bugün

üzerinde düşünülmesi gereken karşılaştırmadır. selçuklu toplum yapısı osmanlıdan daha çeşitli gibi durmaktadır. osmanlıda sanki taşlar daha bir yerine oturuyor tabi bunda iktidarın tekleşmesinin payı nedir düz tarih bilgisiyle çıkarmak zor.

savaş kronolojisini tarih bilgisi gibi vermişler sanki. oysa anadoludaki insanların yaşam çeşitliliğini sanki yeni ortaya çıkmış gibi şaşırarak karşılamamız ne kadar garip. üniversitede, askerde, gurbette karşılaşıyoruz ve içselleştiremiyoruz gibi.

(bkz: tanımda hata olur)

edit:anadolu selçuklu kastedilen yazmamışım benim hatam.
dinin yönetim üzerindeki etkisi şiiliğe bir tepki olarak sunni islam osmanlı döneminde iyiden iyiye kendisini hissettirdi. selçuklu sülalesinde , ilk devrede her şey öz be öz türk'tür. dil sadedir, arapça ve acemce'den korunmuştur. kurultay, yasa, oğuz töresi, 24 boy ve makamları, sağ ve sol kol ve bunların beylerbeyleri, boybeyleri, uc beyleri, alpler, oğuz adetince kımız içmek, şölen, vb. vardı. ayrıca top, çomak oynamak gelenektendi. sonraları her şey acemleşmeye başladı ve çok şey acem olmuşsa da türk töre ve geleneklerinden çoğu bu acemlikle birlikte yaşamıştır. kadın ilk devrede toplumda önemli iken, sonra din ve acem etkisiyle bir hiç olmuştur.
anadolu selçuklu devleti, savaşlar neticesinde harabeye dönen boş anadolu topraklarını hem imara açıp türkleştirmek, hem de islam hüviyeti kazandırmak için baştan başa hamam, kervansaray, imarethane, cami, medrese ve külliye ile donatmıştır.

osmanlı devleti ise anadolu'da selçuklular'dan kalan bir mirası devralmış, fakat bu mirası geliştirme yoluna gitmemiştir. osmanlı devleti en fazla istanbul'u ve balkanlar'da ihtida (islama geçiş) oranlarının çokça görüldüğü kosova, üsküp, bosna gibi bölgeleri imar ve iskan etme gereği duymuştur.

not: selçukluların türk ahaliye yönelik yatırımlarının çokluğu su götürmez bir realitedir. fakat osmanlılar türk ahaliye değil arnavut, boşnak, arap gibi diğer müslüman ahalilere bu hizmetleri götürmüşlerdir. balkanlarda türklerin yaşadığı doğu rumeli yani, trakya, dobruca, deliorman, gerlova yörelerinde osmanlı medeniyet unsurları parmakla sayılırken, türk olmayan müslim unsurların yaşadığı batı rumeli yani kosova, makedonya, bosna bölgelerinde osmanlı medeniyet unsurları çok sık görülmektedir.
güncel Önemli Başlıklar