Allah ne doğmuş, ne de doğurmuştur.
Birdir, tektir.
Allah'tan başka ilah yoktur.

Peki Allah nasıl varoldu? Nasıl oluştu?

Dünya aklıyla cevaplayamayacağımız sorudur. Yüzyüze gelmek nasip olursa, sorulan soruyla açıklığa kavuşacağını düşündüğümdür.
bir din alimine sorunca ''böyle şeyleri kafana takma hem bak allah gücenir ha!'' cevabını alabileceğiniz soru. insanlar körü körüne inanıyorsa bir şeye boş ver fazla düşünme sende kardeş.
cevaplanmasi en azindan simdilik imkansiz olan bir sorudur, hem bilimin hemde metafizigin sordugu veya arastirdigi tum sorularin en asili olan bu soru tum din konularinin en cok aciklama bekleyenidir. once allahin olup olmadigini bulmak gerekirki buda hic kolay degildir cunku felsefe alanina giriyor. bilim simdilik sadece tanri parcacigini bulmaya calisiyor, hersey maksimuma gelince cevabinada yaklasacagimizi umdugum sorudur.
vasıflarından birinin "ezeli" olduğu zat-â sorulması saçma olan sorudur gerçekten hani ezeli vasfı olmasa soru normal. "iman" kelimesi burdan zaten peydâhlanıyor onunda sonun onunda sonu onunda sonu onunda yaratıcısı onunda yaratıcısı derken derken 1239872394729347 tane yaratıcıya ulaşsan sonunda ne olması gerek ?

hiç yaratılmadan var olan bir zat olmalı, o da benim ALLAH buyuruyor, idrâk-ı meâli bu küçük akla gerekmez, zirâ bu terâzi bu kadar sikleti çekmez.

yani sonunda mutlaka yaratılmadan yaratan bir güce muhtaç eğer ALLAH sorgulayan bir insan varsa, o nu kim yarattı bunu kim yarattı der der der der sonunda mutlaka yaratılmadan var olması gereken bir zat olmalı, o zaten bunu söylüyor.
-- dünya neyin üstünde duruyor?
-- bir kaplumbağanın sırtında.
-- peki o neyin üstünde?
-- o da başka bir kaplumbağanın.
-- peki o neyin üstünde duruyor?
-- lanet olsun, ondan sonra hep kaplumbağa işte!!

edit: aklıma anaokulu döneminde gelmiş, anaokulu bittiğinde de çözümüne ulaşmış olduğum soru. cevabı mı? çok uzun be, üşeniyorum yazmaya.
Allah ezeli ve ebedidir. Ancak benim tanrım böyle egolara sahip değil hatalarını kabul eder mesela kuluyla muhabbette eder egoları yoktur. edit:deistim.
kendi var oluş şekli hakkında bile bit kadar fikri olmayan insanın varlığı yarattığını düşündüğü tanrısına dair zorlama sorusu. ya inanırsın ya da inanmazsın sorunun özü bu esasen ama azıcık felsefesini yapalım.
o önü ve sonu yaratabilecek kadar kudretliyse şayet öncesi ve sonrası olmaması ve hep var olması muhtemel değil midir. var oluşu yaratabilecek bir gücün olmaya ihtiyacı olmaması da normaldir. tabi tüm bunlar inanırsan söz konusu. inanmıyorsan zaten her şey saçma sapan bir tezden ibarettir.
kuranı kerim de şöyle der ''o her şeyi en iyi bilendir'' eğer bu ayete iman etmişsen bu konudaki merakın onun varlığını yalanlamak üzerine değil aklın sınırlarını varlığını ispat etmek için zorlarsın. ve yetmediği yerde yine ona sığınırsın.
şayet bu ayete inanmıyorsan zaten sorguladığın şey nasıl o hep var olabiliyor değil, var mı yok mudur. hasılı bu yüzdendir hayatın imtihan kabul edilmesi.
bu sorular insanın kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz sonuca da götürmez o yüzden böyle şeyleri düşünmemek gerek ,zira çok düşünürseniz böyle sorular kendinizi boşlukta hissedip dinden çıkmaya vesile olabilir.
doğum ve ölüm'le programlanan beyne allah denerek ezeli ve ebedi bir yük yüklenmektir, bu yüzden allahın nasıl olduğunu sorgulamak saçmadır. bir şey insan tarafından algılanamıyorsa, yoktur.
müslümanın cevap veremediği en temel sorudur.

o yüzden işlerine gelmeyince onu sorgulama der geçerler. her şeyin öncülü varsa onun niye olmasın?

allah'ın allah'ı varsa onun allah'ı nerede, onun allah'ı varsa en baş allah nerede?

kaç tane allah var lan?

kendi kendine allah oluşuyorsa bu evren niye kendi kendine oluşmasın?
Allah ebediyetten beri vardır fakat bunun cevabını anlamak için beynimizin geriye kalan %95 lik kısımını kullanmamız gerek.
beynin yetmediği sorunsal.
Allah hep vardı. ve olmayada devam edecek
müslümanın kafasında error veren sorudur.

düşünmemeye çalışır. akıl bunu bilemez diye kıvırır ama nafile. allah nasıl var oldu lan?
demek ki onun da bir yaratıcısı var.
Öbür tarafta genel seçim falan yapmışlardır.

