bugün

Asgari ücretin 1000 lira olduğundan haberi olmayanlardır.
Türkiye şartlarında mümkün olmayandır. bazı arkadaşlar iyimser bir hesap tutmuşlar lakin ki öyle değildir. Türkiye'de yaşamak isteyen adamın en az 15 bin geliri olmalıdır ki karnını doyurabilsin.
3 ev gecindirmektir o.
Tek ev olsa gecindiremezsin.
4 kisilik bir aile insan gibi yasamak istiyorsa zordur.1250 tl kiyafet az be hacim.
çok salakça bir harcama listesi içi lüks şeylerle dolu

4 kişilik bir aile her ay 1250 tl üst baş ve sosyal harcama yapıyorsa azıcık evde oturup her ay yeni bişiler almayı kessinler bence.
zordur. bende 8000 tl ile bir ayı çıkaramamaktayım. yüzde 500 zam alırsak ancak iflah oluruz.
Bu kadar maaşım olsun geçinmeyi bırak 3 senede müteahhit olur apartmanlar dikerim.
5 bin ile 2 ev 1 araba alan aileler var. Yaşamayı bilmek lazım.
2000 TL'lik mutfak masrafı güldürmüştür. Eğer buzdolabı normal boyutlarda ise imkansızdır. Buzdolabı 250 liraya doluyor. Hee tabii her gün ekmek arası pastırma kaşar yiyen bir aileyse olabilir
4kişilik çekirdek ailenin çocukların bir üni biri lisede okursa. masraflları.

1000 tl , Üniversiteiyi istanbulda kazanmayan salak bebenin masrafı ,
500 tl , Lise okuyan üni hazırlanan bebemizin dersane taksiti 200 tl , harçlığı 300 tl verin yetsin piçe. Götü kalkmasın.
2000 tl ; Kira +yakıt , uzaklardan ama yaşanablir ev olsun.
500 tl ; yol masrafı arabanın yakıt ,mtv ,bakım ,karı koca işe metroyla gitsinler yol paraları toplam
50 tl ; ilaç ,ağrı kesici,sgk eczane kesintisi vs
200 tl ; internet,elektrik ,su , uydumuz var diyelim
600 tl eşlerin toplam harçlığı olsun .( dışardayemek ,çay vs)

4850 tl . işin içinde tatil eğlence ,kıyafet vs ,ıvır zıvır yok . istanbul 4kişilik bir aileinin insanca yaşama için asgari alması gerken para 6000 tl dir. 8000 tl 4 kişil haneyi rahat etririr. Lüxe,israfa kaçırmaz. herkes ufak sosyal faaliyetine masraf yaırablir yada tatile hesen gönül rahatlığıyla gidebilir. Burdan fakır bir ülke olduğumuzu anlayın. asgari ücretin 2000 tl olması lazım. Çalışanlar çok zor para kazanırken. Al-satçı cahil cühela çok kolay para kazanıyor. Yada hizmet sektöründekiler. Üreticlere lafım yok onalrın işi zor. Adam açmış merkezi bir yere döner dükkanı sabhtan akşama akdar para basıyor. Buna bir denge lazım .bu katma değer değilki. Ticarette yaptığı iş iel hiç haketmediği paralrı kazanlard a var. haketiğinin çok azını kazananda.

2 kişi bu 6000 ve üzerine çıkamıyorsanız istanbulda yaşamak çok anlamsız. Başka bir şehirde kira + yakıt 1000 tl haledersin. Birde tek çocuk yaparsan 500 tl liseli ergeni silelim. 4500 tl inersin.

Şuanki hayatttaki hedefim ,KPSS ile bir uzamalığa kapak atıp, öğretmen,uzman memur vs hatun bulup aylık 5500-6000 tl istanbul dışı ,yaşanbilir bir ilde hayata başlamak. Totalda 1 çocuk yeter. oda 40 lı yaşalrın başında. HAyat zor. Daha esk,yen beyaz eşya ,tv,pc, ev eşyası ,değişme vakit gedlğinde yeni bir araba dan bahsetmedik bile.
Kenara ayda 2500-3000 lira kalabilir.
Türkiye şartlarında gayet de rahatlıkla olabilecek hadisedir. memur çocuğu olanlar bilir. 2500 tl kira verene kadar kredi çekip ev alsa 50 seneye 2 ev bir araba falan rahat çıkar. ki bi de 1000 tl artıyor. ha tabii başta mutfak masrafı olmak üzere giderlerden kısarlarsa daha da rahat.

bizim evde digiturk,internet, ev telefonu yok. doğalgazı ankara kışında bile min. kullanıyoruz. 4 kişilik aileyiz ama 2000 tl mutfak masrafımız yok. annem önümüze ne koyarsa onu yeriz. 300 liralık ayakkabı alıyoruz ama senede 1-2. biz yaşıyoruz yani.

Velhasıl uzatmayayım da ; şükür etmeyi bilin biraz amk !!!
Bu tespiti yapan insan ya hiç para kazanmamış ya da hiç para harcamamış.
Kolay sanıyor olabilirsiniz ama zor amk. 8 değil 18 binle de gecinmiyor ev dedikleri şey çünkü geliriniz çevrenizi ve yasantinizi doğru oranda değiştiriyor.
ev değil malikane geçindirilir dediğim başlıktır.

Ya çok ya yok.Geldiğimiz nokta budur.
6 kişilik aileyiz ve bu parayla bugünki türkiye’de zar zor geçiniyoruz.
tek kişilik bir aile için ucu ucuna yetiyor bana biraz daha fazlası...
asgari ücretle ev geçindirenleri gördükten sonra bence gayet iyi.
Çok zordur boş vakitlerde köprü altinda dilense ancak.

Edit:bi sifiri fazla attilar herhal
görsel