bugün

1861-65 yılları arasında yaşanmış savaştır.savaş, güney in kölelik yanlısı eyaletlerinin köleliği kaldırmak isteyen kuzeye karşı federasyon dan ayrılıp ayrı bir konfederasyon kurmak istemesi ile çıkmıştır. federal devletin başında (kuzey) abraham lincoln vardır. köleliğin kaldırılmak istenmesinin asıl nedeni: kuzey eyaletleri ağır sanayi kalkınmasını gerçekleştirmeye başalmıştır. güneyde ise tarım birincil endüstridir. köleler de bunun belkemiği. kuzey sanayileşirken gerek duydugu ucuz işçi talebini karşılamanın yolu olarak köleliğin kaldırılması yolunu seçmiştir. avrupa dan gelen göçler tam anlamı ile yeterli değildir. kölelik kaldırılırsa kuzeyin umudu işgücü mobilitesinin sağlanarak güneydeki kölelerin kuzeye çalışmaya gelmesi idi. bu da hali ile güneyin işine hiç gelmiyordu. savaş kuzeyin galibiyeti ile son buldu. güneyin ekonomisi bu durumdan çok etkilendi. buna tepki olarak 1866 da güney eyaletleri merkezli ırkçı ku klux klanörgütü kuruldu. bu savaşta ilk kez zenciler amerika için (kuzey tarafında) savaşmışlardır. bunu anlatan film için (bkz: glory) ** * savaşta 620 bini asker olmak üzere 970 bin kişi ölmüştür.
(bkz: csa)
ten renginin eşitlik ve özgürlüğün önüne geçemeyeceğini, köle taciri güneylilere anlatmış savaştır.
köleliğe şiddetli biçimde ihtiyaç duyan tarımcı güney eyaletleri ile endüstrileşmiş ve kalıcı bir açık toplum olma yolunda hızla ilerlemekte olan kuzey eyaletleri arasındaki sürtüşme 6 kasım 1860'da kölelik karşıtı görüşleriyle bilinen abraham lincoln'ün başkan seçilmesiyle doruğa ulaşır. güney carolina,mississippi,florida, alabama, georgia, louisiana ve texas ardarda birlikten ayrılarak konfedere eyaletleri oluştururlar. 12 Nisan 1861 de konfederelerin açtığı ateş sonucu sıcak savaş başlar. virginia arkansas, tennessee, kuzey carolina'da birlikten koparak konfederasyona katılır. savaşın ilk çarpışması washington'un güneyindeki bull run denilen yerde gerçekleşir ve kuzeylilerin yenilgisiyle sonuçlanır. bu noktadan sonra güney orduları ardarda kazandıkları zaferlerle kuzey eyaletlerini tam anlamıyla işgal eder. ancak daha önceki savaşlarda her iki tarafda çok güç kaybetmiştir ve tekrar seferber edilen kuzeyli insan gücü sayesinde güney orduları zorda olsa püskürtülür. bu noktadan sonra güneyin gerilemesi başlar. güneyli komutanların zamansız hatalarıda bu gerilemeyi hızlandırır ve atlanta'daki son yenilgi güneyin sonunu getirir ve 15 aralık 1864 te güney ordusunun dağıtılmasıyla savaş sona erer.
savaşın asılı nedeni kölelik değil endüstrileşmiş kuzey eyaletlerinin ucuz hammadde ve iş gücü ihtiyacıdır. kölelik yalnızca bahanedir. güneyliler ürettikleri pamuğun büyük kısmını ingiltereye satmaktadırlar. kuzeyliler bu durumu önleyerek pamuğu kendileri işlemek istemiştir. ayrıca köleliğin kaldırılmasıyla güneydeki köleler daha iyi iş imkanlarına sahip kuzey eyaletlerine göç edecekler ve kuzeydeki fabrikalar ucuz işçi çalıştırabilecektirler.
Abraham Lincoln'ün ucuz iş gücü mantığını hayata geçirme çabasıdır. Bi nevi şimdiki kapitalist amerikanın temellerini atan savaştır. Herkese özgrlük köleliğe hayır sloganıysa sadece bu politikanın makyajıdır.
bir savas haricinde, saldıran taraf her zaman kaybetmiştir. o savası da kuzey almıstır.
(bkz: glory)
dünyanın en önemli ve organize iç savaşıdır.bu savaşın kuzey tarafından kazanılmasının temelinde siyahların özgürlükleri için savaşa kuzey tarafında katılmasıdır.hatta sadece siyahlardan oluşan bir tugayları bile vardı.ama asıl tezat (tabi benim bildiğim kadarıyla) siyahların rütbesinin birkaç istisna haricinde çavuşluğu geçememesiydi.

