bugün

keynes'in hocası. bir neoklasik iktisatçıdan beklenmeyecek kadar politik ekonomiyle ilgilenmesi t.h. marshall'ın dikkatini çekmiştir. 1873 yılında yazdığı "the future of the working class" eserinde (daha ziyade verdiği bir dersin notları) eğitime vurgu yapar. ona göre herkes hayat boyu eğitim almalıdır. devlet gerekirse zor kullanarak insanları eğitmelidir. böylece işçiler birer "centilmen" olabilirler. eğitim olursa bilimsel ve teknolojik atılımlar yapılabilir. bu atılımlar da insan emeğine olan ihtiyacı azaltır. işçiler dolayısıyla çok az çalışırlar. çok az çalışınca da entelektüel, bilim, sanat, spor gibi onları centilmen yapacak meselelerle ilgilenebilirler. kapitalistler de "ulan çalışma saatleri ne kadar az, kaçalım buradan, karlılığımız çok az" diyerek ülkeden kaçmaz, çünkü işçiler oldukça donanımlı olacakları için az çalışsalar da çok daha verimli olacaklardır.
sıfırıncı dereceden homojen talep fonksiyonu masrhall tarafından ifade edilmiştir.
talep esnekliğini talep teorisi ile açıklaya ilk iktisatçıdır.
rant benzeri kavramını geliştirmiştir.
mikro iktisatta piyasa dengesinin nasıl sağlandığını miktar intibakı yoluyla açıklayan iktisatçıdır.
Bir de zaman var diyerek arz-talep hususuna başka bakmış ve çok sevdiğim keynes beyin hocası. Hakkında birçok şey söyleyebilirim ama iktisad felsefe gibi hakkında çok konuşma cüretini gösterebileceğim bir alan değil.
iş hayatını etkileyen en büyük etkenin maddi çıkar olduğunu söyler.
işletmelerin yaşam hikayesini; dört nesillik bir yaşam süreci şeklinde açıklayan ingiliz iktisatçı.

"bir işletmeyi dede kurar, baba büyütür, oğul korur, torun sanat tarihi okur"
makro dengenin temeli olan marshall-lerner teoremini bulmuş, keynes 'in hocasıdır.
john maynerd keynes'ten sonra iktisat bilimine en çok fayda sağlamış, yeni yollar kat edilmesine vesile olmuş ingiliz ekonomisttir. ekonomi bilminde cambridge okulu'nun kurucusudur. salt iktisat kelimesini kullanan ve pozitif iktisatı seçen iktisatçı iktisatın bir seret bilmi olduğunu ileri sürmüş ve iktisat insanların refahını arttıracak yolları arayan bir ilimdir demiştir.

1890 yılında ilk çalışması olan principles of economics(iktisatın ilkeleri) yüzlerce iktisatçının aydınlatıcı iktisat teoremlerinin geliştirildiği ekonomi literatürünün en önemli eserlerinden biri olmuştur.
bu eseri ile değeri maliyete bağlayan ve arzı ön planda tutan klasik ekol görüşleri ile, değeri faydaya bağlayan ve talebi ön planda tutan marjinal fayda kuramcılarının görüşlerini sentezlemiş; değer kavramı; arz ve talep fiyatları arasındaki dengede ortaya çıkar demiştir.

sanayi ve iş kolu ile para kredi ve ticaret isimli eserleri de dikkat çekmiştir.

iktisatın meşhur kısa dönem(1yıl) ve uzun dönemini(5, 10+ yıl) bulan iktisatçıdır. bu tezine kısa dönemde fiyatları etkileyen unsurun talep dolayısıyla tüketici faydası, uzun dönemde ise üretime bağlayarak ulaşmıştır.

m.v=p.t olan fisher tipi mübadele denkleminin yanına cambridge ekolüne uygun olarak m=k.py denklemini getirmiştir.
yani irving fisher elde tutmak zorunda olunan para miktarı ile ilgilenirken, marshall elde tutulmak istenen para miktarı ile ilgilenmiştir.
Arz-talep dengesinin kurulmasında zaman faktörünü de dikkate alan iktisatçıdır. arz ve talep arasında sadece bir sebep-netice ilişkisi değil, fonksiyonel bir ilginin bulunduğunu da göstermiştir. onu klasik iktisatçılardan ayıran en önemli özellik budur.