bugün

içicinin ruh haline göre ortaya çıkması muhtemel negatif sonuçlardır.
bu sonuçlar; içiciden içiciye değiştiği gibi,
içicinin alkolle munasebet kurduğu andaki durumuna göre de değişebilir.
zarar katsayısının yükselmesinde:
-bünyenin kaldırabileceğinden hızlı içmek.
-bünyenin yaşamakta olduğu negatif duygulardan sıyrılmak için içmesi vb.
unsurlar sayılabilir ancak yukarıdakiler kişiseldir ve asıl önemlisi
insan ilişkilerine yansıyanlardır. örneğin içip içip,
aranızda sorun olan insanlara telefon açtığınızda
duygularınız alt ve üst sınırlara doğru harekete geçmiş olduğundan
ya aşırı pozitif yaklaşım gösterilip aşka gelinir
ya da 'sigtir git amua goyim' gibi sınırları zorlayan terbiyesizlikler edilebilir.
her iki durumda da kendiniz değilsinizdir ve zarar görürsünüz.
en tehlikelisi ise yanında kasıldığınız insanlarla içmektir.
gerilimden kurtulmak için aşırı içer, sonunda saçmalamaya başlarsınız.
tabii tüm bu örneklerin yanında alkolun faydalarını da göz ardı etmemek gerekir.
* pahalı olması,
* bedava olmaması,
çok çeşidi bulunduğundan kararsızlık durumu oluşturması.
ertesi gunku agir nefes kokusu.
beraberinde gelen uykusuzluk durumuna göre ertesi gün gerçekleşen baş ağrısı ve baş dönmesi.

(bkz: icki ictikten sonraki gun) *
trafikte kazaları önlemek için hazırlanan hastalıklı sloganlara ilham kaynağıdır. alkol alıp can alma, alkollü sürücü yayaları dürücü..gibi.
(bkz: alkolün faydaları)
ileri derecede alkol kullanımı, karaciğer sirozu (karaciğer hücrelerinin hasarı) ve pankreatit (pankreasın iltihabı) gibi hastalıkların ve karaciğer, ağız, boğaz, gırtlak (ses telleri) ve yemek borusu kanseri gibi bazı tip kanserlerin gelişmesi riskini artırır. uzun dönemli riskleri arasında, iştahsızlık, vitamineksiklikleri, mide rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları, deriyle ilgili sorunlar, cinsel işlevle ilgili sorunlar, aşırı şişmanlık, kalp ve merkezi sinir sistemi hasarı, bellek kaybı ve psikolojik bozukluklar bulunmaktadır.
sabah uyandığında yataktaki kızın beğenilmeyip geceden pişman olmak.
''Alkollü içkiler tesirlerini ihtiva ettikleri etil alkol ile sağlarlar. Bu maddenin az miktarı (kan seviyesi 100-200 mg/cc iken) zahiri olarak (görünüşte) canlılık sağlar zannedilirse de daha çok alınır ve 200-300 mg/cc kan seviyesine ulaşırsa depresyon ve fiziki güçlerin yönlendirilmesinde güçlükler ve azalmalar olur. Kişiye ve bünyeye göre değişmekle beraber miktarın daha da arttırılması ve 500 mg/cc'yi bulmasıyla nefes alma güçleşebilir ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Bunlar alkolün birden alınmasında ortaya çıkan belirtilerdir. Devamlı alanlarda ise vücut işleyişinde kalıcı bozukluklar olur.

Alkoliklerin en az 1/4'ü karaciğer yetersizliği, beslenme yetersizliği ve mide rahatsızlıklarıyla karşı karşıyadır. Psikolojik durum bozuklukları ise bunlarda çok daha yaygındır.

