bugün

aeo oyunu için kafamda tasarladığım yeni pack. microsoft'un daha haberi yok, söylemeyi de düşünmüyorum zira. adından da anlaşılacağı gibi, roma'nın değil şeriatın doğuşunu ve post-şeriatı konu alıyor. ayrıca, hamurunda command and conquore ruhu da var. henüz crytek'teki arkadaşlarla bağlantıya geçmedim, talebin ne olduğunu bilmeden arz etmek salaklık olur. bu yüzden oyunu önce bi tanıtalım, gerisi bi telefonluk iş eheuehe..

oyunu var olan aeo'nun üstüne next-next-next yöntemiyle kurduktan sonra kendinize bir takım seçiyorsunuz.

takımlar;

1) muslim
2) misyoner
3) siyonist
4) laisist
5) yagmaci

şimdi, bu eklentiyle normal oyun arasında bazı nüans farklılıkları mevcut. her takımın kendine has kraliyet şovalyesi, archer'i, paladin'i, trebuchet'i -mancınığı- vs var. aynı şekilde castle, wall, market vs yapılar da işlev ve mimari açıdan farklılık gösteriyor. ayrıca villager -köylüler- takımlardan ilk başta bağımsız. takımlar bunlardan ne kadarını irşad edebilirse o oranda çağ atlayacaklardır. başlıca göz atalım;

muslim:
- çağları şeriat-tarikat-hakikat-marifet diye tek tek atlanıyor.
- karargahta kadın işçiler bekliyor, dışarıya adım atmıyorlar.
- toplam nüfus 500'ü aştığı an tarikata geçiyorlar ve her köylü yeni bir cübbe, sarık, tespih sahibi oluyor.
- bu takımda süvari desteği develerle sağlanıyor.
- kraliyet şovalyeleri dağdan dağa atlayabilen veli zatlardan müteşekkil. halk arasında onlara gıpta ile bakılıyor.
- düşman orduları kapıya dayandığında monk'lara benzeyen uzun sarıklı ak sakallı gandalfvari ermişlerce karşılanıyor, "mübarek ramazan ayı savaş mı olur ya mel'un" tarzı hitaplarla düşman yıldırılmaya çalışılıyor.
- wonder'ları da kabe bunların. hacer ül esved'in rengi karardıkça puan kaybediyorlar, loser oluyorlar.
- köylülerin her birinin yeni tespihlerle 1000'er ihlas okuması ile tarikattan hakikat çağına geçiliyor ve bu gerçek aeo'da aşağı-yukarı castle age'e tekabül ediyor.
- bu çağın yeni özelliklerinden biri de trade center. thelight denen güruh buralarda ticaret ile uğraşıp takıma maddi destek sağlıyor. dine dayalı bir toplum olduğu için halk arasında thelight'lara kötü gözle bakılıyor.
- halk arasında da geçiş çağı bir şekilde zuhur ediyor; tüm köylüler toplanıp ilimle uğraşıyor, barika-i hakikat müsademe-i efkardan çıkar mottolarıyla bi taraf susana kadar münazara ediyorlar. susana da sükut ikrardan gelir ayarı veriliyor.
- olur da marifet çağı'na ulaşılırsa diğer tüm diğer faktörler es geçiliyor ve hat sanatıyla "congratulations" yazılı bir ekranla karşılaşıyorsunuz. tepe tepe kullanın..

misyoner:
- bu oyundaki en jakoben, silah ve parasal açıdan da bayağı rahat takım.
- daha dark age'deyken gri renkli tarafsız halkı kendine çekmek için kutsal kitap dağıtır ve dahi bu kutsal kitapların sayfaları arasına para sıkıştırırlar. bu yolla topladıkları köylü sayısı 500'ü geçerse bir üst level olan feudal age'e geçerler.
- feudal age'e geçmelerinin ardından vassal range unit denilen yerden vassal üretir ve bunların başına suzerain denilen garip yaratıklar getirilir. bunlar köylülerin tamamını işçi yapıp üstünden ekonomi yapmak için bu takımın avantajıdır. belli bi yerden sonra castle age'e geçilir.
- castle age'in başlarında ne oldum delisi dediğimiz hummalı bi hastalığa yakalanıp muslim takımının üzerine ordu gönderme gibi bir yetenekleri vardır. kuran'da da geçtiği üzre, dünyanın en alçak yerinde pers'lere karşı sıkıntılı vakitlerde kazandıkları zaferleri gözlerinde büyütmüş olmalılar ki bu sevdalarından imperial age'de de vazgeçmezler. zaten bu hırslarından dolayı oyun bu vatandaşlara torpil geçer ve hemencecik imperial age'e atlarlar.

siyonist:
- oyunun en dağınık takımıdır. lakin imperial age'e geçince bunun acısını çıkaracaktır.
- olası bir savaş anında bu tarafın müziği sizi havaya sokar. up dıs up dıs ritmiyle ilerlersiniz..
- bu takıma göre en şanslı takım budur, çok güzel plan, propaganda, silah yaparlar. zaten oyunun temeli de bu trioya bağlı olduğu için hükmen galip ilan ettik ve bazı özelliklerini azaltarak oyuna uyarladık. örneğin wonder yapamaz bunlar, yok kardeşim izin vermiyorum, oyun benim değil mi alla alla. sonra, imperial age'e geçince tank, silah, mühimmat kotası var. zaten misyoner'le de kapışırlar her daim, böylece oyun dengelenmiş olur. dengeleri gözetmek de bizim görevimiz şimdi, muslim'i ezmeye geldiği anda yagmacıları üstüne salıyorum, ona göre..
- ikinci bi hile olarak, saldırılarını yom kippur vaktine denk getiren (oyunda seneler dakikalarla ölçüldüğüne göre bu gün de salise kadar etmezdi) takımın karşısında geri çekilme ve değişik topraklarda barınma hakkı elde ederler.
- oyunun sonunda aksa denen wonder'i yıkmalarıyla beraber bu oyun kendini imha ediyor.

laisist:
- yagmacilarla ortak çalışırlar.

yagmacilar:
- laisistle ortak çalışırlar.


"age of empires the rise of seriat" özetle böyle bir oyun. neden bilmem ama bana epey bağımlılık yapacakmış gibi geliyor..
(bkz: rise of witch king)