bugün

birisi eğitimini sadece özel kurslar yardımıyla yahut çalıştığı matbaa, tabelacı...vs yerlerde çalışarak geliştirmiş. diğeri ise ilgili okullardan mezun olarak piyasaya yeni atılmış grafikerdir. alaylı grafiker, eğitim almış grafikerden bir adım öndedir. çünki, alaylı olan sektörün içersinde olduğundan işin detayını, kurnazlığını bilmektedir. eğitimini okulda alan ise ona sadece temel eğitim verildiğinden sektör'ün kurnazlıkları anlatılmadığından sudan çıkmış balık gibi hissedecektir.
Grafik tasarım mezunu kendine ilk olarak Jr.artdirector, ardından sırayla ve kendini geliştirme durumlarına göre artdirector, sr.artdirector, creative director der.
Matbaa, tabelacı veya özel kurslara gitmiş biri ise kendine grafiker der.
biri kendi kendini geliştirmeye çalışır, diğeri ise gelişmek için eğitim kurumlarına ihtiyaç duyar. hadi bu alanın teoriğini, analizini, analitiğini bilmenin şart olduğunu söyleyelim diyecem ama üniversitelerde çok da doğru düzgün eğitiminin verildiğini söyleyemem. ha eğitimiyle ilgili şöyle durumlar da var; gidip 4 yıllık lisans programında öğrenilebilecek bilgiler, 6 aylık ciddi bir kurs programında gayet hızlı ve pratik bir şekilde öğrenilebilmektedir.
grafik işi hem yetenek hem de hayal gücü yüksek kişilerin yapabileceği işlerden biri.
bizim iş yerinde hem alaylı hem de okumuşu vardı. alaylı olan bir tık ileride idi.
ama yine de durumun kişiye bağlı olduğunu düşünüyorum.
"Grafiker" olmussa zaten, onun egitimini almis demektir. Yaratici olan her turlu dover.