Alkolizmin erken devresinde hastalar ekseri normal ağırlıktadır veya kilo fazlalığı vardır. ileri devrelerinde gözle farkedilen bir zayıflama görülür. Hastalar iyice zayıfladıklarından sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanırlar. iştahları yoktur ve iştahlarının olmayışının sebebi; hem alkolün merkezi sinir sistemine hem de bağırsak kanalına yaptıkları zararlı tesirlerdendir. Vitamin B12 ve folik asit eksikliği sebebiyle alkoliklerde kansızlık başgösterir. En hafif vakalarda bile karaciğerde toksik (zehirli) yağ birikimi olur. Bazı hastalarda alkolik hepatit (karaciğer iltihabı) ortaya çıkabilir. Müzminleşmiş alkol alımı, karaciğer sirozuna sebebiyet vermektedir. Bilhassa günde 80 gram alkol alanlar (ve daha fazlasını alanlar) bu tehlikeye maruzdurlar. Günde 160 gr alanlarda ise tehlike son derece fazladır. Östrojen denilen ve kadınlarda erkeklerden daha yüksek yoğunlukta bulunan bir hormonun yıkımı karaciğerde olur. Alkoliklerde karaciğer harabiyeti sebebiyle bu hormonun yıkımı azaldığından kandaki konsantrasyonu yükselir ve erkek alkoliklerde erkeklik hislerinin azalmasına sebebiyet verir.

Midede asit salgılanmasını arttırarak mide ve onikiparmak barsağı ülserlerinin gelişmesine yol açabilir. Akut gastritlere (had mide rahatsızlıklarına) alkol alanlarda sık sık rastlanmaktadır.

Uzun seneler devamlı alkol alanlarda müzmin pankreas iltihapları ortaya çıkar ve sık sık bu hastalığın tekrarlaması sonucu tam bir pankreas yetmezliği gelişir. Tam pankreas yetmezliği ise alınan gıdaların sindirimini ve bağırsaklardan emilimini bozar. Vücutta vitamin yetersizlikleri başgösterir. Şeker hastalığının ortaya çıkışını kolaylaştırır. Ayrıca böbreklerde de toksik etki yapıp nefrite yol açabilmektedir. Çok mühim bir tesiri de çevre sinirlerine olan toksik tesiri ve bunun sonucu polinevrit denilen sinir iltihaplarına sebeb olmasıdır.

Alkol, kalp hastalarına da negatif (olumsuz) etki eder, kalp kasları önce hacim genişlemesine uğrar ve sonra kalp yetmezliği meydana gelir. Koronerler (kalbi besleyen damarlar) de spazma ve göğüs ağrılarına sebeb olur. Alkol genel olarak damar sertliğini hızlandıran faktörlerdendir. Alkoliklerde ruhi bozukluklara da rastlanır. Kronik alkolizmde zeka geriler. Öğrenme kapasitesi zayıflar ve hafıza kusurları ortaya çıkar.''

kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Alkolizm
alkolün zararlarından biri de aşırı alındığında notre dame ın kamburunu bile brad pitt olarak görebilme imkanı sağlamasıdır.. bu nedenle dikkatli olunması gereken bir durumdur.. fazlası zarar olan şeylerin başında geliyor.. yine de alkolik hareket engellenemez*..
(bkz: unutkanlık)
(bkz: siroz)
bazen de en büyük bahanelerimizdir.

(bkz: sarhoşken hep çok sahiciyim) *
bazı yuvaların dağılmasına sebep olabilir.
alkolsüz günlerin boşa geçmiş günler olduğunu anlamanızdan kaynaklı oluşan üzüntü halini yaratır.
çakır keyifken insanı güldürebilen bir an da olsa hüznünden uzaklaştıran tatlı sohbetlerin yanında iyi giden bişidir... ama azı karar çoğu zarardır her zaman..
depresif etkisi olduğu söyleniyor. o yüzden depresyondan kurtulmak için alınan alkol daha çok depresyona itiyor olabilir.
sabah 6.00'a kadar içtikten sonra aynı gün üds sınavımda sınavın 2/3'lük kısmında ne yaptığımı anımsayamama,başımın deli gibi zonklaması ve okula giderken zikzaklar çizme durumu.
işten istifa sebebi.

alkol işine engelse alkolü bırak! felsefesi ile yaşayan kişilerin başvurdukları geneleksel zararlardır.

(bkz: geri dönüşüm kutusu olmayan kesim)
içkili içkili oturduğun yerden kalkıp , sahneye çıkıp masum kemancıyı dövme sebebidir.

