı sonrasında fetret devrine girmiştir.
(bkz: esenboğa)
nedenleri;
timur'un azerbeycan, kafkasya, ırak ve iran'ı ele geçirerek osmanlı devleti'nin sınırlarını tehdit etmesi,
hakimiyetleri sona eren anadolu beyliklerinin timur'u osmanlı devleti aleyhine kışkırtması,
her iki hükümdarın cihan hakimiyeti idealini gerçekleştirmek istemesi,
çin'e sefer planlayan timur'un batıyı kontrol altına almak istemesi,
timur'a karşı savaşan bağdat hükümdarı ahmet celayir ile akkoyunlu hükümdarı kara yusuf'un yıldırım bayezit'e sığınması,
iki hükümdar arasındaki karşılıklı kışkırtıcı mektuplar,
timur'un sivas'a girerek şehri harap etmesi.
istanbul'un fethinin gecikmesine neden olan savaş. istanbul daha önce fethedilseydi osmanlı devleti'nin avrupadaki toprak genişliği daha da büyüyecekti.
timurlenk in osmanlıya tarihi bir ayar verdiği savaştır. bu savaştan sonra osmanlı moğolarla ve türk boylarıyla daha iyi geçinmiştir.
osmanlı'nın en büyük şanslarından biri de şudur ki savaşın yapıldığı tarihte hristiyan avrupa iç savaşla boğuşuyordu. jan hus'un ortaya attığı reform fikirleri katolikleri parçalamıştı ve osmanlı'nın baş düşmanlarından olup niğbolu'da haçlıları yöneten sigismund da imparatorluk tacını ele geçirmeye çalışıyordu. bu sayede, ankara'da yenilen osmanlı'ya avrupa'dan hiçbir saldırı gelmedi. hoşgörü, dostluk vs hikaye.
bazı efsanelere göre bu devletin asıl sahiplerinin osmanlı hükümdarı bayezide verdikleri uyarıdır.

konu ile alakalı olarak: (bkz: kurtlar vadisinde ki ihtiyarlar)
şimdi olsaydı timurun dehşetli gözlerle melih gökçek le tanışacağı ve muhtemelen çenesine dayanamayıp basıp kaçacağı savaş.
türk tarihinin en büyük utancıdır, büyük yanlıştır.iki türk devleti savaşmamalıydı.
bazılarının kazanmak üzereyken kaybettik dediği, halbuki bizim (çağatay Türküyüm) başından sonuna kadar darmadağın edip kazandığımız savaştır.

Osmanlı ordusunun sol kanadı arap, sağ kanadı sırptır... Sağ kanada Stefan Lazarevic isimli bir sırp, sağ kanada ise Süleyman Çelebi adında devşirme bir arap komuta etmektedir.

Söylenenlerin aksine timur savaşı engellemek için ağırdan aldıkça, II bayezid savaş çıkartmak için uğraşmıştır. Uzun mektuplaşmalar olmuş ve Timur Bayezid'i

--spoiler--
Kuracağım Turan'da ordularımın sağ kanadına sen hükümdar edersin, adın türk bari kan dökülmeden gel bana tabi ol

--spoiler--

demiştir... Bayezid ise kabul eylememiş ve o zamana hatta imperyal imparatorluklar hariç bugüne kadar cihanın gördüğü en büyük devlet sınırı olan 40000000 km2 'lik sınıra ulaşmış Timur'a artistlik yapmıştır.
biraz tarih okuyup dönemin mantığını anlamayanların neden olduğunu ve orduların kapsamında yer alanların nedenini anlayamadığı bir savaştır. timur ile yıldırım beyazıt'ın orduları arasında 1402'de gerçekleşmiş ve yıldırım beyazıt'ın yenilgisiyle sonuçlanmıştır. bu nedenle anadolu bir süre timur'un güdümüne girmiştir. ancak osmanlı devleti belli bir örgütlenme düzeyine eriştiği ve rumeli'deki yerini sağlamlaştırmış olduğu için bir süre sonra toparlanarak tekrar büyüme sürecine girebilmiştir.

