bugün

alevilik hiçbir zaman bir din niteliği taşımamıştır. kürt açılımı yeni bir millet yaratma amacı güttüğü gibi; 'alevi açılımı'da yeni bir din yaratma amacı taşımaktadır...örneğin; son günlerde mamak'ta temeli atılan ve yan yana yer alacak olan cami ve cemevi bu tutarsız amacın en belirgin örneğidir.
Alevilik, şii, hanifi, sünni gibi islam dini mezhepleridir. Düşünce açıları farklıdır. Aynı hristiyan, ortodoks, katolik, protestan mezhepleri gibi.
Elbette bır dındıe lakın Islama baglı bır dın mıdır tartısılır.
Alevilik din değil, bir müslimanlık mezhebidir. Diğer mezheplere göre hak değildir ancak aradaki fark hristiyan mezhepleri gibi çok ve katı değildir.
gayet mantıklı ve yerinde bir sorudur. bunu soran "katolik de bir din midir?" demeye gerek duymadı. çünkü hristiyanlıktaki mezheplerin neredeyse yeni bir din oluşturacak derecede birbirlerine mesafe koyduklarını, temel dini ögelerini reddettiklerini bilir.
ama islam'daki hiçbir mezhep birbirini yalanlamadı, islam'ın temel direklerini yok sayma noktasına gelmedi. alevilik için aynı şeyi söyleyebiliyor muyuz? hayır.
alevilik hz. ali'yi sevenlerin oluşturduğu bir din değildir.
hz. ali'yi seven camiye gider, namazını kılar, bunlar içki içer, saz çalar, kadınlı erkekli semah yapar bunun neresi ibadettir, şimdiki alevilik başlı başına bir sapkınlıktır.
her inanç gibi alevilik de sadece bireyin ya da toplumun benimsediği inanç sisteminin adıdır.

semavi dinler, semavi olmayan dinler, mezhepler, akımlar, düşünce yargıları ya da teorileri... tamamen kültürel yahut içsel olmakla birlikte, aslında ne olduğu savunucusunu bağlamaz.

inanç inançtır. gökten inse de inmese de...
ılımlı islam tek başına bir din değilse, alevilik hiç değildir. şahsi görüş tabi.
cevabı bir inanış şekli olan soru.
her yiğdin bir yoğurt yemesi ve her insanın bir inanış şekli vardır. sadece şunu söylemek istiyorum hani bazı arkadaşların yanlış bilgilerini düzeltme açısından alevilik islam dini ile bağlantısı olmayan bir inanış şeklidir. islam dininde her mezhep sonuç olarak aynı ibadet yerinde toplanıp ibadetlerini gerçekleştirirler. ibadet yeri farklı olan insanlar nasıl aynı dine mensup olur?
güncel Önemli Başlıklar