(bkz: muazzez abacı nın kemancıyı dövmesi)
size başımdan geçen bir anımı anlatayım. zararlarını içinden bularak çekin alın..

iki arkadaş. ben ve türker...
zaman: toy evreler.

keyfimize düşkün insanlardık o zamanları. hayattaki varolma nedenleri üzerinde durmadığımız günlerdi. karı-kız-alkol-seks kare asını oluşturmaya çalışırdık her daim. gençliğe ilk adım attığımız günler yani.
yine böyle günlerden birinde "hadi içelim" dedik. hesapta ikişer bira atacaktık ve türkerlerde kalacaktık...

ben: selamın aleykum şener abi. 4 tane bira alalım
şener abi: tabii.. olm ne yapacaksınız lan 4 tane birayı. dişinizi mi fırçalayacaksınız
türker: yok abi,uykuluk onlar. uyumadan önce içelim dedik.
şener abi: gelin lan gelin,içeriz burda bende muhabbet edecek adam arıyordum,tam zamanında geldiniz
ben: iyi madem...

oturduk ,muhabbet içmek derken baktık bunlar bize yetmeyecek...

şener abi: hani lan uykunuz gelmedi. ehe ehehe.. neyse bize gidelim,yengeniz annesinde,bende de jack var,hiç açılmadı daha. onu devirelim bari...

neyse gittik şener abilere. güya hafiften içip zıbarıp yatacaktık ama şener abi bi katalizör endamıyla bize verdi gazı,çekildi aradan... ikişer biranın üzerine bi şişeyi viskiyi de devirince biz maymun gibi olduk zaten. (şener abiye selamlar... amına koyim şener abi)

ben: hadi lan gidelim türker
şener abi: beyler ben sizi bırakayım arabayla,çıkmayın böyle
türker: yok abijim biz gidiereiss
şener abi: olm götüreyim işte...
türker: cıx. giderisss
şener abi: iyi sittirin gidin..

neyse çıktık dışarı,sigara yakacaz,yalnız çakmakları unutmuşum şener abinin evinde. geri de dönemiyoruz. çok uzaklaştığımız için değil. eğer dönersek yön duygumuzu kaybedecez,kimbilir kimin evine girmeye çalışacaz diye. saat kaç onu da bilmiyoruz. görmüyoruz ki. yalnız şener abinin evine giderken geceyarısı 01:00 civarı idi. bak onu hatırlıyorum. dışarda in cin top oynuyor. açık yer yok. neyse aldık ağzımıza sigarayı öle salak salak yürüyoruz. sonra karşımıza 3 adet genç çıktı

türker: şşştt pşt gel gelll...

gençler gelir;

türker: ateş var mı genjlerrr (dili dönmüyo tabii,yazamıyorumda şimdi)
gençler: yok abi
ben:lan bu saatte ne işiniz var o zaman dışarda (ne alakaysa artık)
türker: sittiieerin laynn o zaman. amuğagovueeerraaa

gençler götüm götüm gider. bizde ufak ufak yola devam ederken bi ekip yanımıza yanaşır...

memur: gençler götürelim sizi
türker: yokkk. bizzzz giderrisss (herif kitlendi,bacakları kopsa "bırakın ben giderim" diyecek)
ben: ateş var mı abi
memur: biz kullanmıyoruz
türker: o zaman iyi akşaaemlar memur pey

yola devam ederken (hala yanmayan sigaralar ağzımızda) önümüzü 5-6 kişi kesiverdi. ben ateş istediğimiz o üç gençten birisini tanıyıverdim...

gençler: siz az önce niye küfür ettiniz lan mına koyim
ben: küfür mü? kim etti? (kolpa)
türker:sieeeaa lan muğaa....

derken bitanesi türkere çaktı. türker götünün üstüne oturdu. bitanesi de bana salladı,ben geri çekilirken ayağım kaydı,zaten denge unsurunu saatler önce kaybetmişim,ben de löpp diye oturdum götün üstüne. sonra bana vurmadılar nasıl olsa düştü diye. yalnız türker kalkmaya çalışırken azıcık onu hırpaladılar. lan kalkmaya çalışıyorum ama kalkamıyorum ki. neyse bunlar küfür ede ede gitti. bizde üstümüzü başımızı silkeleyerek kalktık. sanki dayağı yiyen biz değilmişiz gibi yolumuza devam etmeye başladıktan 5-10 dakika sonra türkerin kafa şarj etmeye başladı. herhalde zamanla oksijen beynine ulaşmaya başlayınca düşünme yetisini tekrar kazandı...