ilginç not: ankara'daki havaalanının adı timur'un bu savaştaki komutanlarının birinin adından gelmektedir (bkz: esenboğa) .
basit bir kardeş kavgasıdır. bu savaşın sonucu ne olursa olsun kazanan yüce türk dünyası olmuştur.
yine taarruz edip yenildiğimiz savaştır. osmanlı'da dağlık bölgelere çekilip timur ile bu şekilde savaşma yanlısı olan başvezir ali paşa ile timur'un anadolu'da taş üstünde taş komayan ve heryeri istila eden ordusuna karşı hemen harekete geçilmesi gerektiğini savunan hoca firuz yanlıları arasında bir tartışma mevcut bulunmaktaydı. kösedağ savaşı'nda olduğu gibi bu savaşta da taarruz yanlıları haklı çıkmıştır.

lakin bu savaşı değerlendirmeden önce timur'un ezici bir üstünlüğe sahip olduğu gözden kaçmamalıdır. bir ikinci olarak timur'un ordusu atlı asker olarak da adlandırabileceğimiz süvarilerden teşekkül etmekteydi. bu tip bir savaşta osmanlı'nın hem sayı azlığından hem de askerlerinin çoğunu piyade olmasından dolayı özelikle dağlık bölgelerde savunma savaşı yapması gerektiği dikkate alınmalıdır. çünkü süvarilere göre piyadeler çabuk yorulmakla birlikte süvarilerin sahip olduğu hızlı manevra yapma yeteneğinden yoksundu.

ordunun çoğunluklu piyade olduğu haberini gelişmiş istihbaratı ile alan timur osmanlı'nın piyadelerin ağırlıklı olduğu ordusunu sürekli konum değiştirerek yormuştur. osmanlı ordusunun ilk konumlandığı yer sivas ile tokat arasındaki bir bölgedir. bunu gören timur ise kayseri'ye yönelmiştir daha sonra kırşehir'e ilerlemiş ve bunun neticesinde de ankara'yı bursa-eskişehir-ankara üzerindeki ana lojistik hattı eksenini tehdit eder duruma gelmiştir. bu durumda sivas ve tokatın dağlarından inmek zoruna olan bayezid zaten bu savaşı ankara gibi düzlük bir ovada kabullenerek en öenmli ve zorunlu hatalarından birini yapmıştır.

eğer ordunuz düz bir alanda karşı ordunun süvari ağırlıklı yapısına karşılık çoğunluklu piyadelerden oluşuyorsa işiniz zor demektir. buna rağmen bayezid ankara kalesini kuşatmış olan moğol ordusunu arkadan çevirerek afallatmıştır. fakat burada hızlı davranmamıştır. etrafındaki komutanların derhal hücum edilmesine dair baskılara da kulak tıkayan bayezid bu önemli fırsatı belki de "erkekliğe sığmayacağı" nedeniyle kaçırmıştır. bunun üzeirne timur ertesi sabah bütün tedbirleri almış ve istihbarat kuvvetleri ile osmanlı sağ kanadında yer alan tatarları tavlayarak bu tatarların ordunun üzerine ok yağdırmasını sağlamıştır. merkezdeki ordu da timur'un filleri tarafından tepelenmiştir.

bu savaşın ne büyük sonuçlarından birisi de timur'un büyük sayıda aldığı esirlerin çoğunu erdebil civarında azad edilmesi ve bu esirlerin ilerleyen dönemde safevi devletini kuracak olmaları gerçeğidir.
geç orta çağın gördüğü en kanlı savaşlardan biridir.
türk başbuğu timur 200.000 kişilik bir orduyla. yıldırım bayezid ise 180.000 kişilik bir orduya mücadele etmişlerdir.

basit bir taht kavgası falan değildir. çünkü çok kanlı geçen bir savaş olup osmanlı devletininde tarihinin en büyük 5 savaşı içindedir.

bu savaşta sırplar osmanlının yanında olup türk askerlerinden daha cesur savaşmışlardır.

bu savaşta yaklaşık 70.000 türk ölmüştür.
güncel Önemli Başlıklar