kuzeyin insan ve teknik gücüne karşın güneylilerin yüksek savaşma becerisi savaşı neredeyse güneylilerin kazanacağı bir duruma getirmişti.ancak kuzeyin en başarılı komutanlarından sherman'ın doğu yürüyüşü birlikleri daha çok batıda konuşlanan güneylileri bozguna uğratmış ve kuzeyi muzaffer kılmıştır.
kendi içinde savaşmış bir ülke olmasına rağmen amerika'da bu savaşın sonunda halklar arasında bir kan davası oluşmamaştır. oysa bizim içimizde bu boyutta bir savaş(terör hariç) olmamasına rağmen insanlar arasında ayrımcılık çok büyüktür. belki de bu yüzden hiç bir zaman güçlü bir ekonomi oluşturamıyoruz.
günümüzde yaşanan hayali bir amerikan iç savaşı paul auster'ın karanlıktaki adam kitabında anlatılmaktadır.
amerikalıların; ingilizler olmadan kazandıkları tek savaş.

bunda savaşan her iki tarafın amerikalı olmasının payı büyüktür.
kanımca bu bir iç savaş değildir. bayrağı, başkanı ve başkenti olan güneyli amerikanlar ile kuzey amerikanın savaşıdır. yani birleşik devletler konfedere devletlerle savaşmıştır.
(bkz: amistad)
Temeli kölelik kurumu olan savaştır. 1630'larda başlayan kölelik Amerika'nın koloni zamanlarına uzanır. bu zamandan (1600ler)zamanına kadar temel ekonomik sistemi tarım olan güneyin en büyük çarkının kölelik olması köleliğin güney için vazgeçilmez olmasına sebep olmuştur. kuzeyin ise gelişen ticaret ile ekonomisini endüstriyelleşme üzerine kurması iki tarafın ayrılması sürecine katkıda bulunmuştur. kuzeyin sanayileşmesi şehir hayatına yüz tutması -ki güneyde tarımsal ekonominin olusturduğu eski moda hayat tarzı devam etmekteydi- kuzey insanının birlikte çalışması, gelişmesi açısından önemli bir etken oldu. iki tarafın hayat tarzlarının da ayrılmasıyla - ki yaşam görüşleri de ayrılmış durumdadır- ayrılık (bkz: sectionalism) dönemi başlamıştır. fakat ipleri en çok geren tarihi olay ise 1860 seçimi olmuştur.

Abraham Lincolnün seçim vaadi olarak köleliği kaldırma vaadi ise bardağı taşıran son damla olmuştur. Lincoln ün seçilmesinin ardından güneyli liderler senatoda az sayıda kalmaktan ve gittikçe güçlenen kuzeyli liderlerden korkarak koltuklarını terkettiler. yedi kölelik yanlısı eyalet bağımsızlıklarını ilan ettiler.seçimden sonra bu eyaletlere 4 eyalet daha katılmıştır.Lincoln buna cevap olarak savaş ilan etti ve 600000 den fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı savaş meydana geldi. savaş sırasında Lincoln ün köleleri serbestleştrme çabaları * savaşı kuzeye çeviren etkenlerden biri oldu. kölelerin isyanı ve kuzey ordusuna katılması güneyin istemeyeceği birşeydi tabii ki. savaş sonrası güneyde ırkçılık hareketlerinin başlaması da bu sonuç sayesinde tetiklendi. (bkz: ku klux klan) ayrıca bir çok yeni savaş teknolojilerinin kullanılması * bu savaşı tarihte bu derece önemli kılmıştır.
bir iç savaş olmamakla beraber -güneylilerin de bir devleti bayrağı başkenti vardı zira-
kuzeylilerin kazandığı savaş.

