bugün

hitit uygarlığını ve özellikle orta anadolu'nun tunç çağlarını aydınlatması bakamından önemli bir antik yerleşmedir. bu merkezde ele geçen kral mezarları ve bu mezarlardan çıkan metalden ölü hediyeleri, sefenksli kapısı ile dünya arkeolojisinde önemli bir yere oturmuştur. çorum'un alaca ilçesinde bulunan bu güzide ören yerimiz biz tarih sever gençleri açmış kollarını beklemektedir. gitmişken boğazköy/boğza kaleye de gidilip yeniden düzenlenen ve nerdeyse tamamemen aslına uygun bir şekilde tamamlanarak yapılmış surları görülesidir. ayıca çevrede üretilen hitit ve hattuşa şarabı da enfestir.

--spoiler--
http://www.geocities.com/izkir/alacahoyuk.htm
--spoiler--

--spoiler--
http://www.geocities.com/...oloji2000/hititgaleri.htm
--spoiler--
http://www.kultur.gov.tr/...2013265D6D3541C24747CB75F
kapısını sfenkslerin beklediği rivayet edilen, hitit uygarlığının başkenti hattuşa' ya çok yakın bir alan üzerinde kurulu şehir. *
ortaya çıkarılması için, arkeolojik kazıların atatürk' ün talimatı ve kendi cebinden verdiği 500 lira ile başladığı şehir. ismi, kurulu olduğu alana en yakın ilçe olan alaca' dan gelmektedir.*
tarihi alanda gezerken çevre yerleşim birimlerinden gelmiş el işçiliğiyle yaptıkları nesneleri ve kitapları satmaya çalışan yurdum insanıyla yaran diyaloglar yaşanmaktadır.
-abi hoşgeldiniz. bakın burda fırtına tanrısı ile güneş tanrısı bulunuyormuş. bunlar karı koca.*
+ya öylemi ne kadar güzel.**
-burada kutsal suda arınmadan geçemiyorlarmış. bir de kitap satıyorum. çocuklarda hitit güneşi sembollü taşlar satıyorlar.
+sağolun almayacağız.
-abi 2 çocuğum konyada okuyor biz de burada eskiden bekçiydik isterseniz gelin anlatalım her yeri.
-tamam ver hadi.*
Çorum iline bağlı Alaca ilçesindeki höyük. Buranın ilk olarak MÖ 4000'e dek uzanan bir geçmişte yerleşime açıldığı sanılıyor. Yapılan kazılar kentin MÖ 3500'li yıllarda başlayarak Tunç Çağı yerleşmesi olduğunu gösteriyor. Buradaki ünlü kral mezarları Tunç Çağı'ndan kalmadır. Kentte sonradan Hitit ve Frig uygarlıkları egemen oldu.
1835 den beri kazılan höyük. hala kazıyorlar.
Alacahöyük, Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.
kpss 2009'da ayrı yazıldığı iddia edilen yer adı. türkçeden full yapılmasının önüne geçmiş yerdir.

(bkz: bir yaşıma daha girdim)
Çorum'un alaca ilçesinde bulunan büyük höyüktür.
Kentin, ilk olarak M.Ö. 4.000 yıllarında yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Kentin girişinde aslan gövdeli heykeller bulunuyor. Yapılan kazılar sonucunda burada pek çok kral mezarı, geyik ve boğa heykelcikleri ortaya çıkmıştır.
bünyesinde anadolunun ilk barajını bulunduran, tarihi eserleriyle ünlü, hitit uygarlığına tanıklık etmiş, çorumun alaca ilçesinin höyüğüdür.
Alaca ilçesine bağlı Haramözü köyü yakınlarında ta­rihi kalıntı. Bilinen en eski höyüklerden biridir. Hitit imparatorluğu döneminde önemli bir din merkezi olmakla birlikte, ilk yerleşmelerin IÖ 3000-2000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmaktadır. 1935 te Türk Tarih Kurumu adına Hamit Zübeyir Koşay tarafından girişilen araş­tırmalarda burada Protohititler’in kral mezarları, çeşitli hazineler or­taya çıkarıldı. Hititler’in Güneş Kursu’na da ilk kez burada rastlandı.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...alacahoyuk/#ixzz2OQBQKX2x
güncel Önemli Başlıklar