bugün

aynen benim de merak ettiğim sorunsal.
Diger seyleri yaratiyordu. 6 gunde yaratmis dunyayi. Jupiter en az 2 hafta surmustur.
Başka şeyleri yaratiyor olabilir.
Allah için önce veya sonrası yoktur çünkü onun için zaman kavramı yoktur,bu yüzden de bizi yaratmadan öncesinde ne yapıyordu diye bir soru sorulamaz.
işi dinsel değil bilimsel bakılabilir. big bang i araştırmayı öneririm. konuyla ilgili yazılabilecek dinsel, felsefik ve bilimsel veriler olmasına rağmen, bukadar trolün içinde tartışılması tamamen zaman kaybı olduğu için, boşverin karı kız başlıklarının altına yazalım.
canı sıkılıyordu, "n'apam, n'edem ben? uff!" diyordu diyenler var. yaradanını bilmez zındıklar tabi onlar. itibar etmeyiniz efendim.
Öncelikle zaman kavramı düşündüğünüz gibi değildir, mevcudatın yaradılması ile zaman başlar, ezel kavramı sonsuzluktur ve içinde geçmiş gelecek zaman yoktur, her zaman şimdiki zaman gibidir,

Yani yaratmadan önce yarattıktan sonra demek allahın esmasına aykırıdır,

Ama yine de bu hataları görmesden gelip düşünürsek muhtemelen kendi zatını, esmasını, uluhiyetini, cemal ve kemalini müşahade ediyordu,

Bilemeyiz tabi ama genel örgü bunu bize tahmin ettiriyor.
sonsuzluğun sınırını çizmek gibi bilinmesi imkansız olandır.
önce ve sonra kavramları, zamanın olduğu durumda ortaya çıkan kavramlardır. zaman dediğimiz kavram, evrenin oluşmasıyla ortaya çıkmıştır yani herkes tarafından bilinen big bang ile başlayan bir kavramdır. merak edenler membran teorisini de inceleyebilirler (brane theory).

kısacası; zamanın olmadığı bir durumda, önce ve sonra kavramlarından bahsetmek anlamsızdır. bu nedenle bizi yaratmaktan kasıt evrenin ve canlıların yaratılması ise, bahsi geçen soru anlamsızdır.
çekirdek çitleyip çay içiyordu. kesin.
bing bang' a bakınca deney yapıyor denebilir, sonra da yanlış deney yapınca patlama oldu evren oluştu.
islam'da ve diğer dinlerde tanrı tanımının sorunlu olmasından kaynaklanan haklı kafa karışıklığının bir sonucu olarak akla gelen sorudur.

din bilginleri, allah'ın zamandan münezzeh olduğunu açıkça ifade eden tek bir ayet olmamasına ve hatta tam tersini gösteren ayetler olmasına rağmen allah'ın zamana bağlı olmadığını ileri sürerler. öyle demek zorundadırlar zira demezlerse hem zamanın allah'ın kudretini kuşattığı gibi bir tezi kabul etmek zorunda kalırlar, hem de allah'ın gelecekteki olayları bilmesini açıklamakta zorlanırlar.

kuran'a baktığımızda allah'ın hem zamandan münezzeh olduğunu düşündüren ayetler (geleceği bilmesi... fakat bunun tek açıklaması zamandan münezzeh olmak değildir), hem de zamana bağlı olduğunu gösteren ayetler vardır. bir kısmı aşağıdaki linkte... hiç utanmadan bu tür ayetleri "görecelilik kuramının delili" olarak gösteriyorlar asıl meseleyi gözden kaçırmak için.

http://meal.ihya.org/kura...i-ile-ilgili-ayetler.html

görüleceği gibi hacc 47 ayetinde allah kendi katında zamanın var olduğunu bildiriyor. ne ki allah'ın bir günü, insanların bin yılı uzunluğundaymış. buradan çıkacak sonuç, allah'ın katında da zamanın aktığı, yani allah'ın zamandan münezzeh olmadığıdır.