türker birden "loaaynn demin bu muğaagovuklarım dövdü mü bizi loaynn.." diye kükredi.

anasını satayım bende gaza geldim bende bağırmaya başladım. türker gitti,yanımızda ki inşaata girdi. ben kemeri çıkardım bu da iki tane kalas kapmış inşaattan,koşarak geldi yanıma tekini bana verdi.bi elimde kalas diğerinde kemer deli danalar gibi koşmaya çalışıyoruz. çalışıyoruz çünkü koşamıyoruz...
baktım karşıda köfteci amca var. bulunduğumuz bölgede üniversite öğrencileri olduğu için,gece alkolden sonra midesi kazınanlara,el arabasında köfte ekmek yapıyo bey amca. zaten o saatte de bi tek o vardır herhalde. ben elimde kalas ve kemeri unutaraktan ateş istemek için köfteciye doğru yöneldim. ama ağzımda sigara yok, onu da sonra farkettim. amca önde beni, arkada türkeri öyle görünce,başladı kaçmaya. "lan dur gitme" demeye kalmadan baktım 3 tane genç... aha dedim bu gençler bizi hırpalayan gençler. bi yandan da türkere bağırıyom koş lan koş,buldum mına koyim diye. gençlerden sesler bağırışmalar geliyor "abi biz değiliz biz değiliz" gibi bişeyler diyorlar ama o esnada tabii beyin idrak etmiyor. kalası tam kaldırdım, bi baktım iki tanesi kız. tabii ben uzaktan hepsini erkek görüyorum,seçemediğim için cinsiyet ayırımı yapamadım. bunlar değilmiş lan derken bi baktık türkerin eve gelmişiz.
binbir zorlukla eve girdikten sonra kafayı yastığa koyduk.. o esnada sabah ezanı okunmaya başladı. velhasıl ondan sonrası mide bulantısı,kusma,dönme gibi etaplarla geçti.

dipnot: bazı bölümler eksik ya da birbirinden bağımsızmış gibi gözükebilir. hatırlayabildiklerimizi birleştirip bunları çıkarabilmiştik zamanında...

sonuç: götünüzle içmeyin. şişede durduğu gibi durmuyor.
Beyin ve Sinir Sistemi
Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerine önemli etkileri vardır. Alkol geçici bir bellek kaybına da neden olabilir. Gerek yeni içmeye başlayanlarda gerekse aşırı kullananlarda içtikleri dönemin tümünü ya da bir bölümünü unutmak sık görülen bir durumdur. Aşırı alkol kullananlarda,içki bırakıldıktan sonra birkaç hafta süren geçici bellek kayıpları da görülebilir. Ancak alkolden uzak durulduğunda bellek sorunları ortadan kalkabilir.

Sindirim Sistemi
Alkol midenizin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş ederek gastrite, kusmaya yol açarak midenin üst bölümü ve yemek borusunun alt bölümünde küçük yırtıklara neden olabilir; Mallory-Weiss Yırtıkları denen bu küçük yırtıklardan kanama olabilir. Uzun süre alkol kullanımı özellikle B vitaminlerinin (özellikle folik asit ve tiamin) ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir. Alkol kullanımını kestiğinizde bu sorunların çoğu ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, yağlanmış veya büyümüş karaciğer, alkol hepatiti veya yemek borusu varisleri gibi sorunlar acil tıbbi müdahale gerektirir.

Dolaşım Sistemi
Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir. Ancak sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltebilir.

Sürekli ve aşırı alkol kullananlarda kardiyomiyopati denilen, kalp kasını harabeden ve aritmiden (kalp atışları ritminde düzensizlik) kalp yetmezliğine kadar çeşitli önemli sorunlara yol açan bir hastalık da sık olarak görülür. Az miktarda alkol kullanımı da kalp hastalığı olasılığını artırır.

Cinsel işlevler
Alkol alışkanlığı erkeklerde empotansa (sertleşme kaybı) neden olabilir. kadınlarda ise adet düzeni bozulabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin sağlığını ve gelişimini bozacağı için, hamile kadınların kesinlikle alkol almamaları gerekir.

