bugün

Çocukken en çok ne izlerdiniz sorusuna verilecek en genel cevap tabii ki çizgi filmdir. Kimse ben çocukken çizgi film sevmezdim, izlemezdim, izlemedim diyemez-demesin lan zaten- çünkü çocuk olmanın parçasıdır çizgi film izlemek. Büyüyünce de çizgi filmler hakkındaki görüşlerimiz pek değişmeyebilir ama belki de çocuklar için yapılan bu çizgi-dizileri izlemeye utandığımızdan giderek soğuruz ve yeni arayışlara gireriz.-belki de toplumun büyükler çizgi film izlemez şeklindegi yargıları bizi bu sürece itmektedir,oralara girmeyelim- işte tam bu sırada Anime ile tanıştıysanız şanslısınız demektir. Çünkü anime izlemenin yaşı yoktur tıpkı filmler gibi yetişkinler ve çocuklar için animeler yapılmış korku, şiddet, gizem,macera öğelerini içerisinde rahatlıkla barındırabilmiştir.

Peki, nedir anime?
Bunun için önce Manga'nın ne olduğunu anlamamız gerekir. Manga kısaca Japon yapımı çizgi-romandır. O alışık olduğumuz büyük gözlü, uzun bacaklı ve dağınık saçlı karakterler manga olarak çizilir ve ilk mangalar 1700'lü yıllarda çizilmiştir. Kelime anlamıyla manga iki Çince karakterin birleşiminden oluşur. Bunlar man- (kaygısız, ilgisiz) ve -ga (resim)'dır. Anime ise Japoncada animasyon anlamına gelir ve mangaların televizyon veya sinemaya uyarlanmış halidir. ilk animeler 1960'lara kadar uzanır. 1990 yıllarında ise artık bir animasyon değil kültür olmuştur anime. Gerçek hayatta olan ya da olmayan her şey animenin konusu olabilir. Normal çizgi filmlerin aksine animede fabla başvurulmaz. insan ve düşünceleri ön plandadır. Aynı şekilde yüz ifadeleri ve mimikler büyük önem taşır ama bunu yaparken abartıya da yer verilir. Örneğin hayal kırıklığına uğrayan ya da çok şaşıran birinin gözleri aniden spiral şeklini alabilir. Bu gün Japonya'da manga ve anime üzerine üniversitelerde bölümler bile açılmıştır.

Türkiye'nin animeyle tanışma zamanın 1990'larda gerçeklemiştir (heralde ilk akıllarda kalan anime Tsubasa ve Candy dir..) ama gerçekten tutulan ilk anime bence Pokemon'dur. Bugün herkes az çok bilir pokemonları evrimlerini ya da türlerini. Cipslerden çıkan pokemon tasolarını... Pokemon animenin iyi bir örneğidir ama anime kültürünü tam olarak yansıtamaz. Çünkü hedef kitlesi tıpkı çizgi filmlerde olduğu gibi çocuklardır. Beyblade ve Digimon da ülkemizde yayınlanan ve çok izlenen pokemon tarzı animelerdendir. Oysa animenin sırf çocukları hedef almamaktadır.

Animeye yeni başlayanların -subjektif bir öneridir- ilk başta izlemeleri gereken belli başlı dizilerden biri farklı bir yapım olan hedef kitlesi olarak çocukları hedef almayan gerilim-dedektiflik türünde bir yapım: Death Note. ilk bölümden itibaren bağlanacağınız bir Japon yapımı. Konuya fazla girmeyelim ama bir defter düşünün ki ismini yazdığınız kişi ölsün. Bir diğeri de Hellsing (MTV anime gecesinde yayınlanmıştı). Bir vampir dizisi. Çok fazla bölümden oluşmasa da aynı Death Note gibi sevmeniz için 1-2 bölüm yeterli.

macera ve dinamik konular sevenler için kesinlkle -ki tek geçerim- Bleachve Naruto diyorum, beğenmezseniz paranız aynen iade.(önce naruto'yu izleyin zira bleach ondan sonra daha güzel gidiyor)

Ülkemizde çok ilgi görmesede Japonya başta olmak üzere Avrupa ve Amerika'da da çok ilgi gören animeler adına fuarlar ve festivaller düzenliyor. Sevilen anime karakterleri kostümler ile hayata geçiriliyor. (ki buna Cosplay denir.) Başta nintendo konsolları olmak üzere birçok oyunu yapılıp sanal ortama taşınıyor anime. işte bu nedenlerden dolayı animeye sadece çizgi-anime olarak değil bir kültür olarak bakmalıyız. Eğer bağımlısı olacak bir şeyler arıyorsanız hiç durmayın ve kendinize göre bir anime bulun...