savaşın nedeni zenciler falan değil aslında. onlar kimsenin umrunda değil. güney eyaletleri abd'nin tarım alanıdır, tarımda da el gücü daha yaygındır. kuzey'de ise doğru dürüst tarım arazisi yoktur. hal böyle olunca güneyliler beleşe getirdiği zencilerle yan gelip yatarak para kazanıyor zengin oluyordu, kuzeyliler ise onları içten içe kıskanıyordu. çok geçmeden aynı ülkenin çatısında birbirinden çok farklı kültürü olan iki halk çıktı. kısa süre sonra düşmanlıklar başladı ve çok geçmeden çeşitli bahaneler ile savaşa dönüştü.

savaşta ölen abd'li sayısı abd'nin birinci ve ikinci dünya savaşlarında ölen askerlerin toplamından daha fazladır. ayrıca zenciler haliyle kuzeyde yer almışlarsa da en fazla çavuş olmuşlardır.*
savaş sonrası her iki saftada, inanılmaz bir silah fazlası oluştu. bu fazlalığın eritilmesi için, ilk defa birleşik devletler silah ticaretine başladı. zamanla bu ticaretin tadını beğenen amerika, ileride en büyük para kaynağı olacak, silah endüstrisine ağırlık verdi. bu politika ile, ciddi ivme kazanan amerika; hem birinci hem 29 ekonomik buhranı hem de, ikinci dünya savaşında ciddi paralar kazandı.
doğuyla batı arasındaki savaşlara alışmış bizler için medeniyetin kendi içinde yaptığı kuzey güney savaşı...
artık nasıl bir savaşsa,
terörist ülkeler hangi ülkeler diye bir amerikalıya sorsanız başlar,
Louisiana
Güney Karolina
Alabama
Tennessee
Virjinya
Georgia
Kuzey Karolina.
(bkz: jefferson davis)
(bkz: robert lee)
(bkz: braxton bragg)
(bkz: james longstreet)
tarımcı ve çiftçi güney ile sanayici kuzey arasındaki savaştır. kuzey kazanmıştır. bundan sonra ivmelenen amerika dünyanın amına koymuştur, koyuyordur.
yüzlerce film olmakla beraber özellikle seyredilmesi gerekenler şunlardır;

http://www.imdb.com/list/acbovovnjbw/

http://www.epinions.com/content_4021985412?sb=1
başlıca şunlar olmakla beraber;

http://militaryhistory.ab...ivil-war-weapons-gallery/

ayrıca iç savaş esnasında siperlerde söylenen şu sözünde öncüsü olunmustur;
"god made man equal. but, colonel colt made some more equal than others"
hepinizin bildiği gibi wild bill hickok amerikanın gelmiş geçmiş en büyük silahşörüdür.Fakat asıl ironi kendisi iç savaş boyunca abidik gubidik eyaletlerde şeriflik yapmıstır ve cepheye nerdeyse hiç gitmemiştir.Bir düellosunda tek başında 4 kişiyi haşat ettiği kayıtlarda mevcut olmakla beraber savaş esnasında neden böyle bir politika izlediği halen daha bilinmemektedir.

Ayrıca Wild Bill hayatı boyunca sırtını her zaman duvarı verirdi,hayatında bir sadece bir defa poker sevdası yüzünden sırtını duvara vermedi,aşağılık bir alkolik tarafından arkası dönükken basından vuruldu.

hatta pokerde death man's hand diye bir oyun vardır.ölmeden önce wild bill hickok'un elinde bu kagıtlar vardı poker tarihinde bu kagıtlar daha sonra bu isimle anılmaya baslanmıstır.

Kagıtlar için;

http://en.wikipedia.org/wiki/dead_man's_hand
hiç şüphesiz güneylilerin ihracat olayında kuzeye ayarı vermesinden kaynaklanmaktadır
köle arayan masum köylülerin öcü gibi gösterildiği savaş.