gerçek şu ki zamanın bir varlığın katında tek bir andan ("an" kelimesini zamandan münezzeh olmaya en yakın benzetme olduğu için kullanıyorum) ibaret olması hayal etmesi kolay bir şey değildir. fakat sanıldığı kadar da zor değildir. mesela elimize bir film şeridi alalım ve o film şeridine bir "an" için baktığımızı hayal edelim bir anda filmde oynayan aktörlerin bir kaç saniye önceki hallerini de (mesela kaldırımda yürüyor), bir kaç saniye önceki halini de (mesela otobüs çarpıyor) görebiliriz. gördüklerimizi hayatta gerçek bir kesit olarak düşünürsek, bakış attığımız anda aktör için zamanın aktığını, bizim için akmadığını varsayabiliriz. sanırım zamandan münezzeh olmayı izah etmek için yapılabilecek en yakın benzetme budur.

birileri "e işte o kadar da mantıksız değil" diyebilir tabi. ben mantıksız olduğunu söylemiyorum, kuran'daki ifadelerle uyuşmadığını söylüyorum. ve ayrıca, ilk bakışta inananlara hoş görünen "zamandan münezzeh olma" halinin, şu anda yazmaya başlasam sayfalar sürecek, izahı zor dini sorunları da peşi sıra getirdiğine dikkat çekmek isterim. aynen "zamandan münezzeh olmamanın" getirdiği sorunlar gibi...

velhasıl tanrı kavramını mantık çerçevesine oturtmak pek güçtür düşünmeyi bilene... zaten akıllı dindarlarla tartışmaya girdiğinizde sonunda "tanrı'yı bizim mantığımıza oturtmaya çalışmak boş iştir" derler. bu da kulağa hoş gelir ama tanrı kavramının ve dolayısıyla inanmanın mantıksız olduğunun itirafıdır diğer bir bakış açısıyla...
kitabı yazıyordu tabisi de.
Sürekli başkalarını yaratıyor olabilir.

"Yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık."
isra:70
20. Asra kadar Özellikle hristiyanlik uzerinden teistik dinlere yöneltilen ciddi eleştirilerden biridir. Lakin Einstein emmimizin özel ve genel relative teorilerini geliştirip ispatlamasiyla din felsefesi açısından sorun olmaktan çıkmış sanal sorunsaldir. Zira zamanin izafi olduğu ispat edildiği için bizden öncesi ile bizden sonrasi arasinda her şeye aşkın bir tanrinin kudreti düşünüldügunde çelişki görülmemektedir
görsel
senin gibi saçma sapan sorular soranlar için cehennemi hazırlıyordu.
http://www.sorularlaislam...an-once-ne-yapiyordu.html

cevaplanmış sorudur burada artislige gerek yok.
aşırı saçma soru. zaman sadece bu evren için vardır ki evrenin her yerinde bile aynı değildir. daha önce bilmediğimiz, duymadığımız, hayal edemeyeceğimiz kavramlar söz konusu burda. o yüzden allah bizi yaratmadan önce ne yapıyordu gibi sorular saçmadır.
82 gündür aydınlatılamamış sorudur. Yetkililerden bir cevap bekliyoruz.
ihlas suresini halk arasındaki bilinen adı ile kulhuvallah suresinin mealini bilmeyen, klasik ateist söylemleri arasında yer alan öylesine edilmiş bir laftır.
zaman ve yerçekimi kavramları aslında einstein ın sürekli kafasını kurcalamaktaydı. malesef bugün geldiğimiz noktada bir kesiniliğe ulaşılamamıştır. bunun en önemli nedenleri karanlık maddenin ne olduğu, tam olarak kaç boyutlu bir evrende olduğumuz ve büyük patlamanın sürekli var olma ve yok olma şeklinde kendini tekrarlayan bir olgu olup olmadığı şeklinde sıralanabilir.
interstellar filminin sonlarına doğru yönetmen konuya ufaktan bi el atmış ama sonuçta bir film, olayı onlar? a bağlamış.
Bize bunun bilgileri gönderilmemiştir. Bizimle ilgili kısmı gönderilmiştir. Bilinmez. Ama düşündürdün.

Deney yapıyor desek, big bang gibi, bizi yaratan bir varlık var. Peki bu varlığı kim yarattı. Demeki bir yaratan var. Onu da yaratan bir yaratan var. Bizi bir düzene koymuş ve bu düzende herşeyin bir nedeni sonucu var. inanlara yardımcı oluyor. Zaten bir yaratıcı olduğuna çogu kisi inanıyor. Böyle dahi olsa bir yaratıvı var. Ve ben bir yaratıcıya inanıyorum.
Çekirdek citleyip dizi izliyordu sanırım çocuk yapayım dedi falan.
Diğer gezegenlerin tanrılarıyla tavla oynuyordu.