bugün

birden fazla kültürün karmasından oluşması ve dinamik olması.
olmaması.
(bkz: amerikan kültürü)
ilişkilerdir.
sosyal hayattır.

onlarda bir adamın yanında adamın eşini başka bir adam öpebilir.
biz de sikerler o adamı.
bireycilik, hazcılık, yüzeysellik ve maddiyatçılık, amerikan kültürünün diğer kültürlerden en önemli farkları arasında yer almıştır, ancak son zamanlarda amerikanın dünyaya egemen olması dolayısıyla bu özellikler tüm dünyadaki kültürde hakim olmuş ve amerikan kültürünün diğer kültürlerden farkını göstermekten uzaklaşmıştır. dünyadaki tüm kültürler üzerinde giderek artan amerikan hakimiyeti nedeniyle bireycilik, hazcılık, yüzeysellik ve maddiyatçılık sadece amerika birleşik devletleri'ndeki kültürde değil diğer kültürleri de bu doğrultuda dönüştüren faktörler haline gelmiştir.

amerikan kültürünün tüm dünyada yirminci yüzyılın ortasından çağlardan beri hakimdir. daha yakın zamanlara kadar avrupa kültürünün de dünyada önemli bir ağırlığı olmasına karşın amerikan kültürü onun üzerinde de hakimiyet sağlamıştır. avrupa'nın derin felsefi ve sanatsal kültürü, amerikan kültürünün etkisine girerek, ona benzeyerek amerikan kültüründen kaynaklanan bireyciliğe, yüzeyselliğe, hazcılığa ve maddiyatçılığa giderek daha fazla esir düşmüştür.

amerikan kültürünün diğer kültürler üzerinde niçin hakimiyet sağladığı sorusuyla ilgili farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. bu soruya kendi açımdan kısaca cevap vermem gerekirse şöyle söyleyebilirim; amerikan kültürü, diğer kültürler gibi tarihsel birikime ve geçmişten beri gelen ve kalıplaşan değerlere dayanmadığı için yaratıcılığa yol açmıştır. bireylerin davranışlarını frenleyen bariyerler çok fazla gelişmemiştir, bu durum da bireylerin kendi istek ve arzularını gerçekleştirmede diğer kültürlere göre daha yenilikçi ve yaratıcı olabilmeleri demektir. diğer kültürler üzerinde böyle bir avantajı vardır. özellikle maddi gücün geliştirilmesinde bu faktör temel rolü oynamaktadır. ayrıca amerikan kültürünün dünyada hakim olmasında teknolojideki gelişmeler çok belirleyici olmuştur.

amerikan kültürünün en temel özelliği bireycilik, güç, gösteriş ve hazcılığa dayalı olmasıdır. diğer kültürler tüm bu konularda dinlerin veya çeşitli toplumsal geleneklerin etkisinde kaldığı halde amerikan kültürü böyle bir bagajdan bağımsız gelişme gösterebilmiştir. bireycilik, bireylerin hiç bir sınır tanımadan istek ve arzularını sınırsızca gerçekleştirmeleri demek değildir. toplumda düzenin sağlanması için belirli hukuksal kurallara herkesin uyması gerekir, ama bu hukuksal kuralların dışında bireyin tüm hayatını etkisi altına alan değerler, inançlar ve sınırlar olabildiğince azdır.

amerikanın ekonomik alanda gelişme ve teknolojik alanda yenilik yapmasını beraberinde getiren bu kültür aynı zamanda dünyada diğer kültürler karşısında hakim olmanın enstrümanlarını da üretmiştir. bunun yanında amerikan kültürünün bu bireyci, hazcı özelliği çoğulcu bir toplumun oluşmasında da katkıda bulunmuştur. diğer kültürlerde belirli dinsel ve geleneksel tabular ve inançlar çoğulculuk karşısında bir sınırlayıcı olarak rol oynarken amerikan kültüründe bir kimsenin kendi içinde yaşadığı gurubun dışındaki diğer grupların yaşantılarını kökten dışlayıcı unsurlar olmamıştır.

bu saydıklarımız amerikan kültürünün temel özellikleri olmasına rağmen son yarım yüzyılda neredeyse dünyadaki diğer kültürlerin hepsinin ortak özellikleri haline gelmiştir. kapitalizmin, piyasa ekonomisinin özellikle neoliberalizmin tüm dünyada hakim olması amerikan kültüründe hakim olan zihniyetin de başka yerlerde hakim olmasını beraberinde getirmiştir.