Edit: ateist değilim lan ben. La ilahe illallah muhammeden resulullah. Hatta aliyyun veliyullah.
Atayizleri delirten gopuk ve çhılgın soru.
Müslimenleri ise düşündürüyor şu an.
Fakat bütün gün çalışmış amele kekoslar " başka işim yok onu düşünecem olmuş işte pezevenkler " demekte.
O kadar mükemmel ki o kendi kendine olabildi.
uzay zaman mekan kavramını olusturan bir güce "nasıl oldu' demek saçmalığın daniskası.
'lem lid velem yuled'
doğurmadı ve doğurulmadı
ihlas s . 3. ayet.
bunu, dünyadaki zaman algımıza göre düşünme cahilliğinde bulunmasak iyi olur. cehaletin dibini görmeye mi çalışıyosunuz?
nasıl var oldu değil, vardı zaten. hadi o cücük beyninizle anlayın bakalım bunu. vardı zaten. hanimiş zaman algınız...

şimdi anlamamakta ısrar etsen de, gözünden dünya perdesini kaldırdıkları anda anlayacaksın.
Gidince sorarsınız çok birşey kalmadı zaten merak etmeyin. Tabi sorabilirseniz ki bence ahirette bunu düşüneceğinizi zannetmiyorum. Perde kalkınca daha çok ayvayı yedim mi acaba ne yaptım dünyada diye düşüneceğiz.
bu kadar mükemmel bir şeyin kendi kendine oluşma ihtimali trilyonda bir olmalı. birisi mükemmel tasarlamış olabilir.
kusurlu doğa bile kendi kendine oluşmaz diyenler kusursuz bir tanrı nasıl oldu sorusuna çuvallıyor. zaten vardı. bu oluşumun kusursuzluğunu açıklamaz varlığını açıklar sadece.
Allah oluşmadı senin o kısıtlı beyninle algıladığın oluşma kavramı çevrende gördüklerinle şekilleniyor, oluşma kavramını yaratan da zaten allahtır, ilk oluşturan var eden o dur. sen de her şeyi oluşmak zorunda zannediyorsun, yaratılan nasıl yaratamıyorsa yaradan da yaratılmamıştır o hep vardı ebedi ve ezelidir.

Bazı özenti ateistler bu ayetten anlam çalıp allah sonsuzdur yerine madde sonsuzdur diyor. Çevrende gördüğün her şey üstüne giydiğin kıyafet bile madde bu madde yardım olmadan şekillenebiliyor ya da kendi kendine oluşabiliyor mu? Maddeyi yaratan da ona şekil veren de allahtır.
sonradan olmadı, zamanı ve mekanı yaratmadan önce de hep zatı ezeli ve kaimdi. el-halık. yaratan. yaratan, yoktan var eden nasıl yaratılabilir ki ? olmak, yada olmamak mahlukat için söz konusudur. dolayısıyla olmak fiiliyatı rabb ve yegane ilah olan allah (c.c.) hakkında muhaldir.

---------------
Allah’ın zâtı, idrak edilemeyecek kadar yücedir. Zira akıl ve idrak O’nun insana bir hediyesidir ve mahluk olan bu sermaye ile Allah’ın varlığı bilinebilir, ama zâtının hakikati idrak edilemez. Mahluk olan şey mutlaka sınırlıdır. Bir başlangıcı olduğu gibi, bir nihayeti de vardır. Meselâ, göz mahluk olduğu gibi, görme sıfatı da mahluktur ve her ikisi de sınırlıdır. insan, bütün cisimleri göremediği gibi, kâinatta faaliyet gösteren kuvvetleri, bedenlerde vazife gören ruhları, bu âlemi dolduran melekler dünyasını göremez. Göz gibi, akıl da bir mahluktur.Allah’ın sıfatları ise sonsuzdur. Sınırlı olan, sonsuzu ihata edemez, kavrayamaz. “Hakikat-ı mutlaka, mukayyed enzar ile ihata edilmez.” (bkz. Sözler)

Mutlak, kayıt altına alınamayan, kendisine bir sınır biçilemeyen demektir. ‘Enzar,’ ‘nazar’ın çoğuludur; nazar ise, çoğu zaman, akıl mânâsına kullanılmaktadır. Allah’ın bütün sıfatları mutlaktır, sonsuzdur. Bu sıfatların kayıtlı ve mahluk olan akılla hakkıyla idrak edilemeyeceğini her müstakim akıl, şüphesiz, kabul eder. Sıfatı hakkıyla idrak edilemeyenin Zâtının da mahiyetiyle bilinemeyeceği çok açıktır. Hz. Ebubekir Efendimizin (r.a.) bu mânâyı ders veren çok ibretli bir sözü vardır. ”Allah’ın zâtının idrak edilemeyeceğini bilmek gerçek idraktir. Onun zatı üzerinde düşünmek ise işraktır (gizli şirktir).

Allah’ın zâtı hakkında ne düşünülse, bu düşünce aklın bir mahsulü olacaktır. Akıl gibi, onun düşündüğü, zihninde şekillendirdiği şey de mahluk olur. Bu mahluku Hâlık kabul etmek ise gizli şirk demektir. O’nun zâtının kudsî mahiyetini ancak Kendisi bilir.
--------------- http://www.nurnet.org/allahin-zati-neden-bilinmez/
güncel Önemli Başlıklar