bugün

islam ve üretmek.
islama bağlı erkekler namaz olmasa yerlerinden bile kalkmazlar.
Sürekli elindekine şükür eden insanlar nasıl daha fazlasını isteyebilir?
60 yaş üstü muhalif amca facebook'u itemi olduğu o kadar belli ki. arabistan ve iran'ın sadece petrol payı hepsini zikip atmaya yetiyor zaten. bae'ye hiç girmedik dikkat ettiyseniz.
al işte üstteki dinli yazar dünya nimetini üretimden sayıyor. üstelik bea da yerli insan çalışmaz. hep dışarıdan çalışmaya gelenler vardır.
Nihat hocam, kuranda bununla ilgili ne diyor?
Müslüman ülkelerin petrol üretimi mi demiş birisi?
Yine cahillerin seviyesine inerek biloya anlatır gibi (yok canım, kast edilen ilyas Salman) anlatalım.

Konuyu yine basit olarak her zeka seviyedinde insanın anlayacağı şekilde açıklayalım.

Petrolün varili örn: 10 dolar.
Arabistan 100 varil petrol (gereksiz bir bilgi: bir varil 159 litre, 42 ABD galonu olup, 7.3 varil petrol 1 ton olarak hesaplanır) çıkarıyor, eder mi 1000 dolar?

Petrolün arama ve çıkarma işlemleri yukarı pazarlar (upstream markets) rafinaj, dağıtım ve pazarlamadan oluşan kısım da aşağı pazarlar (downstream markets) maliyetleri çıkan petrolden karşılanır (tüm Dünya'da böyledir)

Örn: Shell veya BP petrol araması yapması bir ticari kumardır.
Petrolü bulmak sorun değil, petrolün kalitesi, zemin yer katmanı (ne olarak anlarsınız) derinliği, coğrafya yapısı, iklim (özellikle denizlerde) nakliye, güvenlik, siyasi sosyal olaylar, savaşlar saldırılar çevre felaketi vb gibi üretimi baltalayacak riskler de düşünülürse...
Tam bir kumardır.
Yine bir örnek: Venezuela, Libya, iran da yapılan devletleştirmeler.

Bunun için Shell veya BP cebinde parası, ekipmanı ile gelip sen zahmet etme, ben arar bulur çıkarırım demez.
Özellikle upstream markets maliyetini karşılayacak bir finans kurumu ile gelir ve bu maliyet giderinin garantörü Arabistan olur.
Bu kredi normal ticari faizler gibi değildir.
Zaten bu Kredi veren kurumlar ile enerji şirketleri organik-inorganik bağ içindedir.
Yine bir örnek: siz bankadan kredi alırken hayat sigortası vb sigorta yaptırmanız gibi...
Ek maliyetler, yüksek faiz yukarda bahsedilen risklerin yansımasıdır.

Anlaşmalar içinde petrolün geliri hangi finans sisteminde tutulacağı, hangi para birimi ile yapılacağı, uluslararası bir ambargo kararında veya üretimin seviyesi ne olacağı, Teknik destek, malzeme hangi tedarikçilerden sağlanacağı vb koşullar petrolü çıkaranların belirleyeceği bir konudur.

Daha fazla teknik konulara girmeden şunu bilin; Arabistan'da çıkan 100 varil petrol, 10 dolardan 1000 dolar, iyi geliri var diye aptalca konuşup cahilliğinizi belli etmeyin.
Eğer Arabistan bu 1000 dolardan 200 dolar kazanıyorsa süper geliri var demektir ve bu oran imkânsız bir durumdur.
Hele ki Almanya'dan fazla geliri var demeyin.
Ben kent n- range black slim içiyorum ve bakkala 1 paketine 18 lira ödeme yapıyorum.
Bakkal bu sigaradan 18 lira mı kazanıyor?

Başka bir konu da şu an ülkemizde petrol bulunsa ve bunu çıkaracak yabancı bir şirket (yerli ortaklık olsa bile) devlet payı olarak çıkan petrolden alacağımız oran en fazla %3 ve bu başka bir konu.

Özellikle milyarca dolarlık petrol gelirinin kontrolü, transferi, kullanımı Arap ülkelerinin tasarrufunda mı sanıyorsunuz.
Yine basit olarak örneklemek gerekirse; çalışan ve maaşını babasına veren çocuğun hafta sonu sinema parasını babasından istemesi gibi bir sistem içinde Arap ülkeleri.
Özellikle petrol gelirinin para hareketleri, hangi finans sistemi içinde neleri sübvanse ettiği konusunda bilgisi olmayan hiç konuşmasın.
Almanya nın 'mercedes' i 57 sözde müslüman ülkeden daha çok para kazanıyor. Nokta.