(bkz: kazık kadar adam oldun hala çizgi film izliyorsun)
DEATH NOTE!!!! hayran bırakır. ağız açık bırakır. hass... dedirtir.
efendim bir de elfen lied izleyin. müzikleri başlıca bi efsane olmakla birlikte şahane bir animedir.
2009 animesi olan fairy tail i izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
bleach - shounen
vampire knight - shoujo
d.gray man - shounen
naruto - shounen
zombie loan - shounen
animelerin genel kavramları ile ilgili ve/veya ilk etapta izlenebilecek animelerin adlarına yönelik tavsiyelerdir. örneğin,

(bkz: last exile)
(bkz: Bugs Bunny) müthiştir.
(bkz: Duffy Duck) bir kere izleyin, asla bırakamazsınız. *
önerebileceğim en güzel 4 anime dizi vardır;
(bkz: Star Wars(clone wars))
(bkz: South Park)
(bkz: Futurama)
(bkz: Simpsons)
Star wars,simpsons ya da south park olmayan dizilerdir animeler.Yeni başlayanlara duyurulur.
Beyler NAruto ve Naruto shippuuden sinz anime olmaz hele ki Death Note u izlemediyseniz daha başlamamışsınızdır işe.
(bkz: death note)
(bkz: basilisk)
izleyin. en güzel tavsiye bu bence.tabi animelerin ne olduğunu öğrendikten sonra. çünkü olağan üstülükleri bu kadar destansal anlatan başka çizgiler olamaz. estetiklik hat safhadadır.
türkçesini bulamadığınız taktirde* pro seviyede ingilizceye sahip olmak gerekir.bazen o kadar komplike ve anlamlı cümleler geçer ki aklınız çıkar.anlamazsanız bırakın izlemeyindir.
hiç başlanmamalıdır. zira başladıktan sonra bağımlısı olursunuz, bırakamazsınız.
death note ile baslayin ardindan bleach, naruto, one piece, basilisk, dragon ball izleyebilirsiniz.
görsel
(bkz: elfen lied), (bkz: samurai 7). bu ikisini izleyin.
daha bir çok mükemmel anime olduğu halde şimdiye dek yapılmış en iyi iki anime:

(bkz: code geass)
(bkz: death note)

bu ikisi -özellikle code geass- izlediğiniz en iyi filmleri dövebilir.

bir de onur ödülü: dragonball

bunun dışında yüzlerce var tabi ama bir çok site var zaten türlere göre sıralama yapmış burada kasmanın mantığı yok. yine de tavsiye isteyen olursa verilir.
disney channel izleyin en azından zevkli.
kesinlikle ve kesinlikle death note ile başlayın. gerçi daha sonradan death note tarzı aramaya çalışıcaksınız. pek o tarz bulamıyıp üzüleceksiniz ama en azından animeyi seversiniz *
trigun ile başlayın,tavsiyem budur.çünkü başlarda sıça sıça gülersiniz,heyecandan deliye dönersiniz,sonlara doğru da ana karakter gibi kafanız karışır.istemeden empati kurarsınız.

death note abartıldığı kadar güzel bir anime değil bence.death note ile başlamanız doğru olabilir,ama trigun ile başlayın bence.o baya iyidir,eğlencelidir,tam anlamıyla,en animesinden animedir.
iz-le-me-yin.
shounen ai izleyin. shouju ai izleyin. hentai'den kat be kat güzeller bebişlerim.
ilk etapta önerilen popüler/bilindik animelerin dışında (tabi bunların kaliteleri konusunda bir şüphem yok) biraz daha arka planda kalmış, * en az burada yazılanlar kadar kaliteli seriler önermekten bir zarar çıkmaz sanıyorum.

(bkz: baccano)

(bkz: durarara) bir nevi baccano'un devamı sayılabilir. aynı yazar ve yapımcı kadronun elinden çıkma.

(bkz: clannad) *

(bkz: rurouni kenshin - tsuiokuen) bunu izlemeden tv serisine başlamak animeye ihanettir. tek kelimeyle başyapttır

(bkz: ef - a tale of memories/melodies)

(bkz: monster!) roman gibi seri mübarek

(bkz: detroit metal city)

(bkz: kanon)

(bkz: air)

(bkz: kara no kyoukai) toplamda 8 filmlik anime serisi. sonuncu film bir kaç aya çıkacak. 5. film efsanedir.

(bkz: serial experiments lain) her bünyenin kaldırmayacağı felsefi yönü çok güçlü, bol ödüllü bir tv serisi.

(bkz: ghost in the shell) matrix piyasada yokken bu anime vardı dostlar.

(bkz: paprika) bunu izledikten sonra inception'a ne kadar orijinal bir filmmiş diyen gözüme görünmesin. tabii nette ararken sonuna anime veya satoshi kon yazmak daha sağlıklı olacaktır. aksi halde tinto brass reyisin filmi çıkmakta.

(bkz: steins gate)

(bkz: Hotaru no Haka) şu ana kadar yapılmış en vurucu animasyon filmlerden biri olsa gerek. bazı eleştirmenlerin Schindler's List filmiyle yarıştırdığı bir anime.

(bkz: Tenshi no Tamago) neredeyse hiç diyaloğun olmadığı, görsel anlatımın ve sembolizmin tavan yaptığı pek bir depresif, paranoyak anime filmi.

ve tabi ki makoto shinkai'nin bünyesinden çıkmış bütün filmler. * * * * * *
klasiklerden başlayın,sonra önünüze geleni izleyeceksiniz zaten.
bi sigara yakın. sonra filmi bölmeyin.
güncel Önemli Başlıklar