Kanser
Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri..
genelde babamda olan zararlardır. *
Beyin ve sinir hücrelerinin zarlarını zehirler veya uyuşturarak kullanılmaz hale getirir.

Aşırı alkol geçici hafıza kaybına neden olur.

Alkol göze giden görme sinirlerine de tesir eder. Sulanma ve görme bozukluklarına neden olur. Neticede ameliyat kaçınılmaz olur. Körlüğe neden olabilir.

Midenin iç yüzeyini kaplayan tabakayı tahriş eder ve buna bağlı olarak gastrit’e yol açar. Mide zarında yırtıkları oluşur. Mide ve yemek borusunda iç kanamalar meydana gelir. Kusma gözlemlenir.

Kalp kasına zarar verir ve buna bağlı olarak kalp hastalıklarına yol açar. Kalp atışlarında düzensizlik meydana gelir. Kalp yetmezliğine neden olabilir.

Erkeklerde sertleşme olmamasına neden olabilir. Kadınlarda ise adet bozukluğuna sebep olabilir. Anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.

Damar kireçlenmesine yol açar.

Terleme ve kanın akışını hızlandırır. Kanı sulandırır. Yaralanmalarda, yaralı bölgenin geç iyileşmesine neden olur.

Tepki refleksleri azalır, beynin düşünme ve karar verme düzeni zayıflar.

Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine neden olur. Kanser riskini büyük oranda artırır.

Alkol kullanımından bir gün sonra baş ağrısı ve ağız kuruluğu çok sık görülür.
Sonradan utanacağınız, pişman olacağınız yada pişman olmaya bile vakit bulamamanıza yol açabilecek davranışlarda bulunmanıza yol açabilir.(-alıntı-)
(bkz: hala bırakmayacak mısın)
alkolün zararları dendiğinde, bunu en kısa ve öz olarak anlatmak istersek "içki, bütün kötülüklerin anasıdır." ifadesi en doğru olanıdır. çünkü alkol, içen kişinin fiziksel sağlığını bozmasının yanında, ruhsal sağlığını da olumsuz yönde etkiler. maddi olarak kayba uğratır. ailesiyle ve sevdikleriyle sorunlar yaşamasına neden olur. toplum yapısını ve huzurunu olumsuz etkiler. suça teşvik eder ve suç oranını arttırır. yani, alkolün zararları fiziksel ve ruhsal zararlar, topluma zararları, aileye etkisi, suç oranlarını arttırması, trafik kazaları gibi çok geniş bir açıdan ele alınabilir. bu nedenle, "bütün kötülüklerin anası" ifadesi oldukça yerindedir.

alkol, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir maddedir. yani, bir çeşit uyuşturucudur. alkol alan kişi, alkollü iken sağlıklı düşünemez ve sağlıklı hareket edemez. bu nedenle, alkol hem kullanan kişi için hem de çevresi için bir tehlikedir.

bunun en açık örneği;

ülkemizde
cinayetlerin %85
tecavüzlerin %50
şiddet olaylarının %50
trafik kazalarının %65
eşlerini dövenlerin %70
akıl hastalıklarının %60
sebebi alkol'dür!!!

alkol, aynı zamanda vücut sağlığını da çok olumsuz olarak etkilemektedir. erkeklerde iktidarsızlığa, kadınlarda ise adet düzensizliğine sebep olmakta, anne karnındaki bebeğin gelişimini de çok olumsuz etkilemektedir. ayrıca, vücudun tez zamanda yaşlanmasına ve erken bunamaya yol açan alkol pek çok hastalığın başlıca sebebidir.

ayrıca, evliliklerin huzursuz oluşunun ve boşanmaların ilk sebebi de alkoldür.

kısacası alkol kişiye, aileye ve topluma ciddi zararlar vermektedir.

alkol sorunları unutmanın ya da çözmenin aracı değil, sorunların kaynağıdır.

işte alkollü içkilerin haram olmasının nedeni de budur. allah, kuran'da şöyle buyuruyor:

--spoiler--
"ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. artık vazgeçiyor musunuz?" maide suresi, 90.
--spoiler--